Starlink’in Türkiye’de hizmete başlayacağı tarih belli oldu

Yayın tarihi: 24 Ocak 2023 Salı 5:27 pm - Güncelleme: 24 Ocak 2023 Salı 5:27 pm

SpaceX şirketinin hızlı internet altyapısını sağlayan uydu hizmeti Starlink, internet sitesindeki hizmet haritasının bilgilerini güncelledi. Güncellenen bilgilere göre, Starlink Türkiye’de 2024 yılında hizmete başlayacak.

ABD ve Avrupa’da hizmete başlayan Starlink, ülke kapasitesini artırmaya devam ediyor. Şirketin internet sitesinde yer alan hizmet haritası, kısa bir süre önce güncellendi. Bu gelişmeyle birlikte Starlink’in Türkiye’de hizmete başlayacağı tarih belli oldu.

Starlink, daha önce Türkiye için hizmet vereceği tarihi 2023’e ertelemişti. Ancak kısa süre sonra da bu tarihi belirsiz olarak değiştirdi. SpaceX’in geçtiğimiz saatlerde güncellenen haritasına göre Starlink, Türkiye’de 2024 yılında hizmete başlayacak.

Starlink, ağına 54 uydu daha ekledi

Starlink hizmetinin ülkemizdeki fiyatı ise henüz bilinmiyor. Şirket, yurt dışında 499 dolara kurulum hizmeti sunuyor. Servisin aylık ücreti ise 99 dolar. Eğer Türkiye için dolar kuru üzerinden bir fiyatlandırma yapılırsa, kurulum ücreti 10 bin TL, aylık ücreti ise 1 bin 900 TL civarlarında olabilir. Önümüzdeki günlerde ayrıntılar netleşmesi bekleniyor.

STARLINK NE KADAR HIZ GETİRECEK?

Geçtiğimiz aylarda Speedtest tarafından paylaşılan rapora göre Starlink, birçok ülkede geniş bant indirme hızlarını geride bıraktı. Hizmet, ABD’de 4. çeyrekte 104.97 Mbps indirme hızına ulaştı. Ancak ülkedeki en yüksek ve en düşük indirme hızının orantısız olduğunu belirtelim. Örneğin en yüksek indirme, 191.08 Mbps ile Florida’dayken, en düşük indirme hızı ise 64.95 Mbps ile Oregon eyaletinde.

Starlink internet hız rekoru kıracak

Starlink, Ookla’nın anketine göre 18 ülkenin 14’ünde, sabit internet sağlayıcılarından daha yüksek bir performans gösterdi. Örneğin Avustralya’daki sağlayıcılar ortalama olarak 51,35 Mbps indirme hızı sunuyorken, Starlink ise 141,55 Mbps‘lik bir hız sağladı.