Tesla’nın zirvedeki yeri tehlikeye girdi

Yayın tarihi: 17 Ekim 2023 Salı 8:00 am - Güncelleme: 15 Ekim 2023 Pazar 4:59 pm

Elon Musk’ın kurucusu olduğu Tesla Motors, elektrikli otomobillerin gelişmesine ve yaygınlaşmasına öncülük ederek otomobil dünyasında tüm dengeleri değiştiren şirket oldu. Bu alana öncülük etmesi, Tesla’nın uzun yıllar bu pazarı domine etmesini sağladı.

Yıllardır en çok elektrikli otomobil satan şirket onlardı. Ancak bu durum çok yakında değişecek gibi görünüyor. Çünkü Amerikalı otomobil üreticisinin açtığı bu yolda artık pek çok farklı şirket de yürüyor ve bu pazar kalabalıklaştıkça rekabet de sıkılaşıyor. Özellikle Çinli otomobil üreticileri bu pazarı hızla ele geçiriyor.

Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde paylaşılan bilgiler Çinli telefon üreticisi BYD’nin bu yıl Tesla’dan daha fazla otomobil satabileceğini ortaya çıkarmıştı. Ancak Tesla için tehdit oluşturan tek şirket BYD değil. Volvo, Mercedes-Benz, Nissan, Hyundai gibi şirketler de arayı kapatmaya başlamış durumda. Bu da Tesla’nın açık ara lider olduğu günlerin artık geride kaldığı anlamına geliyor.

Tesla

İlginizi çekebilir: Tesla zirveyi BYD’ye kaptırmak üzere

Bu hafta Cox Automotive tarafından paylaşılan veriler, özellikle ABD’de elektrikli otomobil satışlarının hızla artmaya devam ettiğini ortaya çıkardı. Son çeyrekte sadece ABD’de 300 binden fazla elektrikli araba satıldı ki bugüne kadar ilk kez bir çeyrekte 300 bin barajı aşılmış oldu. Böylece elektrikli araba satışları tüm araba pazarının yüzde 7.9’unu oluşturacak kadar artmış oldu. Geçtiğimiz yılın aynı çeyreğinde bu oran yüzde 6.1’di.

Öte yandan Cox Automotive tarafından paylaşılan veriler, Tesla’nın pazar payının erimeye devam ettiğini gösteriyor. ABD pazarı söz konusu olduğunda yıla yüzde 61 pazar payıyla başlayan Tesla’nın pazar payı, son çeyrek itibarıyla yüzde 50’ye düştü. Bu da şirketin sadece globalde değil, kendi evinde de zirvede rahat olmadığını gösterdi. Globalde Tesla’yı BYD tehdit ederken, ABD’de şirketin en büyük rakipleri Mercedes-Benz, GM ve Ford gibi köklü otomobil üreticileri olacak gibi görünüyor. Tüm bu şirketler elektrikli otomobil pazarındaki payını her geçen gün biraz daha arttırıyor.

Honor Magic Vs2 resmen tanıtıldı