Erdoğan ‘katil Esad’ demişti! Türkiye ile Suriye bakanlık düzeyinde görüştü

Yayın tarihi: 4 Nisan 2023 Salı 6:29 pm - Güncelleme: 4 Nisan 2023 Salı 8:37 pm

AKP iktidarı, milyonlarca sığınmacının Türkiye’ye gelmesine sebep olan politikasından geri adım attı. Suriye Lideri Beşar Esad’a ‘katil’ diyen iktidar, bakanlık düzeyinde yıllar sonra Moskova’da buluştu.

AKP iktidarının Suriye’de çıkan iç savaştaki ‘açık kapı’ politikası sebebiyle milyonlarca Suriyeli, Türkiye’ye sığındı. 10 yılı aşkın süredir ülkede olan sığınmacılar için iktidarın işleyen bir göç entegrasyonu politikası yürütmemesi ruhsatsız çalıştırma ve gettolaşma gibi bir dizi ekonomik ve sosyolojik sorun getirdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘katil’ diyerek ‘görüşmeyeceğini’ açıkladığı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilgili politikasında geri adım attı. Geçtiğimiz aylarda Erdoğan’ın Esad ile görüşebileceğinin mesajını vermesinin ardından her iki ülke arasında bakanlık düzeyinde ilk temas kuruldu.

Erdoğan’dan ‘katil’ ve ‘terörist’ dediği Esad’a: Gelişmelere göre bir araya geleceğiz

‘İSTİŞARELERE DEVAM’ MESAJI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 3-4 Nisan tarihlerinde Rusya’nın başkenti Moskova’da Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde dörtlü istişareler gerçekleştirildi.

Taraflar, müteakip Dışişleri Bakanları toplantısının hazırlıklarına ilişkin hususları ele alırken, her ülke tutumunu ve görüşlerini şeffaf ve açık bir şekilde dile getirdi.

Bu bağlamda, taraflar istişarelere devam edilmesi hususunda mutabık kaldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığında, Bakan Sergey Lavrov’un açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlık etti.

Toplantıya Rusya’yı temsilen Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, İran’ı temsilen Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan katıldı.

Toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti.