TELE1’in karartılmasına tepkiler çığ gibi! RTÜK iktidar giyotini olmaya soyundu

Yayın tarihi: 21 Ekim 2022 Cuma 9:59 am - Güncelleme: 22 Ekim 2022 Cumartesi 12:14 am

İktidarın baskı ve sansür aracı RTÜK bir skandala daha imza atarak TELE1 ekranlarının 3 gün karartılmasına karar verdi. RTÜK’ün ‘hukuksuz’ kararına gelen tepkiler ise büyümeye devam ediyor. Halkın kanalı TELE1’e halk başta olmak üzere birçok siyasetçi, kuruluş, dernek ve gazeteciden tepki gelmeye devam ediyor.

RTÜK’ün TELE1 kararına tepki büyüyor

BASIN KONSEYİ: RTÜK, BU KARARIYLA TELEVİZYONLAR ÜZERİNDE ‘İKTİDAR GİYOTİNİ’ OLMAYA SOYUNDU

Basın Konseyi TELE1’e desteğini şöyle duyurdu:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) program konuğu milletvekilinin, ifade özgürlüğü kapsamında Diyanet’i eleştiren sözlerini gerekçe göstererek, TELE 1 televizyon kanalına 3 gün ekran karartma cezası vermesi kabul edilemez. Bu hukuka aykırı karar sadece TELE1′in cezalandırılması değil, aslında halkın haber alma hakkını yerine getirmekle yükümlü olan medyanın, çeşitli yollarla sesini kısma çabasıdır. Üst Kurul’da iktidar kontenjanından seçilen üyelerin oy çokluğu ile alınan karar, TELE 1’in aynı maddeden bir ceza daha alması durumunda tamamen kapatılması hazırlığıdır. Aynı zamanda medyada sansürün nerelere kadar varacağını göstermiştir. RTÜK aldığı bu hukuk dışı kararlarla, kuruluş yasasında ‘özerk ve tarafsız kamu tüzel kuruluşu’ konumunu yitirdiğini, ‘muhalif’ televizyon kanalları üzerinde ‘iktidar giyotini’ görevine soyunduğunu kanıtlamıştır. Basın özgürlüğünü tanımayan, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını gasp edenlere, hem aldıkları bu hukuk dışı kararların hem medya kuruluşlarına verdikleri ağır zararların, hukuki ve cezai karşılığı olduğu da açıktır. Basın Konseyi olarak, RTÜK’ü bir kez daha bağımsız ve özgür yayın yapan televizyon kanalları üzerinde ‘iktidar sopası’ olmaktan vazgeçmeye; kuruluş yasasındaki ‘görsel ve işitsel yayın hizmetleri alanında iletişim ve ifade özgürlüğünü, farklı görüşleri ve çoğulculuğu güvence altına almak, tekelleşmeyi önlemek’ olan asli görevini yerine getirmeye davet ediyoruz.

SANSÜRCÜ ZİHNİYETE KARŞI KRAL ÇIPLAK DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ!

AVRUPA TÜRK GAZETECİLER BİRLİĞİ: TELE1’İ KARARTABİLİRSİNİZ AMA GERÇEKLERİ ASLA

İktidarın sopası RTÜK’ün ekran karartma cezasına bir tepki de Avrupa Türk Gazeteciler Birliği’nden geldi. Birlik, TELE1’e verilen cezanın seçime doğru halkın haber alma özgürlüğüne bir darbe olduğunu dile getirdi. AKP’nin Sansür Yasası’nın basın ve ifade özgürlüğüne karşı bir darbe vurarak ‘korku imaparatorluğu’nun büyük bir güç kazandığını bildiren birliğin açıklaması şöyle:

“Türkiye’de uygulamaya geçen “Dezenformasyon ve Sansür Yasası” ile ülkemizde yeni bir karanlık çağa daha giriliyor. Türkiye’de ayaklar altına alınan basın ve ifade özgürlüğüne “öldürücü darbeyi” vuran bu yasa ile gelecekte çok sayıda keyfi soruşturma ve dava açılacak, korku imparatorluğu çok daha büyük bir güç kazanacak. Asıl önemlisi, bu sansür yasası ile yayılan korku sayesinde kaçınılmaz bir şekilde çok sayıda basın ve yayın kuruluşu otosansür uygulayabilecek.

HERKES SORUMLU

Türkiye’yi onlarca yıldır adım adım karanlığa sürükleyen ve bir “AKP & MHP” ürünü olan sansür yasası sadece iktidar partilerinin sayesinde değil muhalefet partilerinin oylamaya katılmaya tenezzül etmeyen çok sayıda milletvekili sayesinde de TBMM’den geçti.

İslamcı hükümetin karşısında muhalefetin de laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti karşısında bir sorumluluk taşıdığını unuttuğu ülkemizde ne yazık ki yeni dönemde çok sayıda tutuklama vakaları ile de yüz yüze geleceğiz.

TELE1’İ KARARTABİLİRSİNİZ AMA GERÇEKLERİ ASLA

Anlaşılan Türkiye Cumhuriyeti’nin tamamen karanlığa gömülmesine ilişkin “korku filmi” asıl şimdi başlıyor. Öte yandan iktidarın baskı ve sansür aracı RTÜK’ün, TELE1 ekranlarının karartılmasına ilişkin kararı da demokrasiye, basın ve ifade özgürlüğüne atılmış bir tokattır. Seçime doğru giden Türkiye’de insanların haber alma özgürlüğüne darbedir.

Avrupa’da görev yapan gazeteciler olarak Tele1 kanalı ve tüm çalışanları ile dayanışma içerisinde olduğumuzu bildiriyoruz: Gücünüz Tele1’i karartmaya yetebilir ama gerçekleri asla!

SALGINDA VE SAVAŞTA ALMANYA’DA SANSÜR

ATGB olarak Türkiye’deki gerici, baskıcı anlayışı ve sansür yasasını kınarken söz konusu yasanın “Bati ile görüşülerek hazırlandığını unutmuyoruz. Sansür ve dezenformasyon yasasından Avrupa’nın da payına düşeni alması ise yakındır. Dijital Yasa ile eline baskı aracını nisan ayında geçiren Avrupa’nın lider ülkesi ve “demokrasinin beşiği” Almanya’da da ne yazık ki korona salgını döneminde ve son olarak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinde de sansür mekanizmasının nasıl işlediğine tanık olduk. Gerçeği yasalarla bastıramazsınız. ATGB çatısı altındaki gazeteciler olarak bizler hem Türkiye’deki hem de Avrupa’daki sansürcü zihniyete karşı “Kral çıplak” demeye devam edeceğiz.”

 

CHP’den RTÜK’ün TELE1 kararına tepki! ‘Türkiye siyaset tarihi Ebubekir Şahin’i unutmaz’

ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ: ÇAĞDAŞ GELECEĞİMİZİ HEDEF ALAN EEYLEMLERE KARŞI DİMDİK DURACAĞIZ

Çağdaş Yaşamı Destekleme derneği TELE1’e desteğini şöyle duyurdu:

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in Diyanet ve iman hatiplerle ilgili sözleri nedeniyle TELE1 TV kanalına 3 gün yayın durdurma cezası verildi. Sansürü bir baskı aygıtı olarak kullanan RTÜK’ün bu kararı bireyin haber alma hakkına, ifade ve basın özgürlüğüne bir saldırıdır. RTÜK, oy çokluğu ile aldığı 3 günlük ekran karartma kararının gerekçesi olarak TELE1’e konuk olarak katılan TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in “Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir.” sözlerini göstermiş ve kanalın “dil, din, ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı” öne sürmüştür. Düşünce ve basın özgürlüğünü engellemeye çalışan bu baskıcı zihniyeti kınıyoruz! Çok sesliliğin, farklı fikirlerin ve düşünce özgürlüğünün devamlı olarak RTÜK tarafından sürdürülen sansür politikalarıyla yok edilmesine, laik ve demokratik cumhuriyet değerlerimizin katledilmesine izin vermeyeceğiz. Yaşanan tüm bu acı olaylar, Cumhuriyet değerlerimizin ve çağdaş Türkiye’nin nasıl ağır bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu bizlere göstermektedir. Varlığımız boyunca koruyacağımız ve yaşatacağımız Atatürk devrim ve ilkeleri ışığında; çağdaş geleceğimizi hedef alan bu eylemler karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz. TELE 1 TV ailesinin yanındayız, dayanışmadan ödün vermeyeceğiz. Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”

Siyasi parti liderlerinden TELE1’e destek

SOSYALİST CUMHURİYET PARTİSİ: AKP İKTİDARI ÖZGÜRLÜKLERE DÜŞMANLIĞINI HER DEFASINDA GÖSTERDİ

Sosyalist Cumhuriyet Partisi Başkanlık Kurulu Üyesi Önder Kırmızıtaş:

“Özgür Basın Susturulamaz!
RTÜK tarafından Tele1 hakkında verilen 3 gün yayın durdurma kararı hukuksuzdur.
Hiçbir hukuki temele dayanmayan ve tamamen siyasi saiklerle verilen yayın durdurma cezası Akp iktidarının girdiği çıkmazın ve içinde bulunduğu çaresizliğin zavallıca ifadesidir. Akp seçime gidiyorken kendisi için dikenlerden arınmış gül bahçesi yaratmak niyetinde. Bu durum mecliste kabul edilen “Sansür Yasası” ile de net şekilde ortaya çıktı.
Kendileri dışında hiçbir sese tahammülü olmayanların hukuk tanımaz pervasızlıkları artarak devam edeceğe benziyor. Basının susturulduğu yerde kimsenin konuşmasına imkan kalmaz. Akp iktidarı 20 yıllık pratiğinde özgürlüklere düşmanlığını her defasında gösterdi.
Halkın içine düşmanlık tohumları eken ve bundan beslenenlerin “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” gerekçesi ile Tele1 yayınını durdurma kararı alması ise komedidir.
Hukuki dayanaktan yoksun, temel hak ve özgürlükleri yok sayan siyasi iktidar güdümlü kararı kabul etmek mümkün değildir. Sosyalist Cumhuriyet Partisi olarak bu haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı Tele1 televizyonunun yanında olduğumuzu belirtiriz.”

Barış Yarkadaş’tan TELE1’e destek: Bu yanlışı düzeltin

DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK: TELE1 SUSTURULAMAZ

Demokrasi İçin Birlik’ten yapılan açıklamada da “TELE1 susturulamaz” denildi. Platformun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Ekranları karartsanız da gerçekleri karartmayacaksınız. Susmayacağız. İktidarın sopası RTÜK tarafından Tele1’e verilen üç günlük ekran karartma cezası, anayasa ve uluslararası sözleşmelerin güvencesinde olan ifade ve basın özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Karartma bütün toplumsal muhalefeti susturmaya yöneliktir. Ekranları karartsanız da gerçekleri karartmayacaksınız. Susmayacağız. #TELE1Susturulamaz”

Merdan Yanardağ TELE1’e kurulan kumpasın nedenlerini açıkladı!

RTÜK bir skandala daha imza attı! TELE1 3 gün karartılıyor