Suriye ile ‘normalleşme’: 4 yıl sonra açıldı

Yayın tarihi: 29 Haziran 2024 Cumartesi 2:48 pm - Güncelleme: 29 Haziran 2024 Cumartesi 2:57 pm

Türkiye-Suriye ilişkilerinde ‘normalleşme’ konuşulurken, Suriye’de dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Türkiye ile Suriye ilişkilerinde ‘normalleşme’ konuşulurken, Türkiye destekli muhalifler ile Suriye rejimi arasında ticari faaliyetlerin yürütüldüğü Halep’in kuzeydoğusundaki Ebu Zendin Geçiş Kapısı 2020 yılından bu yana ilk kez açıldı. 27 Haziran’da rejim bölgesinden birkaç TIR, deneme amaçlı muhaliflerin bölgesine geçti.

26 Haziran’da El Bab Yerel Meclisi tarafından yapılan açıklamada da muhalifler ile Suriye rejiminin sınır noktası olan Ebu Zendin köyündeki Zendin Ticaret Kapısı’nın yeniden faaliyete geçeceğini duyurdu. Açıklamada, Suriye’nin diğer noktalarına ticaretin başlamasıyla birlikte “yerel üreticinin gelir sağlayacağı, ticari hareketliliğin artmasıyla kalkınmanın hız kazanacağı” belirtildi.

2020’DEN BERİ KAPALIYDI

Ebu Zendin Kapısı, Fırat Kalkanı Harekatı ile IŞİD’ten temizlenmesinden sonra 2017’de açılmıştı. Ebu Zendin Köyü’nün rejimle muhalifler arasındaki son nokta olması sebebiyle, bu bölgede ticaret için kapı açılmıştı. Kapı, 2019’da koronavirüs nedeniyle ticarete kapatılmıştı. 2020’de birkaç saatliğine açılan Ebu Zendin Kapısı 4 yıldır kapalıydı.

ERDOĞAN’DAN ESAD’LA ‘AİLECE GÖRÜŞME’ MESAJI

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçmişte ‘Katil Esed‘ dediği Suriye Devlet Başkanı Esad’a bu kez ‘Sayın Esad’ demişti. Erdoğan, Esad’ın Türkiye’ye yönelik açıklamaları hakkında da “Nasıl ki biz Suriye ile ilişkilerimizi geçmişte canlı tuttuysak, ailece görüşmelere varıncaya kadar Sayın Esed ile bu görüşmeleri yaptık, yarın olmaz diye bir şey mümkün değil, yine olur” ifadelerini kullanmıştı.

‘Katil Esed’, ‘Sayın Esad’ oldu! Suriye ile normalleşme adımı

Özgür Özel’den Erdoğan’a ‘Esad’ çağrısı: Gel ben aracılık edeyim

Kaynak: HABER MERKEZİ