TELE1 üçüncü gümrük dosyasını açtı: Kara para skandalı İngiliz Büyükelçiliği’ne uzandı

Yayın tarihi: 14 Mart 2024 Perşembe 8:55 pm - Güncelleme: 21 Mart 2024 Perşembe 9:02 pm

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ üçüncü gümrük dosyasını açtı. Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ndeki üst düzey yöneticilerin İngiliz Büyükelçiliği arasındaki kirli ağ deşifre edilirken Türk yetkililerin Türkiye’ye para getiren kişilerin kişisel bilgilerini İngilizlere sattığı ortaya çıktı.

Türkiye’de gümrükler üzerinden yapılan kirli ilişkilerin, uyuşturucu ve kaçakçılığın ortaya çıkarıldığı TELE1’in ‘Gümrük Dosyası’ serisi sürüyor. Bugün yayınlanan üçüncü dosyada, İngiliz Büyükelçiliği ile Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’ndeki bazı üst düzey yöneticilerinin bir e-mail trafiğindeki bağlantısı ortaya çıktı.

Bangladeş asıllı bir İngiliz vatandaşı olan ve Ankara’da İngiliz Büyükelçilik görevlisi olarak bilinen Ahad Miah’ın gönderdiği mailde, ilişkilerin devam etmesini isteyerek Mutabakat Zaptı üzerinde anlaşmak istediği görüldü.

Miah’ın ulaşılan mailinde, Türk gümrük yetkilileriyle defalarca kapalı görüşmeler ve organizasyonlar yapıldığı ortaya çıktı. Miah’la yapılan görüşmeler yetkilileri tedirgin edince normal bir diplomatik görüşme olarak gösterilmesi için devreye bir bakan yardımcısı girdi. Bakan yardımcısı ile imzalanmak istenen mutabakat zaptı bakanlığın böyle bir ilişkiden haberi olmadığını gözler önüne serdi.

İNGİLTERE GEZİLERİ

Miah ayrıca mailinde görüşmeler için fazla zaman ve kaynak harcandığına dikkat çekerek işin bir an önce bitirilmesini istedi. Miah, zaptın imzalanmasının Birleşik Krallık için yüksek öncelikli olduğunu belirtti.

Miah’ın kullandığı kaynak ve zaman ifadeleri üzerinden gümrük muhafaza üz düzey yöneticilerinin defalarca İngiltere’ye götürüldüğü ve orada ağırlandığı iddiaları dikkat çekti.

GİZLİ VE TİCARİ BİLGİLER İNGİLİZLERE VERİLDİ

TELE1’in ulaştığı bilgilere göre, başta varlık barışı olmak üzere Türkiye’ye para getiren kişilerin bilgileri gizlice İngilizlere verildi. İlişkilerin önceki Ticaret Bakanı döneminde başladığı da iddialar arasında.

”BU BİR CASUSLUK FAALİYETİ”

Öte yandan TELE1 mailin İngilizler ile ilişkilerin niteliğiğinin anlaşılma riski oluşunca son anda atıldığını ortaya çıkardı. Bir memur aracılığıyla durumdan haberdan olan ve tehlikenin farkına varan ismi TELE1’de bulunan bir bakan yardımcısı üst düzey görevlileri uyararak bunun bir casusluk faaliyeti olacağını söyledi. Bunun üzerine bu suç meşrulaştırarak zabıt senaryosu ortaya atılınca bakan yardımcısı izin vermedi.

Tele1’in elindeki bilgilere göre, bu kirli ilişkide bulunan kişilerin görevleri şunlar:

Gümrük Mufaza Genel Müdürlüğü Daire Başkanları, Kaçakçılık İstihbarat Dairesi yönetici ve mensupları, genel müdürler ve genel müdür yardımcıları gibi üst düzey personeller…

TELE1 ikinci gümrük dosyasını açtı: Yüzlerce kilo uyuşturucu nerede?

TELE1 gümrük dosyasını açıyor! Havalimanı sınır kapıları toplam 100 milyon dolar

Kaynak: HABER MERKEZİ