Tepkiler sonuç verdi… ‘Kürtaj listesi’ skandalında geri adım

Yayın tarihi: 12 Eylül 2019 Perşembe 4:44 pm - Güncelleme: 12 Eylül 2019 Perşembe 4:45 pm

Emniyet’in ‘polikistik over sendromu’ olan ve kürtaj yaptıran 30 ile 40 yaş aralığındaki kadınların listesini istemesine gelen tepkiler sonuç verdi. İstanbul Tabip Odası, sosyal medya hesabından İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün geri adım attığını duyurdu.

Skandal! Emniyet ‘özel hayatın gizliliğini’ hiçe sayarak, kürtaj yaptıran kadınların listesini istedi

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yapılan açıklamada “Tepkilerimiz sonuç verdi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Polikistik Over Sendromu olup kürtaj yaptıran 30-40 yaş arası kadınları ‘fişlemekten’ geri adım attı. Dediğimiz gibi: Aslolan hekimliktir!” ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, 1 Ocak 2017 ile 31 Mayıs 2019 tarihleri arasında kentteki tüm kamu ve özel hastanelerde 30-40 yaş aralığında ‘polikistik over sendromu’ olup, kürtaj yaptıran kadınların listesini İl Sağlık Müdürlüğü’nden istemişti. Emniyet’in ‘ivedi’ ve ‘gizli’ ibareleriyle gönderdiği skandal yazının ardından İl Sağlık Müdürlüğü de ilgili kurumlardan listenin en geç 13 Eylül’e kadar kendilerine ulaştırılmasını talep etmişti.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

‘Kürtaj listesi’ haberi Meclis gündemine de taşındı. CHP Milletvekili Sera Kadıgil, İçişleri Bakanı Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu. CHP’li Vekil, “Kadınların özel hayatlarında FETÖ’nün izlerini aradığını iddia etmek aklımızla dalga geçmektir” dedi.
HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruyu yöneltti: “Hasta bilgilerinin gizliliği ilkesini ihlal eden bu yazının iptali için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ile görüştünüz mü?”

‘İvedi’ ve ‘gizli’ ibareleriyle, kürtaj olan kadınların listesini isteyen emniyetten açıklama geldi

POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR?

Polikistik over sendromu; üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin (hormonal) bozukluklardan biri. Sendrom; kadının adet düzenini, çocuk sahibi olma yeteneğini, hormonlarını, kalbini, damarlarını ve hatta dış görünüşünü etkileyebilmekte. Kadınların yüzde 15-20’sinde gözlenebilen polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekte.