Sudan’daki Türk vatandaşları Etiyopya’ya tahliye ediliyor

Yayın tarihi: 25 Nisan 2023 Salı 6:15 pm - Güncelleme: 25 Nisan 2023 Salı 6:15 pm

Dışişleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, bin 600’ün üzerindeki Türk vatandaşı Sudan‘daki iç savaş nedeniyle Etiyopya’ya tahliye edildi. Vatandaşların önce Addis Ababa’ya oradan da İstanbul’a getirileceği öğrenildi.

15 Nisan’dan bu yana Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. Sudan’da bin 600’ü aşkın Türk vatandaşının Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği’nin tahsis ettiği otobüsler aracılığıyla Etiyopya’ya götürüldüğü öğrenildi.

Sudan’da 72 saatlik ateşkes!

Türk vatandaşlarının buradan Gondar şehrindeki havalimanına götürüldüğü aktaran Dışişleri kaynakları, şu bilgileri verdi:

“Vatandaşlarımız, öncelikle Addis Ababa Büyükelçiliği’mizce temin edilen araçlarla Etiyopya sınırından yine bu ülkede bulunan Gondar şehrindeki Havalimanı’na nakledilmektedir. Vatandaşlarımızın, Gondar’dan Addis Ababa’ya Etiyopya havayollarından kiralanan uçaklarla taşınması, bilahare buradan da Addis Ababa-İstanbul güzergahı üzerinden ülkemize getirilmeleri öngörülmektedir. Bu çerçevede, 164 vatandaşımızı taşıyan ilk uçak, Gondar’dan Addis Ababa’ya hareket etmiştir”

NE OLMUŞTU?

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan’da tarafların 24 Nisan gece yarısından başlamak üzere ülke genelinde 72 saatlik ateşkes için anlaştığını duyurmuştu.

Blinken, Sudan’daki çatışmalar üzerine yaptığı bir yazılı açıklamada, “Son 48 saat boyunca yoğun müzakerelerin ardından, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), 24 Nisan gece yarısından itibaren başlayacak ve 72 saat sürecek ülke çapında ateşkesi uygulama konusunda anlaştılar” ifadelerini kullanmıştı. Ateşkes, dün egce itibarıyla başlamıştı.