İşte Taliban’ın Türkiye ziyaretinin içeriği! Çavuşoğlu açıkladı

Yayın tarihi: 14 Ekim 2021 Perşembe 5:39 pm - Güncelleme: 14 Ekim 2021 Perşembe 6:30 pm

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Taliban heyetiyle Ankara’da görüştü. Görüşmenin ardından konuşan Çavuşoğlu, “Türkiye olarak kardeşçe düşüncelerimizi paylaştık” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban heyetiyle Ankara’da görüşme gerçekleştirdi. Taliban’ın Ankara ziyareti, bir NATO ülkesine yapılan ilk resmi ziyaret oldu.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, heyetin Kızılay ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile de görüşeceğini duyurdu. “Afganistan’da yönetimi ele alan Taliban’a tavsiyelerde bulunduk” diyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“KARDEŞÇE DÜŞÜNCELERİMİZİ PAYLAŞTIK”

Afganistan’daki son durum hakkında bilgi aldık. Afganistan’a insani yardım paketlerimizi gönderiyoruz. Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerekiyor bu yüzden Afganistan’ın yurt dışındaki paralarını donduran ülkelerle ilgili kendilerinden bilgi aldık. Bu bilgileri aldıktan sonra Türkiye olarak kardeşçe düşüncelerimizi paylaştık.

“TAVSİYELERDE BULUNDUK AMA BATILILAR GİBİ DEĞİL”

Acil insani yardımların ulaştırılması gerekiyor. Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerekiyor. Özellikle Afganistan’ın yurt dışındaki paralarıyla maaşların ödenmesi konusunda daha esnek davranmalarını bekliyoruz. Terörle mücadele önemli. DAEŞ’in Afganistan’da güçlü olduğunu görüyoruz. Başından beri şu andaki Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduk. Ülkenin birliği beraberliği için kapsayıcı olmaları gerektiğini en başından beri söylüyoruz. Bugün bir kez daha anlattık. Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunuldu. Biz Batılılar gibi üst perdeden, ders verir gibi, ön şartlar koşarak değil, önemini anlatarak tavsiyeler verdik.

Taliban heyeti Ankara’da

“KIZILAY VE DİYANET’LE DE GÖRÜŞECEKLER” 

Kadınların, çocukların eğitimi konusunda kadınların iş hayatına katılması konusunda tavsiyelerimizi ilettik. Kızların eğitimi ve kadınların iş hayatında çalışabilmesi konusunu tekrar ilettik. Sağlık sektöründe kadınların işlerine döndüklerini bize söylediler. Kendileri bu ziyaret kapsamında Kızılay ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile de görüşme gerçekleştirecekler.

Güvenli uçuş beklentimizi kendilerine anlattık. Uçuşların yeniden başlaması için bizim ve uluslararası havacılık camiasının güvenlik beklentilerini kendilerine anlattık. Kızların eğitimi ve kadınların iş hayatında çalışabilmesi konusundaki tavsiyelerimizi bugün bir kere daha paylaştık. Kendileri bizden özellikle insani yardımlar, oradaki yatırımların devam etmesi konularında ricalarını iletti.

GÖÇ AÇIKLAMASI

Çok sayıda Afgan göçmen bizde ve diğer ülkelerde var. Bunlardan bazıları Afganistan’a dönmek istiyor. Taliban yönetimi de bu insanların ülkelerine dönmeleri için gereken desteği vereceklerini söylediler. İlave göç akını olmaması için neler yapılması gerektiğiniz de bugün tekrar görüştük.”

İLK NATO ZİYARETİ

Taliban’ın Ankara ziyareti, bir NATO ülkesine yapılan ilk resmi ilk ziyaret olması dolayısıyla önem taşıyor. Örgüt geçtiğimiz hafta Doha’da ABD yönetimi ile görüşme gerçekleştirmişti. Taliban Ağustos ayında ABD ve müttefiklerinin çekilmesiyle birlikte Afganistan’ı ele geçirdikten sonra pek çok ülkenin aksine Türkiye, Kabil’deki büyükelçiliğini kapatmamış ve örgütle çeşitli temaslarda bulunmaya devam etmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki süreçte bazı bakanlarla birlikte Kabil’e gitmeyi düşünüyoruz” demişti.

Taliban heyeti Ankara’da