Tasarruf için kombiyi açmayanlar dikkat! Komşunuzla davalık olabilirsiniz

Yayın tarihi: 16 Kasım 2023 Perşembe 11:06 am - Güncelleme: 16 Kasım 2023 Perşembe 11:06 am

Havaların soğumasıyla birlikte kombiler de yanmaya başladı. Yükselen doğal gaz fiyatları nedeniyle bazı yurttaşlar kombilerini çalıştırmaktan kaçınıyor. Uzmanlar, kaloriferi çalıştırmayanların ısınmak için fazla ücret ödeyen komşularının, hastalık giderleri de dahil tüm tazminat taleplerini karşılamak zorunda kalacağını belirtiyor.

Havaların soğumaya başlamasıyla ile birlikte maliyetleri nedeniyle ısınma problemi de karşımıza çıkıyor.  Evi ısıtmaya çalışırken komşuların da etkisi büyük oluyor. Eğer alt, üst ve yan komşular kombilerini çalıştırmazsa evin ısısını korumak zorlaşıyor.

Erzurum Barosu avukatlarından Şeymanur Yılmaz, kat maliklerinin kombi yakmayan komşusuna karşı dava açabilme hakkı bulunduğunu, her şehirde İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararları olduğunu ve dış ortam sıcaklığının belli bir derecenin altına düşmesi halinde, ısıtma sistemlerinin çalıştırılması yönünde de karar olduğunu hatırlattı.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nca komşuların birbirini rahatsız etmeden konutlarını kullanmaları gerektiğini hatırlatan Yılmaz, binada oturup, ferdi kombi kullanan bir kişinin kombi çalıştırmaması halinde, komşuları sayesinde ısınmasının doğruluk ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğunu belirtti.

Konutlardaki doğal gazda yüzde 20 KDV yetmedi ÖTV üç kat artırıldı

DAVA HAKKI VAR

Kaloriferi yakmayan kişi, komşusunun daha fazla yakmasına sebebiyet verdiğini belirten Avukat Yılmaz, kaloriferi yakan komşunun ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak, “Komşum, kaloriferini hiç yakmıyor. Bundan dolayı daha fazla yakmak durumunda kalıyorum. Sayemde o ısınıyor, bense daha az ısınıyorum. Buna müdahale edin” diyerek müracaatta bulunabileceğini söyledi ve sulh hukuk hakimi, komşunun konutunu mevsim koşullarına uygun kullanmadığına karar verip, yaptığını sonlandırmasını isteyebilir” dedi.

Davacının maddi zarar talebinde de bulunabileceğini belirten Yılmaz, “Apartman sakini, komşusu yüzünden maddi zarara uğramışsa bu maddi zararın giderilmesi için ayrıca hakkını arayabilir. Normalde aylık 2 bin liralık ısıtma gideri olan bir kişi, 3 bin lira yakmak zorunda kalıyorsa bu zararın tazminini isteyebilir.” dedi.

HASTALIKLARIN FATURASI DA İSTENEBİLİYOR

Bunun yanında evin yeterince ısınmamasından kaynaklı meydana gelebilecek hastalıkların faturası da istenebiliyor. Avukat Yılmaz “Konutta yaşayan kişi, hastalığının sebebini kombisini yakmayan komşusu olduğunu tespit eder; bunu da delillendirirse ayrıca sağlık harcamalarını da ödemesini isteyebilir” diye konuştu.