Tarihi surlar yıkıldı! İBB’den açıklama

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2020 Çarşamba 2:02 pm - Güncelleme: 15 Temmuz 2020 Çarşamba 2:02 pm

İstanbul’un tarihi surlarının Sulukule Kapısı yakınlarındaki kısmında çökme meydana geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, İstanbul’un tarihi kara surlarının yıllardır ihmal edilmesi nedeniyle yıkılma noktasına geldiğini belirterek “Biz bölge koruma kurullarından kısmi onayı bu hafta alabildik. Tüm sorunlar yumağına karşı İstanbul surlarını kurtaracağız” dedi.

 

Karagümrük Mahallesi Kaleboyu Caddesi’nde tarihi surların bir bölümü gece saatlerinde çöktü. Surlardan kopan parçalarının bir bölümü yola düşerken, surun bir kısmı da arka kısımdaki yeşil alana yıkıldı.

Çökme nedeniyle cadde trafiğe kapandı. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler yıkılan sur ve çevresine güvenlik şeridi çekerek önlem aldı. Caddenin kapalı olan bölümünde ekipler gelen araçları alternatif yollara yönlendirdi. Olayda herhangi bir can ve mal kaybı olmadığı öğrenildi.

10 KİLOMETRELİK SUR BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA


Yıkım ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, 10 kilometre uzunluğundaki surların büyük risk altında olduğuna ve esaslı onarım beklediğine dikkat çekti.

Polat, bu noktaya nasıl gelindiğini şöyle özetledi: “Yıllardır tartışmalı yüksek bütçeli restorasyon işleri, tarihi alanlarda emlak rantı amaçlı restorasyon görünümlü inşaatlar, dünya mirası Osmanlı mahalleleri Süleymaniye ve Zeyrek’in yok oluş noktasına gelmesi, kara surları yokmuş gibi davranan, yüzünü başka yöne çeviren koruma sorumluları, koruma kurumlarının uzmanlarının adeta feryat gibi yazdıkları durum raporlarına, beyanlara kulaklarını tıkamak, bu görüşleri kamuoyu ile paylaşmama…”

“KISMİ ONAY ÇIKTI”

Tüm bu sürecin sonunda 10 kilometre uzunluğunda olağanüstü birikmiş bir sorun haline getirilmiş dünya mirası İstanbul Surları’nın yıkılmaya başladığını vurgulan Polat “Biz bölge koruma kurullarından kısmi onayı bu hafta alabildik. İBB tüm gücüyle tarihi değerlerin mali ve işgücü açısından birikmiş sorunlarını yoluna koymak için İlk günden bu yana karınca gibi çalıştı, çalışacak. Koruma, cerrahi operasyon showları, ağır müdahale şantiyeleri kurmak değildir. Sabırla önleyici çalışmalar yapmakla koruma yapılabilir. Böylece hem bütçeler doğru yönetilir hem de tarihi değerler yok olma aşamasına gelmez” dedi.

“SURLARI KURTARACAĞIZ”

Polat, İstanbul’dan yılların ihmali ile tarihi değerlerin büyük bir yok oluş ile karşı karşıya olduğunun altını çizerek “Yıllardır kör, sağır, dilsiz olunan surlar konusunun önemini fark etmeli, hem mali hem işgücü hem de zamanla yarışma açısından oluşan krizi idrak etmeli. İBB olarak İstanbul’un kültür varlıkları konusunu şehrin temel konusu olarak ele almaya ve tüm gücümüzle koruma konusuna eğilmeye devam edeceğiz. İstanbul tarihtir, tarih azami hassasiyet gerektirir. Tüm devasalaştırılmış sorunlar yumağına karşı İstanbul surlarını kurtaracağız” ifadelerini kullandı.