Necip Hablemitoğlu kimdir?

Yayın tarihi: 18 Aralık 2023 Pazartesi 11:50 am - Güncelleme: 18 Aralık 2023 Pazartesi 12:09 pm

Türkiye Cumhuriyet rejimini tehdit eden gerici yapılanmalara karşı tarihi uyarılarda bulunan; Araştırmacı, Tarihçi ve Yazar Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2022’de uğradığı suikast sonucu katledildi. Peki Necip Hablemitoğlu kimdir? İşte Hablemitoğlu’nun yaşam hikayesi…

Araştırmacı, Tarihçi ve Yazar Necip Hablemitoğlu, 1954 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulundan 1977’de mezun olan Hablemitoğlu, bir süre “Dilde, Fikirde, İşde Birlik” adlı dergiyi çıkardı. Uzun yıllar çeşitli kuruluşlarda basın müşaviri olarak çalışan Hablemitoğlu, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora yaptı.

Orta Avrupa ve Balkanlar’daki Türk eserleri, Türk azınlıkları ve şehitliklerle ilgili çalışmalar yapan Hablemitoğlu, çalışma alanına ilişkin çok sayıda kitap ve makale yazdı.

Hablemitoğlu, öldürüldüğü 18 Aralık 2002’ye kadar Ankara Üniversitesinde Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi dersleri vermeye devam etti.

Hablemitoğlu, “Sovyet Rusya’da Ölüm Kampları”, “Türksüz Kırım: Yüz Binlerin Sürgünü”, “Çarlık Rusyası’nda Türk Kongreleri (1905-1917)”, “Şefika Gaspıralı ve Rusya’da Türk Kadın Hareketi (1893-1920)”, “Şeriatçı Terörün ve Batının Kıskacındaki Ülke: Türkiye”, “Milli Mücadelede Yeşil Ordu Cemiyeti”, “Gaspıralı İsmail”, “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası”, “Kırım’da Türk Soykırımı” ve “Köstebek” isimli kitapları yazdı.

Dönemin Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, “Alman vakıfları soruşturması” sonunda 2002’de açtığı davanın iddianamesinde, Hablemitoğlu’nun “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” adlı kitabından alıntılara yer verdi.

Hablemitoğlu bu kitapta, Alman vakıflarının Türkiye’de yasal olmayan çalışmalar yaptığını, etnik ve mezhepsel ayrılıkları körüklediğini ve altın madeni karşıtlarını finanse ettiğini savunuyordu.

Necip Hablemitoğlu, Çankaya Portakal Çiçeği Sokağı’ndaki evinin önünde 18 Aralık 2002 akşamı uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Tarikat karanlığına başkaldıran Necip Hablemitoğlu 21 yıl önce bugün katledildi!

Kaynak: TELE1