Salim Şen RTÜK’e ateş püskürdü! “Mesele TELE1’in fişinin çekilmesi”

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2023 Perşembe 10:12 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe 10:17 pm

TELE1 ekranlarında yayınlanan  Açıkça programında hukukçu Salim Şen, iktidarın sansür aygıtı RTÜK’e ateş püskürdü. Şen, “RTÜK eliyle şu anda yapılan tamamen sizin sesinizin susturulmasıdır. Mesele, daha önce aynı maddeden ekranı karartılmış TELE1’e ikinci cezayı vererek bir üçüncüsü yaşandığında bu ekranın fişinin çekilmesi. Nihai hedefleri, uzak hedefleri bu” dedi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın, 20 Haziran 2023 tarihinde yayınlanan 4 Soru 4 Yanıt programında AKP’nin Abdullah Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu görüşünü anlatmak için kullandığı sözleri programdan günler sonra bağlamından kopartılarak sosyal medyada dolaşıma sokuldu. AKP’li troller ve bazı İYİ Partili isimler tarafından hedef gösterilen Merdan Yanardağ tutuklandı.

Merdan Yanardağ’ın hedef gösterilmesinin ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) TELE1 hakkında inceleme başlattı. Bugün toplanan RTÜK, TELE1’in 7 gün karartılmasına karar verdi. Aynı zamanda TELE1’e yüzde 5 idari para cezası verildi.

Merdan Yanardağ’dan mesaj var!

TELE1 ekranlarında yayınlanan  Açıkça programında hukukçu Salim Şen, iktidarın sansür aygıtı RTÜK’e ve TELE1’e verilen cezaya çok sert tepki gösterdi. Şen, Anayasa’ya göre RTÜK’ün tamamen tarafsız olmak zorunda olduğunu ve yayınları bu şekilde denetleyip gözetmekle sorumlu olduğunu anımsatarak, “Aynı kurumun başkanı 20 Haziran’dan sonra 6 gün RTÜK o yayına hiç ses çıkartmaksızın geçirdikten sonra, bilinçli bir linç kampanyası başladıktan sonra o gece bir tweet attı” dedi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in tarafsız olması gerekirken böyle bir açıklama yapmasının yanlış olduğunu ve tarafsız davranmadığını belirten Şen, Şahin’e “Siz bu kadar iktidarın emrin, güdümünde ve kontrolünde iseniz; bu kadar talimatla çalışıyorsanız elbette basın özgürlüğünden de, bu ülkede anayasal haklardan da bahstemek hayaldir, hayal” diye seslendi.

“BİZİ SUSTURMAK SİZİ SUSTURMAKTIR”

Daha sonra seyircilere seslenen Şen,”RTÜK eliyle şu anda yapılan tamamen sizin sesinizin susturulmasıdır. Biz susunca, siz susacaksınız. Bizi susturmak, sizi susturmaktır” dedi. Kendisine gerçekleştirdiği programlardan sonra izleyicilerden en fazla geri dönüşün, “Bizim sesimiz oluyorsunuz” ve “Söyleyemediklerimizi söylüyorsunuz” şeklinde olduğunu da belirten Şen, tekrar, “Bizim susturulmamız demek sizin susturulmanız demek” diyerek sözlerini vurguladı.

“MESELE TELE1’İN FİŞİNİN ÇEKİLMESİ”

Şen, Merdan Yanardağ’ın “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”ten gözaltına alınmadığını ya da tutuklanmadığını ama RTÜK’ün TELE1’e bu gerekçeyle ekran karartma cezasını verdiğini belirtti. Şen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir koyundan iki post çıkarılmaz. Birdenbire RTÜK ikinci bir suç yaratacak. Merdan Yanardağ’ın hangi açıklamasında bu vardı? Mesele o değil. Mesele, bu suçlamayı yaratarak daha önce aynı maddeden ekranı karartılmış TELE1’e ikinci cezayı vererek bir üçüncüsü yaşandığında bu ekranın tamamen karartılması, fişinin çekilmesi, adeta yok edilmesi. Nihai hedefleri, uzak hedefleri bu. Amaç, bu kanalı, bu muhalif yayın organını susturarak yerel seçimlere doğru kendilerinin önünü alabildiğine açmak”