Tahıl koridoru koordinasyon merkezi İstanbul’da açıldı

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2022 Çarşamba 3:38 pm - Güncelleme: 27 Temmuz 2022 Çarşamba 3:40 pm

Ukrayna‘dan yapılacak tarım sevkiyatı için Kiev ve Moskova taraflarının imzaladığı ‘tahıl koridoru’ anlaşması kapsamında oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi,  İstanbul’da açıldı. Açılışı yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Mutabakata taraflarca uyulması en büyük arzumuzdur” dedi. 

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon dünyada bir ‘tahıl krizi’ yarattı. Dünyanın en büyük beşinci buğday ihracatçısı olan Ukrayna’dan tahıl ihraç edilmesi için tahıl koridoru oluşturuldu. Moskova ve Kiev tarafları İstanbul’da koridorun oluşturulması için anlaşmaya imza attı. Bugün koridor için İstanbul’da tahıl sevkiyatı üssü açıldı.

Milli Savunma Üniversitesi içerisinde kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri yer alıyor.

“MAYIN TEMİZLEME KONUSUNDA HERHANGİ BİR İHTİYAÇ BULUNMUYOR”

Milli Savunma Üniversitesi içerisinde kurulan merkezin açılışını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptı.

Hulusi Akar’dan ‘Odessa’ açıklaması: Ruslar saldırıyla alakalarının olmadığını belirtti

Bakan Akar açılışta şöyle konuştu: 

“Bildiğiniz üzere Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma, enerji ve gıda krizini artırmıştır. Dünyadaki tahıl arzının 3 te 1’i Rusya ve Ukrayna tarafından sağlanmaktadır.

Başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere düzensiz göç nedeniyle ciddi bir güvenlik riski bulunmaktadır. 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli ve hızlı bir şekilde tahliye edilmesi zarureti doğurmuştur.

Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından bir general görevlendirilmiş, ilk kez 4’lü bir toplantı icra edilmiştir. Bu uzun ve meşekkatli çalışmalar 22 Temmuz’da imzalanan anlaşma ile sonuçlanmıştır. Bu merkezin vazifesi Ukrayna’dan ihraç edilen tahılın dağıtılmasını sağlamaktadır. Sahada herhangi bir askeri unsur mevcut değildir. Bu merkez, ticari gemilerin intikalini takip edecek ve geçiş faaliyetlerini BM ve taraf ülkeler ile koordineli olarak yürütecektir.

“TARAFLARCA UYULMASI EN BÜYÜK ARZUMUZ”

Mayın temizlemeye ihtiyaç duyulursa işbirliği içinde çalışılacaktır. Şu anda Karadeniz’de mayın temizlemeye ihtiyaç duyulmuyor. Taraflar tarafından imzalanan belge 120 gün geçerli olacak, istenildiğinde yenilenecektir. Halihazırda Ukrayna limanlardan çıkacak gemilerin yükleme işlemleri devam etmektedir. Yapılacak çalışmaların tahıl krizini aşmada ve fiyatların aşağı çekilmesinde önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Temennimiz kolektif ve başarılı çalışmalarla barışa katkı sağlamasıdır. Mutabakata taraflarca uyulması en büyük arzumuzdur. Ortak çalışma iradesi tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla önlenebileceğini göstermektedir.”