TGC Genel Sekreteri Güneş canlı yayında açıkladı! “TELE1’de çalışan meslektaşlarımızla dayanışma içerisindeyiz”

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2023 Perşembe 11:09 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe 11:15 pm

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Merdan Yanardağ‘ı ziyaret etmek istediklerini ve bunun için Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını ancak başvurularının reddedildiğini söyledi. Güneş, “Sadece ifade özgürlüğü açısından görüş paylaşmış olduğu için meslektaşımız ağır suçlarla itham edilir durumda. Neden ziyaret etmemize izin vermiyorlar, kocaman soru işareti” dedi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın, 20 Haziran 2023 tarihinde yayınlanan 4 Soru 4 Yanıt programında AKP’nin Abdullah Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu görüşünü anlatmak için kullandığı sözleri programdan günler sonra bağlamından kopartılarak sosyal medyada dolaşıma sokuldu. AKP’li troller ve bazı İYİ Partili isimler tarafından hedef gösterilen Merdan Yanardağ tutuklandı.

Merdan Yanardağ’ın hedef gösterilmesinin ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) TELE1 hakkında inceleme başlattı. Bugün toplanan RTÜK, TELE1’in 7 gün karartılmasına karar verdi. Aynı zamanda TELE1’e yüzde 5 idari para cezası verildi.

TELE1 ekranlarında yayınlanan Açıkça programına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş konuk oldu. Güneş, Merdan yanardağ’ın TGC’nin çok değerli bir üyesi olduğunu vurgulayarak, tutuklanmasının demokratik bir ülkede olmaması gerektiğini aktardı.

“HEM ANAYASA’YA HEM BASIN KANUNUNA AYKIRI…”

“Seçim sonrasının rövanşı yaşanıyor gazeteciler üzerinden” diyen Güneş uzun zamandır RTÜK aracılığıyla gazetecilik faaliyetlerinin iktidarca engellendiğini vurguladı.

 

Salim Şen RTÜK’e ateş püskürdü! “Mesele TELE1’in fişinin çekilmesi”

Güneş şunları söyledi:

“TELE1’e verilen cezalar gerçekten basın tarihine kara bir leke oalrak geçti. Hem Anayasa’ya hem Basın Kanunu’na aykırı, evrensel gazetecilik ilkeleriyle görevlerini sürdüren meslektaşlarımızın üzerinde böyle bir baskının sürekli tutuluyor olması kabul edilemez. Hem sansürü hem otosansürü yaygılaştırmak için, RTÜK kendisini iktidarın bir aparatı olarak maalesef konumlandırmış durumda. TELE1’in yayınına devam etmesini engelleyecek, ekonomik anlamda da zarar görmesine neden olacak bir yaklaşım içerisinde. Bunu sürekli yapmaya devam ediyor”

“YANARDAĞ VE TELE1’DEKİ MESLEKTAŞLARIMIZLA DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ”

Türkiye’de her zaman gazeteciliğin çok zor bir meslek olduğunu ve bir çok problem yaşandığını aktaran Güneş, “Biz herhalde her gün daha kötüsüne uyanmak gibi bir sıkıntının içerisindeyiz. Biz Merdan Yanardağ ile ve TELE1’de çalışan tüm meslektaşlarımızla dayanışma içerisindeyiz. TELE1’in mutlaka yayınına devam etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Güneş verilen cezaya hukuki olarak itirazların dikkate alınmasını ve kararın hayata geçirilmemesi temennisinde bulundu.

“BAKANLIĞA YANARDAĞ’I ZİYARET İÇİN BAŞVURDUK İZİN VERİLMEDİ”

TGC Genel Sekreteri ayrıca, Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunarak Merdan Yanardağ’ı ziyaret etmek istediklerini ifade ederek, “Bize izin verilmedi” dedi.

Güneş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ortada bir suç anlamında çok tartışmalı bir konu var. Sadece ifade özgürlüğü açısından görüş paylaşmış olduğu için meslektaşımız ağır suçlarla itham edilir durumda. Neden ziyaret etmemize izin vermiyorlar, kocaman soru işareti. Çok geçmiş olsun, sizlerle dayanışma içerisindeyiz”