Deprem gerçeğini açıklayan kanallara RTÜK’ten ceza!

Yayın tarihi: 5 Şubat 2020 Çarşamba 5:30 pm - Güncelleme: 6 Şubat 2020 Perşembe 5:22 pm

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kanalımızın deprem özel canlı yayınını cezalandırdı. RTÜK yine deprem yayınları nedeniyle Halk TV, KRT, TV 5 ve Habertürk’e; Fatih Portakal’ın Doğu Akdeniz’deki sondaj arama faaliyetleri hakkında kullandığı ifadeler nedeniyle de FOX’a idari para cezası uyguladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nca (RTÜK), deprem yayınları nedeniyle içinde TELE1’in de bulunduğu 5 kanala, Doğu Akdeniz’deki sondaj arama faaliyetleri hakkındaki yorumu nedeniyle de FOX’a para cezası uygulandı.

Elazığ depreminin ardından, bütün haber kanalları gibi televizyonumuz da özel yayına geçerek, depreme dair gelişmeleri halka aktardı. Bu felaketler bir daha yaşanmasın diye, bu ekranlarda, deprem için alınması gereken önlemleri, iktidarların deprem politikalarını, bilim insanlarının uyarılarına rağmen alınmayan önlemleri, kentsel dönüşüm projelerini, imar affını gündeme getirdik. “Deprem vergileri ne oldu?” diye sorduk.

RTÜK halkın gerçeklere ulaşması için sürdürdüğümüz sorumlu yayıncılık için skandal bir karara imza attı.

RTÜK AKP’nin avukatlığına soyundu, “siyasi iktidar hakkında yanıltıcı bilgi verdiğimiz ve kriz zamanına uygun yayıncılık yapmadığımız” gerekçesiyle televizyonumuza para cezasına hükmetti.

Canlı yayınımıza bağlanan deprem uzmanlarının görüşleri dahi, o raporun içinde yer aldı.

AKP’nin 2007 yılında, deprem konseyini lağvetmesinin hatırlatılması da suç unsuru olarak sayıldı.

RTÜK’ün raporunda, “Deprem vergilerinin nerelere harcandığının” tartışılması ve CHP sözcüsü Faik Öztrak’ın açıklamalarını haberleştirmemiz de yer aldı.

Raporun değerlendirme bölümünde, yayınlarda iktidar hakkında yanıltıcı bilgiler verdiğimiz iddiası yer aldı. RTÜK, raporun ardından TELE1 televizyonuna para cezası kesti. Cezanın ne kadar olduğu ise henüz kesinleşmedi.

RTÜK’ten yapılan açıklama şöyle:

“Deprem özel yayını özenle incelenmiş olup, yayın boyunca kriz zamanı habercilik etiğinden uzak, siyasi iktidar hakkında yanıltıcı, kriz zamanı haber alma hakkını kullanmak isteyen izleyicide panik ve korku yaratacak şekilde yayın yaptığı kanaatine varılmıştır.”

Üst Kurul’da Elazığ’da yaşanan deprem sonrasında KRT’de yayınlanan yorumların halkı sorumlu yayıncılık anlayışıyla bilgilendirmekten ziyade izleyicilerde korku, panik, endişe ve karamsarlık duyguları oluşturacak nitelikte olduğu kanaatine vardı.

Toplantıdaki değerlendirme sonucunda Kanun’un “…soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz…” hükmünü ihlal ettiği öne sürülerek KRT’ye para cezası verildi.

‘İZLEYİCİLERE KORKU VE PANİK OLUŞTURACAK ŞEKİLDE’

Halk TV’de yayınlanan ‘Ceviz Kabuğu’ programı da ceza aldı. Programda sarf edilen ifadelerin yine deprem hakkında halkı bilgilendirmekten ziyade izleyicilerde korku ve panik oluşturacak nitelikte olduğu gerekçesiyle Halk TV’ye RTÜK tarafından para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verildi.

RTÜK ayrıca yine deprem yayını nedeniyle TV 5 ve Habertürk’e de idari para cezası yaptırımı uyguladı.

FATİH PORTAKALIN DOĞU AKDENİZ ÇIKIŞI GEREKÇESİYLE FOX’A İDARİ PARA CEZASI

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj arama faaliyetleri hakkında 6 Ocak tarihinde FOX TV Ana Haber Bülteni’nde sunucu Fatih Portakal’ın ‘Türkiye’yi sömürgeci ilan ettiği’ iddiaları RTÜK’te görüşüldü.

Üst Kurul, Portakal’ın 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinde yer alan “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır…” hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle FOX’a idari para cezası uyguladı.