Tesla’nın gizli belgeleri yayınlandı. Durum oldukça vahim

Yayın tarihi: 1 Haziran 2023 Perşembe 8:00 am - Güncelleme: 31 Mayıs 2023 Çarşamba 9:14 pm

 Tesla’nın bazı konularda sıkça şikayet aldığı biliniyordu ancak ortaya çıkan yeni iddialar durumun sanıldığından çok daha kötü olabileceğini gösterdi.

Alman Handelsblatt gazetesi, Tesla’dan “birkaç kaynak” tarafından elde edilen 100GB veriyi yayınladı. Bu veriler, şirketin geçmiş yıllarda Autopilot özellikleri hakkında binlerce şikayet aldığını ortaya koydu. Jalopnik kaynaklarına göre, bu koleksiyon içinde 23.000 iç dosya bulunuyordu ve bu şikayetler 2015’ten 2022 Mart’ına kadar devam eden bir dönemi kapsıyordu. Bu süre zarfında otomobil üreticisi, iddialara göre 2.400’ten fazla otomatik hızlanma sorunu ve 1.500’den fazla fren fonksiyonu sorunu raporu almıştı. Bu son grup içinde, 139 istenmeyen acil frenleme ve 383 yanıltıcı çarpışma uyarısı şikayeti bulunuyordu.

 Tesla

Veriler arasında, 1.000’den fazla kaza raporu ve sürücülerin Tesla’nın sürücü destek sistemi hakkındaki güvenlik endişelerini ifade ettikleri 3.000 olayın kayıtları olduğu belirtildi. Rapor edilen olayların çoğu ABD’de gerçekleşmişken, bazı şikayetler Avrupa ve Asya’daki kullanıcılardan da gelmişti. Handelsblatt, dosyalardaki müşterilere ulaşıp raporları doğruladığını ve hatta bazılarıyla videolar bile paylaştığını açıkladı.

İlginizi çekebilir: Tesla rekor gelir artışı kaydetti: Yeni fabrikalar açılıyor

Ayrıca, binlerce güvenlik şikayeti detayını içeren dosyaların yanı sıra, çalışanlara müşterilerle nasıl iletişim kuracaklarına dair talimatlar da olduğu bildirildi. İddiaya göre, çalışanlara olay raporlarını e-posta veya metin mesajlarına kopyala yapıştır yapmamaları ve bilgileri sesli mesaj kaydı olarak bırakmamaları önerildi. Bilgileri müşterilere yalnızca sözlü olarak aktarabiliyorlardı.

Tesla dosyalarındaki bilgileri yayınlama kararını alan Handelsblatt editörü Sebastian Matthes, 12 kişilik bir ekibin altı ay boyunca dosyaları incelediğini ve değerlendirdiğini belirtti. “Veriler, daha önce bilinenlerden çok daha fazla teknolojik probleme sahip olduğu anlaşılan bir elektrikli araba öncüsünün tablosunu çiziyor. Özellikle otomatik pilotla ilgili. Tesla dosyaları, sürücü destek sistemleri hakkında binlerce komplikasyon raporu içeriyor. Örneğin, Tesla araçlarının aniden tam hızda fren yapması veya aniden hızlanması gibi şikayetler,” şeklinde belirtti.

Tecno Camon 20 serisi satışa çıktı