TELE1 Kathimerini manşetinde! “Küçük bir televizyon ağı ama milyonlarca izleyicisi var”

Yayın tarihi: 28 Mart 2023 Salı 3:12 pm - Güncelleme: 28 Mart 2023 Salı 6:56 pm

Yunan gazetesi Kathimerini TELE1’i manşetine taşıdı. Gazete TELE1 için “Küçük bir televizyon ağı ama milyonlarca izleyicisi var” ifadesini kullandı.

Yunan basın kuruluşu Kathimerini TELE1 ziyaretini manşetine taşıdı. Gazetede yayımlanan yazıda TELE1 ve TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ için şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin muhalif televizyonları son yıllarda yüksek reytingler aldı. İzlenme oranları yüksek olan çok az özgür medya kaldı ve muhalefetin iddiasına göre medyanın büyük bir kısmının doğrudan veya dolaylı olarak Türk hükümetine bağımlı olduğu bir ortamda, diğer bakış açısını duymaya çalışan milyonlarca Türk var. TELE1’in ofis ve stüdyolarını gezdik. Recep Tayyip Erdoğan hükümetine direnen ve sert eleştiriler getiren basın kuruluşlarından biridir. Küçük bir televizyon ağı ama milyonlarca izleyicisi var. Hemen her gün ülke gündemini belirleyen medya kuruluşları arasında yer alıyor.

“KÜÇÜK AMA GÜÇLÜ, DİRENİŞ RUHUNA SAHİP”

Sunucuların günün gelişmelerini yorumladığı “18 dakika” programını izliyoruz. Haber merkezinde konuşulanları dinleyen insan Asteriks’in Galya köyünü hatırlar. Küçük ama güçlü, direniş ruhuna sahip. Βunu teyit eden gelişme: RTÜK tarafından TELE1’e yeni bir ceza verildiği haberi ekranda yanıp sönüyordu.

TELE1’in sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, gülümseyerek anlatıyor: “Programımızda AKP iktidarının ülkeyi dinci, faşizan ve otoriter bir düzene soktuğunu söyledik. Esasen gazetecilik özgürlüğü bağlamında bir eleştiri yaptık. Dün görüşümüzü bildirdik ama bugün Radyo Televizyon Üst Kurulu hemen cezaya karar verdi. Geçen hafta 5 gün ceza aldık. Tekrar yayına girer girmez Radyo Televizyon Üst Kurulu mahkeme işlevi gördüğü için bu ceza geldi. Aylık ciromuzun yüzde 3’ü kadar ceza ödemek zorunda kalıyoruz. Derhal ödememiz gerekiyor. Mahkemede haklı çıkarsak bize iade edilecek. Bu büyük bir mali yük. Bizi ceza mahkemeleri ile engelleyemedikleri için maddi baskı ile susturmaya çalışıyorlar” dedi.

İstanbul Avrupa Yakası’nda büyük bir binanın üçüncü katında ofisleri bulunan, 137 çalışanı, gazeteci ve teknisyenleri ile 24 saat haber ve bilgi yayın programı bulunan TELE1 normal akışına dönmeye çalışıyor.

Sosyoloji eğitimi almış, yüksek lisans ve doktora yapmış, deneyimli bir gazeteci olan Yanardağ, yalnızca 2022 yılında 8 milyon TL (400 bin Euro) para cezasına çarptırıldığını ve yasaklandığını bize vurguladı.

“1985’ten beri gazeteciyim. Bu hükümet gazeteci kimliğimi iptal etti! Bunca yıl o kadar çok gazete ve televizyonda çalıştım ki, devleti kontrol etme çabası ve medya üzerindeki baskı 2010 yılında başladı. Antidemokratik uygulamalar o dönemde başladı diyebilirim. Türkiye tarihinde medyaya yönelik bu kadar baskıcı bir dönem görmedim. Ve askeri cunta dönemlerinde, 1980’de direndiğim ve hapse girdiğim için, o dönemde bile medyanın daha özgür, mahkemelerin daha adil olduğunu düşünüyorum. Baskı, işkence vardı ama bazı adil görünme çabaları vardı.. Şimdi varsayımsal ve ideolojik olarak yargılanıyorsunuz.”

İstanbul’daki TELE1’in iki stüdyosu ve orta büyüklükte bir haber odası var. Türkiye’nin hükümet yanlısı televizyon ağlarının büyük altyapıları ve devasa binaları ile karşılaştırılamaz. Ama onlardan daha fazla izlenme oranı var! “Haber bültenlerimiz objektiftir ve gazeteciliğin tüm kurallarına uyarız. Ancak olaylar hakkında yorum yaparken özgür olmalıyız. Türkiye, mevcut hükümet tarafından bugün bile varlığını sürdüren bir orta çağ İslam ortamına yönlendiriliyor. Biz de buna itirazımızı belirtiyoruz” diyor Merdan Bey.

TELE1’in ayrıca YouTube’da birkaç bin kişilik bir izleyici kitlesi var. “İnsanlar bizim samimiyetimizi algıladıkları için büyük bir çekiciliğimiz var. Başımızı eğmedik. Girişimler yapılmasına rağmen bizi satın alamadılar. Bu da olmayınca büyük baskılar başladı. Haksızlıklara karşı direndiğimizi ve doğru haberleri vermeye çalıştığımızı halk gördü” dedi.

Merdan bey hiçbir kamu şirketinin reklam vermediğini söylüyor. Mali yüke dayanmak için yeni bir yöntem buldular: izleyici sponsorlukları. “Dayanmak için belki de en demokratik finansman modellerinden birine sahibiz. İzleyicilerimiz şovlarımıza veya haber bültenlerimize sponsor olabilir ve olurlar. Yüksek ücret veremeyiz. Meslektaşlarımızın çoğu, iki veya üç kat maaş için başka ağlara gidebilir. Medya kuşatması ortamında burada bir özgürlük penceresi açmaya çalıştığımıza inandıkları için kalıyorlar. Bizi destekleyen bir siyasi parti yok. Gelirimizin %30’u izleyicilerden gelen sponsorluklardan geliyor.”

Tele 1’in İzmir ve Ankara’da ofisleri ve stüdyoları ile yurt dışında muhabirlikleri bulunmaktadır.