‘Squid Game’ hangi imgeleri barındırıyor?

Yayın tarihi: 18 Ekim 2021 Pazartesi 11:12 am - Güncelleme: 18 Ekim 2021 Pazartesi 11:12 am

Netflix’in şu ana kadar en çok izlenmiş dizisi Squid Game, tartışma yaratmaya devam ediyor. Dizide yer alan oyunlar için çok sayıda yorum yapıldı. Dizide oynanan oyunlar, sosyal bir imge barındırıyor.

Dizi ana karakterden başlayarak, 456 borç batağındaki insanın hayatları pahasına katıldıkları bir oyun dizisini gösteriyor. Güney Kore’deki çocuk oyunlarını oynayamayanlar bunu yaşamlarıyla ödüyor. Dizideki bütün plan bir numaralı oyuncunun. 

1 kişi kalana kadar tüm oyunlar oynanıyor, ve kalan kişi tüm paranın sahibi olabiliyor. Yönetmenin bu hikaye ile sosyopolitik bir noktaya dikkat çektiği söyleniyor. Para karşılığında hayatlarını teslim etmeyi göze alan bir grup insanın en büyük motivasyonu eski, borç içinde oldukları hayata geri dönmemek. Kapitalist toplum ilişkilerinin bireylerde yarattığı etki, karakterlerin oyunda kalmaya gönüllü olmalarıyla görülüyor.

Oyunda aynı zamanda çok fazla metafor bulunuyor. Bunların çoğu neoliberal iş anlayışı ile bağlantılı. Metaforlar, oyunu kaybeden kişilerin yüksekten düşmesinden, metrodaki oyunu tanıtan ve her kaybedişinde bir tokat atan adamın “Az önce para için kişisel haklarınızdan vazgeçtiniz” cümlesine kadar sıralanabilir.

DİZİDE YER VERİLEN OYUNLAR BASİT YETENEKLER GEREKTİRİYOR

Dizinin ilk oyunu ‘Yeşil Işık Kırmızı Işık’ta oyuncuların, dizi karakteri kuklanın arkasını dönmeden ilerleyebilmeleri gerekiyor.

İkinci Şeker Oyunu ise ilk oyunda ölen kişilerden sonra geriye kalan oyuncularla oynanan ikinci oyun. Bu oyunda bir kalıbın içinde olan şekeri kırmadan çıkarmak gerekiyor. Eğer seçilen üçgen, şemsiye ve yuvarlak şekiller kırılırsa oyuncu direkt öldürülüyor.

Üçüncü oyun Güney Kore’de geleneksel olan ve herkes tarafından oynanan halat çekme oyunudur. Bu oyunda iki takım kalın bir halatın iki ucuna geçer ve birbirlerini çekerek alt etmeye çalışır. Ama bu oyunda tehlikeli olan durum ise büyük bir uçurum yer alması.

Ülkemizde de çocukken çok oynanan bir oyun olan dördüncü ‘Misket’ oyununda seçtiğiniz kişinin misketlerini alarak hayatta kalmaya çalışmak zorundasınız.

Beşinci oyun ‘Cam Köprü’, sondan bir önceki oyundur. Bir nevi şans oyunu olan Cam Köprü oyununda hayatta kalma şansınız camın kırılıp kırılmadığına bağlı olarak gelişmektedir.

Son oyun olan ‘Kalamar’ oyununda geriye 3 yarışmacı kalır. 3 yarışmacıya da bir bıçak verilir. Bu oyun, kumla çizilmiş bir alanda oynanıyor ve oyuncular rakip hücumcu ve savunmacı takımlara ayrılıyor. Hücumcuların amacı, sahanın karşı tarafında yer alan “ev” karesine ulaşmaya çalışırken sahanın ortasını tek ayak üzerinde geçmek. Savunma oyuncusunun amacı ise hücumcuları durdurmak.

Squid Game yeni hamle yaptı