Lavrov ve Çavuşoğlu görüştü: Türkiye’nin yaklaşımı son derece dengeli! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 16 Mart 2022 Çarşamba 7:38 am - Güncelleme: 16 Mart 2022 Çarşamba 8:32 pm

Rusya-Ukrayna savaşı 21. gününde. Taraflar altıncı kez müzakere masasına oturacak. Çavuşoğlu ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye’nin tutumunu övdü. Ukrayna lideri Zelenski ise ABD Kongresi’ne seslendi.

Rusy ve Ukrayna arasındaki savaşın 21. güne girildi. İki ülke arasındaki müzakereler devam ederken, Ukrayna’dan “Rusya ile müzakereler çok zorlu. Ancak anlaşma olasılığı görüyoruz” açıklaması geldi. Ateşkesin sağlanması için başlatılan müzakerelerin bugün de devam edeceği bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Twitter’den yaptığı açıklamada, müzakerelerin 16 Mart’ta devam edeceğini duyurdu. Podolyak, “Temel çelişkiler var ancak kesinlikle uzlaşmaya yer var. Molalar esnasında alt gruplar halinde çalışmalar devam edecektir” ifadesini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamada bulundu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rusya ve Ukrayna ziyaretleri gerçekleştireceğini söyledi.

Rusya, Strasbourg merkezli Avrupa insan hakları kuruluşu olan Avrupa Konseyi’nden ayrıldığını açıkladı.

Protesto öncesi videosu çıktı! Annem Rus babam Ukraynalı

İŞTE DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER…

20:10 | BİDEN: UKRAYNA’YA 800 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE SAVUNMA YARDIMI YAPACAĞIZ

ABD Başkanı Biden, Ukrayna’ya tanksavar ve uçaksavarları da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni savunma yardımları yapacaklarını açıkladı

17:18 | PUTİN: GÖRÜŞMELER İÇİN HAZIRIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu. “Ukrayna’ya özel operasyondan başka seçeneğimiz yoktu” diyen Rusya Devlet Başkanı Putin,  Ukrayna ile görüşmelere hazır olduklarını söyledi. Putin ayrıca, “Ukrayna’yı işgal etmek istemiyoruz” dedi.

16:30 | ZELENSKİ’DEN ABD KONGRESİ’NE: UKRAYNA’YI DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDE 11 EYLÜL’Ü HATIRLAYINN

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Kongresi’ne seslendi. Zelenski, konuşmasında 11 Eylül ve Pearl Harbour benzetmesi yaptı. “Size şimdi ihtiyacımız var, Pearl Harbour’ı hatırlayın” diyen Zelenskiy, ABD’li siyasetçilerden ‘Ukrayna’yı düşündüklerinde 11 Eylül’ü hatırlamalarını’ istedi.

‘BU TERÖRE DÜNYADAN BİR YANIT İSTİYORUZ’

Zelenski’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Şu anda halkımızın kaderi belirleniyor. Rusya değerlerimize, insalığa saldırdı. Özgürlüğümüze saldırıldı. Bunun için çalışan, kanunlara uyan, dürüstçe yaşayan herkese saldırıldı. Büyük tarihinizde bizi anlamanız içni Ukrayna’nın yaşadıklarını anlayabileceğiniz sayfalar var. Ve size bugün ihtiyacımız var.

Üç haftadır her gece Harkov, Odessa gibi tüm bu kentler bomba yağar hale geldi. Rusya binlerce kişi için gökyüzünü ölüm kaynağı haline getirdi. Şimdiye kadar binden fazla füze attı, sayısız bomba yağdırdı. Bu teröre dünyadan bir yanıt istiyoruz. Bir uçuşa yasak bölge istiyoruz. Sizden çok mu şey istiyoruz?

‘PUTİN’LE BAĞINI KOPARMAYAN RUS YETKİLİLERE YAPTIRIM UYGULANMALI’

Halkımı ve gökyüzümü korumak zorundayım. Sizin yardımınıza ihtiyacım var. Benim de bir hayalim var, o da ülkemi savunmak. Şimdiye kadar ülkenizin bizim için yaptıkları için müteşekkiriz.

Bu en karanlık anda size daha fazlasını yapma çağrısında bulunuyorum. Yeni yaptırımlara ihtiyaç var. Her hafta her gün yapılacak yeni yaptırımlarla Rusya’nın savaş makinesinin durdurulmaya ihtiyacı var. Şu anda görevde olan ve Putin’le bağlarını koparmayan tüm siyasilere ve tüm devlet yetkililerine yaptırım uygulanmasını istiyoruz. Tüm Amerikan şirketleri derhal Rus pazarından çıkmalı. Rus pazarı bizim kanımızla dolup taştı.

‘YENİ ULUSLARARASI KURUMLARA İHTİYAÇ VAR’

Yeni araçlarla hızlıca Rusya’nın işgaline karşı yanıtımızı artırmalıyız. Bir gün daha kaybedilmeden ivedilikle cezalandırılmalılar. Yeni uluslararası kurumlara, yeni ittifaklara ihtiyacımız var. 24 saat içerisinde her türlü ülkeye destek olacak, siyasi, finansal ve silah desteği sağlayabilecek yeni bir birlik kurulmalı.

16:29 | AVRUPA KONSEYİ, RUSYA’YI ÜYELİKTEN ÇIKARDI

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya’yı bugünden itibaren üyelikten çıkarmaya karar verdi. Rusya, 28 Şubat 1996’da Avrupa Konseyi üyesi olmuştu.

14:10 | LAVROV VE ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Ukrayna ilgili birtakım görüş ayrılıklarımız var ancak Türkiye’nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un Moskova’daki görüşmesi sona erdi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “Hedefimiz Ukrayna’nın silahsızlandırılması” diye konuştu.

‘ANKARA PRAGMATİK BİR ÇİZGİ İZLİYOR’

Rusya Dışişleri Bakanı, “Ukrayna faşist ideolojiden temizlenmeli” dedi. Türkiye’nin Rusya’ya tek taraflı yaptırımlara katılmadığını söyleyen Lavrov, “Ankara pragmatik bir çizgi izliyor, yaklaşımı son derece dengeli” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Putin ile Zelenski’nin görüşmesinin önünde engel görmediğini söyledi.

‘ATEŞKES İÇİN ÇABA SARF ETTİK, EDİYORUZ’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, “Ateşkesin sağlanması için çaba sarf ettik, ediyoruz” derken, “Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in telefonda görüşmesi mümkün” diyen Çavuşoğlu, “Ukrayna’daki gidişata son verilmesi akan kan ve gözyaşının artık durdurulması lazım. Savaşların kazananı, barışın ise kaybedeni olmaz” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, “15 binden fazla vatandaşımızı Türkiye’ye getirdik” derken, “Tahliyelerin bir bölümünü Rusya üzerinden yaptık” ifadelerini kullandı.

Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesi sona erdi: Türkiye’nin yaklaşımı son derece dengeli

12:03 | LAVROV: UKRAYNA İLE UZLAŞMA İÇİN UMUT VAR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, heyetler arası görüşmelere dair değerlendirmesinde, Ukrayna ile bazı anlaşma formülleri üzerinde anlaşmaya yakın olduklarını açıkladı.

Ukrayna ile yürütülen müzakerelerin zorlu geçtiğini, ancak uzlaşı için belli bir umut olduğunu söyledi.  Rusya Dışişleri Bakanı, tek sorunun Ukrayna’nın tarafsızlığı olmadığını, ülkede Rusça’nın kullanımının ve ifade özgürlüğünün de kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Rus diplomat, Moskova’nın Türkiye ve İsrail’in Ukrayna’yla müzakerelerde arabuluculuk yapma tekliflerine olumlu baktığını kaydetti.

10: 53 | RUSYA AVRUPA KONSEYİ’NDEN ÇEKİLDİ

Rusya, 28 Şubat 1996 tarihinden bu yana üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nden çekildiğini resmen tebliğ etti.

08:00 | FİTCH 31 RUS ŞİRKETİNİN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, aralarında Gazprombank, Sberbank, Tinkoff Bank, Alfa-Bank’ın da bulunduğu toplam 31 Rus bankasının uzun vadeli kredi notunu B’den CC’ye

06:12 | POLONYA, SLOVENYA VE ÇEKYA  BAŞBAKANLARI KİEV’DE

Salı günü Polonya, Slovenya ve Çekya başbakanları, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmek üzere Kiev’e gitti.

Siyasetçiler, Ukrayna’ya destek olmak için Polonya’dan Kiev’e zorlu ve riskli bir tren yolculuğu gerçekleştirdi.

Yaptıkları açıklamalarda Ukrayna’nın yalnız olmadığını ve ülkenin direnişine destek verdiklerini belirttiler.

Liderlerin toplantısı sırasında Kiev’de gerçekleşen patlama sesleri duyuldu.

05:56 | ZELENSKİ: HALA ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Facebook’tan yayınladığı son videosunda Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin ‘daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü, ancak hala zamana ihtiyaç duyulduğunu’ aktardı.

Zelenskiy, Rusya’ya karşı zaferin gerçekleşmesi için bütün Ukrayna vatandaşlarının büyük bir çaba göstermesi gerektiğini, müzakereleri gerçekleştiren ekibin de şu an Zoom’dan toplantılar düzenlediğini belirtti.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik NATO’ya üye olmayacağını kabul etmesi, Donetsk, Luhansk ve Kırım’ım bağımsızlığının kabul edilmesi konusundaki taleplerinde halen ısrar ediyor.

İki taraf arasındaki görüşmeler Çarşamba günü devam edecek.

00:42 | BM: 3 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ UKRAYNA’YI TERK ETTİ

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Ukrayna’daki savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana ülkeyi 3 milyon 381 kişinin terk ettiğini açıkladı.

Bu kişilerin 1,8 milyonu Polonya’ya kaçarken oradan da 300 bin kişi Batı Avrupa ülkelerine geçiş yaptı.

BM, Ukrayna’da bugüne kadar 691 sivilin öldüğünü, 1.143 sivilin de yaralandığını teyit ettiklerini duyurdu.

Ukraynalı yetkililere göre Salı günü de Ukrayna’da bombardıman altındaki şehirlerden açılan insani koridorlar aracıığıyla 29 bin kişi tahliye edildi.

Mariupol’den son bir günde 20 bin kişi yaklaşık 4 bin özel araçla ayrıldı. Şehir yönetiminden yetkililer Rus güçlerinin sivillerin otobüslerle şehirden çıkışını engellediğini iddia etti.

Sumi’den de Kızılhaç aracılığıyla 100 otobüsle binlerce sivil tahliye edildi

00.05| Zelenski, Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanlarını Kiev’de kabul etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinde temaslarda bulunan Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa’yı kabul etti.

Zelenski, Rus ordusunun saldırıları altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gelen konuk başbakanlara, savaş hakkında detaylı bilgi verdi. Toplantıya Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal da katıldı.