Altını ıslatan Güney Sudan liderinin görüntüleri nedeniyle 6 gazeteci gözaltına alındı

Yayın tarihi: 8 Ocak 2023 Pazar 12:39 pm - Güncelleme: 8 Ocak 2023 Pazar 12:39 pm

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, bir törende altına yaptı. Kiir’in görüntülerinin yayılması sebebiyle altı gazeteci gözaltına alındı. 

Güney Sudan’ın 71 yaşındaki Devlet Başkanı Salva Kiir, geçtiğimiz Aralık’ta bir yol açılışı sırasında ayakta dururken altına işedi.

Görüntülerde, bir elinde bastonu diğer eli de göğsünde bulunan Devlet Başkanı Kiir, marşın okunması sırasında altına kaçırdığını hissediyor ve aşağı doğru bakıyor. Bu sırada kamera başka yöne doğru çevriliyor.

Söz konusu video televizyonlarda yayınlanmadı ancak sosyal medyada dolaşıma girdi.

Ulusal Gazeteciler Sendikası, gözaltına alınan gazetecilerin devlet yayın kuruluşunda çalışan personel olduğu bilgisini paylaştı.

Güney Sudan Gazeteciler Birliği Başkanı Patrick Oyet de, Güney Sudan yayın kurumunda çalışan gazetecilerin salı ve çarşamba günü gözaltına alındıklarını aktardı.

Sudan’da protestocular valilik binasını ateşe verdi

Euronews’in aktardığına göre; Reuters’a konuşan Oyet, “Gazetecilerin, cumhurbaşkanının altına işediği videonun nasıl ortaya çıktığı ve sosyal medyada yayıldığı konusunda bilgi sahibi olduklarından şüphelenildiğini” söyledi.

Enformasyon Bakanı Michael Makuei ve Ulusal Güvenlik Servisi Sözcüsü David Kumuri, olaya ilişkin yorum yapmadı, basının sorularını da yanıtsız bıraktı.

Kiir, Güney Sudan’ın 2011 yılında bağımsızlığını kazanmasından bu yana devlet başkanlığı görevini yürütüyor.

YASAL SINIRININ ÜZERİNDE GÖZALTINDALAR

Hükümet yetkilileri sosyal medyada başkanın hasta olduğu yönündeki iddiaları daha önce yalanlamıştı.

Patrick Oyet, “Endişeliyiz çünkü şu anda gözaltındakiler yasanın izin verdiğinden daha uzun süre tutuluyorlar.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Yasalar, yetkililerin, şüphelileri hakim karşısına çıkarmadan önce en fazla 24 saat gözaltında tutmalarına imkan tanıyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi Sahra Altı Afrika Temsilcisi Muthoki Mumo, olayın “yetkililer haberin yapılmasını sakıncalı bulduklarında güvenlik personelinin keyfi gözaltılara başvurduğu bir durum” olduğu değerlendirmesinde bulundu.