AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu'da devrimci belediye başkanı 'Terzi Fikri'yi hedef aldı. Terzi Fikri'nin oğlu Naci Sönmez, "Onu terörle yan yana koyma çabası nafiledir" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (30 Temmuz) Ordu'da 'Terzi Fikri" olarak tanınan Fatsa'nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez'i hedef aldı. Erdoğan, "Ordu Terzi Fikri’yi de iyi bilir. Onların bedelini benim Ordu’m çok ödedi çok. Ama artık böyle bir şey var mı, yok” dedi. SOL Parti, Erdoğan'a "O meydana Kenan Evren’in sesini taşıdıysa biz de Fatsa meydanına Terzi Fikri’lerin emekten yana sesini taşıdık" diyerek yanıt verdi. Erdoğan'a bir yanıtta Terzi Fikri'nin oğlu Naci Sönmez'den geldi. Sönmez, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, "Terzi Fikri tarihin çok kırılgan bir zamanında öyle bir eser yarattı ki, halklarımıza yol göstermeye hala devam ediyor. Anlaşılıyor ki yarattığı eser ülkeyi yönetenlerinde 42 yıl sonra uykularını kaçırıyor" dedi. Sönmez,  Türkiye'de yaşanan siyasi kutuplaşma ortamından çıkışın Terzi Fikri'nin 'Ben Ne Yaptıysam Halkım İçin Halkımla Birlikte Yaptım' sözünde saklı olduğunu belirterek şunları dile getirdi: "Şimdi denebilirdi, ne oldu da Terzi Fikri fotoğrafı paylaştın. Az önce AKP Genel Başkanı Ordu'da fındık fiyatı açıklarken, muhalefet için klasik sözleri kurarken, 42 yıl öncesine atıfta bulunarak, "Ordulular Terzi Fikri'yi de gördü" diyerek muhalefete yüklenmek istedi. Söylenmiş bu talihsiz sözü özellikle Fatsalıların vicdanına havale ediyorum. Terzi Fikri tarihin çok kırılgan bir zamanında öyle bir eser yarattı ki, halklarımıza yol göstermeye hala devam ediyor. Anlaşılıyor ki yarattığı eser ülkeyi yönetenlerinde 42 yıl sonra uykularını kaçırıyor. Çünkü bugünkü bu siyasi kutuplaşma ortamından çıkışın, demokrasi açığımızın aşılabilmesinin yolu Terzi Fikrinin "Ben Ne Yaptıysam Halkım İçin Halkımla Birlikte Yaptım" sözünde saklıdır. Dolayısıyla Terzi Fikri'nin bugün hala siyasetin gündeminde olması onur duyduğumuz bir gerçekliktir. Onu terörle yan yana koyma çabası nafiledir. Onu anlamak için aynaya bakmak ve tarihi yaşamış farklı siyasi çevrelerden ve Fatsa halkından dinlemek yeterlidir."

TERZİ FİKRİ KİMDİR?

1938’de Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı. 1960’larla birlikte Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP’in Fatsa’daki örgütlenmesi için çalıştı. Dev-Genç’le birlikte 6. Filo’ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972’de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve yoldaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışı sonrası Karadeniz’e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974’te afla serbest kaldı. Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79’da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu. 1979’da Fatsa’da, CHP, AP ve MSP’nin iki katı oy alarak bağımsız belediye başkanı seçildi. Fatsa’yı halk komiteleriyle yönetmeye başladı. Komitelerle birlikte “Çamura son” kampanyası, “Fatsa Halk Kültür Şenliği” gibi etkinlikler düzenledi. İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri hayata geçirildi. 1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50’nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan Süleyman Demirel tarafından “Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın” ifadeleriyle hedef gösterildi. Operasyon öncesi CHP, MSP, AP ilçe başkanlarının ortak basın açıklaması yaparak “Fatsa’da operasyon yapılacak bir şey yok. Huzur içindeyiz” sözleri yeterli olmadı. 1979’da Ordu’nun Fatsa ilçesinde bağımsız belediye başkanı seçilen ve ilçeyi halk komiteleriyle yöneten Devrimci Yol’cu Sönmez, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve sağcı medyanın hedef göstermesi sonrası 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in yönettiği ‘Nokta Operasyonu’ ile 11 Temmuz 1980’de gözaltına alınmıştı. Vali Reşat Akkaya’nın Ordu’ya atanmasıyla birlikte 11 Temmuz 1980’de başlatılan “Nokta operasyonu” ile gözaltına alındı. Hürriyet, operasyondan 2 gün önce “Fatsa’ya nokta operasyonu” başlığıyla harekatı duyurdu. TSK, ilçeye hücumbotlarla denizden baskın gerçekleştirdi. Harekata bir mekanize piyade taburu, üç jandarma komando birliği, il alay komutanlığı takviye birlikler, polis katıldı. Operasyon sırasında asker ve polislere, yüzleri maskeli kişiler tarafından tarafından yardım edildi. Birçok devrimcinin evi, ihbar edildi. Hayatının geri kalanı cezaevi koşullarında, işkenceyle geçti. ‘Terzi Fikri’, 4 Mayıs 1985 günü, 47 yaşındayken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi Sönmez’in çalışmaları, bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görüldü ve yerli ve yabancı birçok araştırmaya da konu oldu. https://tele1.com.tr/sol-partiden-erdogana-tepki-erdogan-evrenden-biz-terzi-fikriden-yanayiz-669697/
Muhabir: Aziz Turgut Altun