TELE1’den dördüncü gümrük dosyası: Ambarlı’da kaybolan 32 ton uyuşturucu

Yayın tarihi: 15 Mart 2024 Cuma 8:43 pm - Güncelleme: 20 Mart 2024 Çarşamba 12:18 pm

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ dördüncü gümrük dosyasını açtı. Ambarlı’da kaybolan 32 ton uyuşturucunun Türkiye’de dolaşıma sokulduğu iddiası tüyler ürpertti.

Türkiye’de gümrükler üzerinden yapılan kirli ilişkilerin, uyuşturucu ve kaçakçılığın ortaya çıkarıldığı TELE1’in ‘Gümrük Dosyası’ serisi sürüyor.  Dosyanın dördüncü bölümünde Ambarlı Gümrüğü’nde yakalan 32,6 ton uyuşturucunun kaybolduğu ortaya çıkarıldı.

Hindistan’dan gelen üç konteyner dolusu 32,6 ton kalsiyum karbonat olarak gösterilen bir memurun şüphesi üzerine incelemeye alındı. Gönderenin de alıcının da sağlık sektöründe olmadığı hapların içeriği ile de oynandığı ortaya çıktı. Yoğunlaştırılmış uyuşturucu hap olduğu tespit edilen uyuşturucu için tutanak tutuldu.

UYUŞTURUCU İÇİN GÜMRÜK’TEN FARKLI SONUÇ ÇIKTI

Numuneler Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile hem Gümrük Muhafaza Müdürlüğü kriminal laboratuvarına hem Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na gönderildi. Ancak Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nden gelen yazıda yapılan incelemelerde uyuşturucu ve uyarıcı bir maddeye rastlanılmadığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı’ndan gelen yazıda ise tam tersi söylendi.

Sağlık Bakanlığı’ndan gelen raporda şu ifadeleri kullanıldı:

”Bu hap yeşil reçete ile verilecek psikotrop ilaçlar kapsamında. Üretimi, ithali, dağıtımı ve satışı bakanlık iznine tabi. Daha da önemlisi TCK’nın 188’nci maddesine göre ‘Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin imal ve ticareti suçu’ kapsamında değerlendirilmesi gerekir.”

TONLARCA HAPA NE OLUYOR?

Bakanlıktan gönderilen yazıya rağmen haplar ihmal edilmedi. Hapların akıbeti iddiaya göre çeşitli şirketler adına düzenlenen transit refakat belgeleri ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne gönderildi.

Asıl iddia ise hapların Türkiye satıldığı. Olayın gümrük yetkileri tarafından üzerinin kapandığı da iddialar arasında…

”ASIL VAHİM İDDİA ŞU Kİ…”

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ”Bir ülkede yeraltı ekonomi varsa ki Türkiye’de var bunların mutlaka gümrük ile ilişkisi vardır” diyerek olayın iç yüzünü anlattı.

Yanardağ’ın konuşması şöyle:

”Ambarlı’da 32,6 ton uyuşturucu yakalanıyor. Namuslu bazı memurlarının çabasıyla yakalanıyor. İşini yapan yakalayan memurlar sürgün ediliyor. Uyuşturucu da kayboldu. Önce hemen tutanak tutup savcılığa bildiriyorlar. Savcılık numuneleri Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü kriminal laboratuvarına gönderiyor bir de Sağlık Bakanlığı’na gönderiyor. Çok akıllıca bir davranış. Gümrük Müdürlüğü kriminal laboratuvarından gelen raporda uyuşturucu değil ilaç olduğu belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı da uyuşturucu niteliği taşıyan bir hap olduğu ve savcılığı bildirilmesi gerektiği bildiriliyor. ”Üretimi, ithali, dağıtımı Bakanlık iznine dahildir” deniliyor. Ayrıca TCK 188. maddesine göre, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin imal ve ticareti kapsamında değerlendirilmelidir deniliyor. Adli emanete alınması gereken narkotik şubesi tarafından imha edilmesi gerekirken iddiaya göre çeşitli şirketler adına transit refakat belgeleri düzenlenerek Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne gönderilmiş gibi yapılıyor. Nasıl olabilir bu? Kriminal laboratuvarının raporuna göre gönderiliyor. Ama bu mümkün değil. Gemilerle gönderilmesi lazım. Gittiği ülkenin gümrüğünde bir işlem yapılmış mı hiç bir bilgi yok. Asıl iddia şu hapların gönderilmediği ve Türkiye’de iç piyasada bunu gönderen kişilere teslim edildiği ileri sürülüyor.”

TELE1 gümrük dosyasını açıyor! Havalimanı sınır kapıları toplam 100 milyon dolar

TELE1 ikinci gümrük dosyasını açtı: Yüzlerce kilo uyuşturucu nerede?

TELE1 üçüncü gümrük dosyasını açtı: Kara para skandalı İngiliz Büyükelçiliği’ne uzandı

Kaynak: HABER MERKEZİ