TGS Ankara’dan RTÜK protestosu: Bedelini yasalar önünde vereceksiniz

Yayın tarihi: 8 Haziran 2022 Çarşamba 2:54 pm - Güncelleme: 8 Haziran 2022 Çarşamba 3:08 pm

Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube, muhalif haber kanallarına yönelik baskı ve cezalarını artıran RTÜK‘ü protesto etti.

RTÜK’ün muhalif televizyon kanallarına 2021 yılında toplamda 71 ceza keserken “iktidar yanlısı” kanallara ise hiç ceza vermediğine dikkat çeken meslek örgütleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TÜRGEV ve Ensar Vakfı üzerinden ABD’ye para aktarıldığını iddia eden videosunu eş zamanlı yayınlayan  TELE 1, Halk TV, KRT TV, ve Flash TV’ye verilen cezaya da tepki gösterdi.

YASALAR VE TARİH ÖNÜNDE BEDELİNİ ÖDEYECEKSİNİZ

RTÜK’ün tarafsızlığını yitirdiğini, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine dikkat çekilen açıklamada, TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak okudu. RTÜK’ün Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını yayınlayan TELE 1, Halk Tv, KRT ve Flash Haber’e ceza kesmesine yönelik “Basın tarihine geçecek sansüre imza attı” dedi. Koçak, “Buradan uyarıyoruz. Verdiğiniz kararlar yasalara aykırıdır. Bu cezalar ya geri alınacak ya da geri alınacak. Almazsanız, kanuna aykırı hareket etmenin bedelini yasalar ve tarih önünde vereceksiniz” dedi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sürtük” söyleminin nefret söylemi ve hedef gösterme olduğuna dair şikâyet ve başvuru olmasına rağmen bunun RTÜK gündemine taşınmadığı belirtildi. Açıklamada, “Gözlerini, kulaklarını kapattılar. Yasalarını uygulamadılar. Ana muhalefet partisi konuştu diye olmayan yaptırımları uygulayanlar, iktidar partisi konuştu diye var olan yasayı uygulamadılar” denildi. TELE 1’in 1 milyon 800 bin TL’lik ceza borcunun vergi dairesine aktarıldığını, bu tutar ödenmezse kanalın lisansının iptal edileceğini hatırlatan açıklamada, “Bu bir ablukadır ve biz buna boyun eğmeyeceğiz. Cezalarınıza da, kapatma tehditlerinize de boyun eğmeyeceğiz. İstediğiniz tek sesliliği yaratamayacaksınız. Bizi bu ablukalarla propaganda yapmaya zorlayamayacaksınız. Bundan da bir adım geri atmayacağız. Basın hürdür, sansürlenemez” ifadeleri kullanıldı.

RTÜK ceza verdikten sonra AKP’li Mahir Ünal çark etti