Rusya ve Ukrayna’dan Antalya görüşmesine ilişkin açıklama! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 9 Mart 2022 Çarşamba 1:11 am - Güncelleme: 9 Mart 2022 Çarşamba 8:42 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı operasyon 14. gününde. Ukrayna’da insani ateşkes ilanıyla beş kentten tahliyeler sürüyor. Bu arada Rusya ve Ukrayna, Antalya’da yapılacak görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

Rusya’nın Ukrayna operasyonunda 14’üncü güne girildi. Moskova’nın ‘sessizlik rejimi’ ilan etmesiyle beş kentten tahliyeler sürüyor.

Bu arada gözler, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba arasında yarın Antalya’da yapılması planlanan görüşmeye çevrildi. Taraflardan görüşmeyle ilgili ilk açıklamalar geldi.

İŞTE DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER…

20.30| ADİDAS RUSYA’DAN ÇEKİLDİ

Adidas, Rusya’daki web sitesini ve perakende mağazalarını kapattığını açıkladı

18: o0 | DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜTÜN ÜRETİCİSİ PHİLİP MORRİS RUSYA’DAKİ FAALİYETLERİNİ DURDURDU

Dünyanın en büyük tütün ürünleri üreticisi Philip Morris International, Rusya’da planladığı yaptırımlarını ve yeni ürünlerin piyasaya sunma sürecini durdurma kararı aldığını duyurdu.

Ticaret, inovasyon ve üretim faaliyetlerine yatırımlarını sonlandırdığını belirten şirket, devam eden tedarik zinciri kesintileri ve değişen yasal çerçeve nedeniyle Rusya’daki üretim faaliyetlerini azaltma planlarını hızlandırdığını kaydetti.

16: 30 | UKRAYNA: RUS ORDUSU YENİ BİR GİRİŞİME HAZIRLANIYOR

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin basın servisinden yapılan açıklamada, “Rus ordusu Kiev’i almak için yeni bir girişime hazırlanıyor. Rus birliklerinin, Fastiv kentine başarısız taarruzundan sonra buraya yeniden operasyon başlatmaya çalıştıklarına işaret edildi.”

14:46 | UKRAYNA’DAN ANTALYA GÖRÜŞMESİ İÇİN İLK RESMİ AÇIKLAMA

Dünyanın gözünün çevrildiği Antalya Diplomasi Forumu’nda görüşmeye ilişkin Ukrayna’dan da ilk resmi açıklama geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba ise “Sınırlı beklentilerim var” dedi. Kremlin’den bugün yapılan açıklamada “Görüşme çok önemli” denilmişti.

14:20 | UKRAYNA: ÇERNOBİL’DE RADYASYON RİSKİ VAR

Ukrayna Devlet İşletme Ulusal Nükleer Enerji Üretimi Şirketi (ENERGOATOM), Çernobil ile başkent Kiev arasındaki 750KW’lik hattın koptuğunu duyurdu. ENERGOATOM, Çernobil’deki güç eksikliğinin havaya radyoaktif madde karışma riskini doğurduğunu açıkladı. Şirket açıklamasında, devam eden çatışmaların onarımı ve santrale güç verilmesini imkansız hale getirdiği vurgulandı.

13:20 | RUSYA: UKRAYNA’DA HÜKÜMETİ DEVRİMEYİ AMAÇLAMIYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yeni açıklama geldi. Açıklamada harekâtın planlandığı gibi gittiği belirtilirken, “Operasyonun amaçları arasında Ukrayna hükümetini devirmek yok” denildi. Bakanlık, “Ukrayna’daki hedeflerimize müzakereler yoluyla ulaşılması daha iyi olacaktır” ifadelerini kullanırken, “ABD Ukrayna’daki biyolojik programlarını da açıklamak zorunda” çağrısında bulundu.

12.27 | POLONYA: NATO ÇERÇEVESİNDE MİG-29 TEDARİK ETMEYE HAZIRIZ

Polonya Devlet Başkanı Danışmanı Jakub Kumoch, Varşova’nın Ukrayna’ya MiG-29 savaş uçakları tedarik etmeye hazır olduğunu ancak bu sürecin yalnızca NATO kararları çerçevesinde yürütüleceğini belirtti. TVP Info’ya konuşan Kumoch, “ABD, bu uçakların Amerikan üslerinden Ukrayna’ya geçmesini istemiyor” ifadelerini kullandı. Yetkili, “Polonya harekete geçmeye hazır, ancak sadece ittifak çerçevesinde, NATO çerçevesinde” diye konuştu.

12.08 | UKRAYNA’DA SAVAŞANLARA VATANDAŞLIK VAADİ

Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin, Ukrayna’da Rusya’ya karşı savaşmak isteyen yabancılara vatandaşlık vaadinde bulundu. Ukrinform haber sitesi, Ukraynalı yetkilinin ülkede savaşa katılacak yabancı vatandaşlar için “Ukrayna vatandaşlığı almakla ilgileniyorlarsa mevzuatımız böyle bir fırsat sağlıyor” dediğini aktardı.

12:00 | UKRAYNA’DA ANTALYA’DAKİ GÖRÜŞMEYİ TEYİT ETTİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “10 Mart’ta yapılması planlanan görüşme öncelikle Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşecek” dedi.

11:58 | RUSYA: ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ’NDE 500’DEN FAZLA SİLAH BULUNDU

Rusya Ulusal Muhafızları (Rosgvardiya), Rusya’nın kontrolüne geçen Zaporojya Nükleer Santrali’nde 500’den fazla silah bulunduğunu duyurdu. Santralin enerji ünitelerinde ‘yalnızca ateşli silahların değil, yüklü miktarda mühimmat bulunduğu’ belirtildi. Sputnik’in aktardığına göre bir albay, “Santral kontrol altına alınırken, arama çalışmaları sırasında ağır silahların da aralarında olduğu yüklü miktarda mühimmat bulundu. Bu mühimmatlar istasyonun güç ünitelerindeydi. Yani çok ciddi bir savunma savaşına hazırlanılıyordu” dedi.

10:27 | LAVROV TÜRKİYE’YE GELİYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov’un yarın gerçekleşecek Antalya Forumu için Türkiye’ye geleceğini ve burada Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile temasa geçmeyi planladığını açıkladı.

10:06 | TAHLİYELER İÇİN GEÇİCİ ATEŞKES BAŞLADI

Ukrayna’da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.

09:34 | RUSYA’DAN DÖVİZ YASAĞI KARARI

Rusya Merkez Bankası, yabancı para cinsinden satışları 9 Mart-9 Eylül tarihleri arasında askıya aldığını açıkladı. Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ekonomideki son durum göz önüne alınarak yapılan düzenleme kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre bankaların 9 Mart-9 Eylül tarihleri arasında döviz cinsinden satış yapamayacakları belirtildi. Açıklamada döviz cinsinden mevduat sahiplerinin para çekme limitlerinin de maksimum 10 bin ABD doları olacak şekilde yeniden düzenlendiği, mevduat sahiplerinin bunun üstündeki rakamları sadece Rus Rublesi olarak çekebileceği kaydedildi.

07:41 | ABD, POLONYA’YA İKİ PATRİOT BATARYASI YOLLUYOR

ABD Avrupa Komutanlığı, 2 adet Patriot bataryasının “savunma amaçlı olarak” Polonya’ya gönderileceğini açıkladı. ABD Avrupa Komutanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Komutanı General Tod Wolters, iki adet Patriot hava savunma bataryasının Polonya’ya gönderilmesi talimatını verdiğini duyurdu.

Açıklamada, Polonya’nın daveti ve General Wolters’ın talimatıyla ABD Avrupa Komutanlığı ile Afrika Komutanlığının uhdesindeki iki Patriot bataryasının Polonya’ya konuşlandırılacağı bildirildi. Söz konusu bataryaların “tamamen savunma amaçlı” olduğu kaydedilen açıklamada füzelerin hiçbir şekilde saldırı maksatlı olmadığına işaret edildi.

ABD ile Polonya arasında “Ukrayna’ya uçak gönderme” konusunda bazı yaklaşım farkları olduğu ortaya çıkmış, Polonya söz konusu uçakları Ukrayna’ya doğrudan değil, ABD’nin Almanya’daki askeri üssüne teslim edebileceğini açıklamıştı. Pentagon ise söz konusu uçakların doğrudan ABD eliyle Ukrayna’ya teslim edilmesi olasılığını, sahada uygulanması pek mümkün olmayan bir durum olarak tanımlamıştı.

00.45| NEW YORK TİMES, GAZETECİLERİNİ RUSYA’DAN ÇEKME KARARI ALDI

New York Times gazetesi, sansür yasası nedeniyle gazetecilerini Rusya’dan çekme kararı aldığını açıkladı.

00.25|RUSYA YENİ BİR ATEŞKES İLAN ETTİ

Rusya, Moskova saati ile 10.00’da (Ukrayna saati ile 09.00) başlayan yeni bir geçici ateşkes ilan etti. Ateşkes ile birlikte Kiev, Çernihiv, Sumi, Harkov ve Mariupol kentlerinde tahliye koridorlarına izin verileceği bildirildi. Rusya İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan açıklamada, “Rusya, 9 Mart’ta Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ediyor ve insani koridorları oluşturmaya hazır” denildi.

Ukrayna’da yeni ateşkes başladı, Zelenski ‘Kırım ve Donbass talebi tartışabilir’ dedi! İşte dakika dakika tüm gelişmeler