TELE1 5. gümrük dosyasını açtı: Kaçak mal ülkeye nasıl sokuluyor?

Yayın tarihi: 18 Mart 2024 Pazartesi 8:37 pm - Güncelleme: 20 Mart 2024 Çarşamba 12:19 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni 5. Gümrük Dosyası‘nı açtı. Sakarya’da ‘temiz’ tutanağı tutulan tırlardan tonlarca kaçak sigara çıktı.

Türkiye’de gümrükler üzerinden yapılan kirli ilişkilerin, uyuşturucu ve kaçakçılığın ortaya çıkarıldığı TELE1’in ‘gümrük dosyası’ serisi sürüyor. Dosyanın beşinci bölümünde Sakarya’da gümrükte yakalanan kaçak sigaralar ile Ankara’daki ekiplerin bağlantısı gözler önüne serildi.

Şubat ayında yurtdışından yük taşıyan iki tır Türkiye’ye girdi. Gümrük işlemleri için Sakarya Limanı’na gelen iki tırdan birinin sürücüsü taşıdığı malın kaçak olabileceğini söyleyerek arama yapılmasını istedi. Tır sürücüsü, ”Yükü yurtdışından aldım ancak başka bir yere götürüldüm oradan da uzaklaştırıldım” diyerek arama isteğinin sebebini anlattı.

Ancak sürücünün isteği görevliler tarafından reddedildi. Israrla arama yapılmasını isteyen sürücü, arama yapılmazsa polise şikayet edeceğini söyleyince gümrük muhafaza ekipleri iki tırda da arama yapmak zorunda kaldı. Arama sonucu tırlarda kaçak sigara olduğu belirlendi. İşlem yapmak zorunda olan ekipler, polislere haber verildiği korkusuyla tırcıların başka gümrüklerdeki işlemlerinin araştırılması talebinde bulundu.

BELGELERE RAĞMEN SAHTE TUTANAK

Araştırmalar sonucu aynı alıcı ve taşıyıcıya ait başka bir tırın Haydarpaşa Limanı’ndan Gebze’ye gönderildiği ortaya çıktı. X-Ray taramasından geçirilen tırda şüpheli yoğunluk bulunan noktalar işaretlenmesine rağmen 29 Şubat 2024 tarihinde ‘herhangi bir kaçak eşya yoktur’ diye tutanak tutulduğu görüldü.

Tırın peşine düşen ekipler Gebze Gümrüğü’nde diğer tırı buldu. Sakarya’daki gibi ‘kaçak sigara var ve biz de yakaladık’ denilerek operasyon yapıldı.

ŞEBEKE ANKARA’DAN MI YÖNETİLİYOR?

Haydarpaşa’dan Gebze’ye gönderilen tırın Ankara’dan bir ekip tarafından korunduğu iddia edildi. Bu ekibin başında ise İstanbul Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü Bölge amirlerinden E.B. ve A. Ö.’nün bulunduğu öne sürüldü.

Bu bölge amirlerinin Ankara’da bazı görevlilerle hareket ettiği ve işini düzgün yapanları pasifize ederek yerlerine kendi adamlarını yerleştirdikleri de iddia edildi.

Bu kişiler hakkında Ticaret Bakanlığı’na defalarca şikayette bulunulduğu ancak işlem yapılmadığı da iddialar arasında…

MERDAN YANARDAĞ BAKANLARA SESLENDİ

Olayın detaylarını anlatan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, ”Sayın Ali Yerlikaya, Ömer Bolat ve Yılmaz Tunç’a çağrı yapıyorum. Gümrüklerde olan bu olaylar hakkında  aralarında bir koordinasyon kurup bu alanı kontrol etmeleri gerekiyor. Gerekli soruşturmaları yapmaları gerekiyor. Suçlu görevlileri ayıklamaları gerekiyor” dedi.

TELE1 gümrük dosyasını açıyor! Havalimanı sınır kapıları toplam 100 milyon dolar

TELE1 ikinci gümrük dosyasını açtı: Yüzlerce kilo uyuşturucu nerede?

TELE1 üçüncü gümrük dosyasını açtı: Kara para skandalı İngiliz Büyükelçiliği’ne uzandı

TELE1’den dördüncü gümrük dosyası: Ambarlı’da kaybolan 32 ton uyuşturucu

Kaynak: HABER MERKEZİ