Telegram’ın Rus patronu Pavel Durov, Rusya’yı neden terk ettiğini anlattı

Yayın tarihi: 9 Mart 2022 Çarşamba 8:51 am - Güncelleme: 9 Mart 2022 Çarşamba 8:55 am

Telegram’ın Rus asıllı kurucusu Pavel Durov, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşa ilişkin konuştu, Rusya’yı neden terk ettiğini anlattı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sürerken, süreç boyunca pek gündeme gelmeyen anlık mesajlaşma uygulaması Telegram’ın Rus asıllı kurucusu girişimci Pavel Durov sessizliğini bozdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le arasının iyi olmadığı belirtilen Durov, “Gönderilerimi takip ediyorsanız bilirsiniz ki annem tarafından Kiev’den ailemin izini sürüyorum. Kızlık soyadı Ukraynalı (Ivanenko) ve halen Ukrayna’da yaşayan birçok akrabamız var. Bu trajik çatışmanın hem benim hem de Telegram için kişisel olmasının nedeni budur” dedi.

Dev şirketlerden Rusya’ya peş peşe yaptırımlar, Ukrayna’da yeniden ateşkes kararı! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

‘RUSYA, UKRAYNALILARIN ÖZEL VERİLERİNİ İSTEDİ’

Rusya’yı neden terk ettiğini de anlatan Durov’un Telegram üzerinden yayınladığı mesajında şunları ifade etti: “Bazı insanlar, bir zamanlar Rusya’da yaşadığım için Telegram’ın Ukraynalılar için daha az güvenli olup olmadığını merak ediyor. Bu insanlara Rusya’daki kariyerimin nasıl bittiğini anlatayım. 9 yıl önce Rusya ve Ukrayna’nın en büyük sosyal ağı olan VK’nın CEO’suydum. 2013 yılında, Rus güvenlik kurumu FSB, Rusya yanlısı bir Devlet Başkanını (Vladimir Putin) protesto eden Ukraynalı VK (VKontakte) kullanıcılarının özel verilerini onlara vermemi istedi.

Erdoğan, Putin’le görüşmesinin ayrıntılarını MYK’da anlattı

‘TALEPLERİNİ REDDEDİP RUSYA’DAN AYRILMAK ZORUNDA KALDIM’

Bu talepleri karşılamayı reddettim çünkü bu, Ukraynalı kullanıcılarımıza ihanet etmek anlamına gelebilirdi.  Daha sonra kurduğum şirketten kovuldum (VK) ve Rusya’dan ayrılmak zorunda kaldım. FSB’den gelen talep yazısını ve ticari yanıtımı gösteren Nisan 2014 tarihli VK yazımı okuduğumda gururla gülümsüyorum. Şirketimi ve evimi kaybettim ama bugün olsa yine tereddüt etmeden aynı şeyi yapardım. Bu talepleri reddederken, kişisel olarak risk benim için yüksekti. Hâlâ Rusya’da yaşıyordum ve ekibim ve eski şirketim de o ülkedeydi. O zamandan beri uzun yıllar geçti. Birçok şey değişti: Artık Rusya’da yaşamıyorum, artık orada herhangi bir şirketim veya çalışanım yok. Ancak bir şey aynı kalıyor, ne olursa olsun kullanıcılarımızı destekliyorum. Mahremiyet hakları kutsaldır. Şimdi her zamankinden daha fazla.”

Bazı kişi ve kuruluşların mal varlıkları donduruldu