Sudan’da iç savaş tehlikesi! Sokaklar ceset dolu 97 ölü

Yayın tarihi: 17 Nisan 2023 Pazartesi 9:47 am - Güncelleme: 17 Nisan 2023 Pazartesi 1:30 pm

Sudan’da paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri’nin tümüyle orduya bağlanması konusunda yaşanan anlaşmazlıkların ardından başlayan çatışmalarda 97 kişi hayatını kaybetti.

Afrika ülkesi Sudan’da paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri’nin(HDK) tümüyle orduya bağlanmasına yönelik askeri güvenlik reformu konusundaki anlaşmazlığın ardından ülkenin başkenti Hartum ve çeşitli kentlerde ordu ve HDK arasında çatışmaların başladı.

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) çatışmalar hakkında, “15 Nisan’dan bu yana Hartum, Güney Kurdufan, Kuzey Darfur ve Kuzey eyaletleri ile değişik bölgelerdeki çatışmalarda en az 97 kişi öldü, 1126 kişi yaralandı. En şiddetli çatışmalar Hartum’da yaşanıyor” şeklinde açıklama yaptı.

AFRİKA BİRLİĞİ KOMİSYONU BAŞKANI SUDAN’A GİDECEK

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Afrika Birliği(AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, ateşkesi sağlamak için Sudan’a gideceğini açıkladı. Barışçıl bir çözüm ve anlaşmazlıkları bitirmek için kapsamlı bir diyalog gerektiğini belirten AfB, tarafları Sudan’daki durumu daha karmaşık hale getirecek herhangi bir dış müdahaleyi kesin bir şekilde reddetmeye çağırdı.

ÇAD DEVLET BAŞKANI’NDAN DİYALOG ÇAĞRISI

Çad Devlet Başkanı Muhammed İdris Debi Itno, Sudan’da taraflara diyalog çağrısı yaptı.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Muhammed İdris Debi Itno, “ Sudan’daki Geçici Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu ile telefonda görüştüm. Barışçıl bir çözüm bulmak ve halkı gereksiz acılardan kurtarmak için her iki tarafı da ateşkese ve diyalog yolunu tercih etmeye çağırdım” ifadelerini kullandı.

HDK KOMUTANI’NDAN ULUSLARARASI TOPLUMA MÜDAHALE ÇAĞRISI

HDK Komutanı ve Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu Siyasal İslamcılara karşı mücadele ettiklerini söyleyerek uluslararası topluma müdahale çağrısında bulundu.

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu, “Uluslararası toplum şimdi harekete geçmeli ve sivilleri havadan bombalayan radikal İslamcı Sudanlı General Abdulfettah el-Burhan’ın suçlarına müdahale etmelidir. Burhan’ın peşine düşüp adalete teslim etmek için devam edeceğiz. Şu anda yürüttüğümüz mücadele, demokrasinin bedelidir. Biz kimseye saldırmadık. Eylemlerimiz sadece güçlerimize yönelik kuşatma ve saldırıya bir yanıttır. Sudan halkının uzun süredir hasretini çektiği demokratik ilerlemeyi sağlamak için mücadele ediyoruz“ ifadelerini kullandı.

Altını ıslatan Güney Sudan liderinin görüntüleri nedeniyle 6 gazeteci gözaltına alındı