SpaceX Starship ile imkansızı deneyecek

Yayın tarihi: 5 Nisan 2023 Çarşamba 9:00 am - Güncelleme: 4 Nisan 2023 Salı 6:12 pm

İnsanlığın Ay ile olan macerası bitmek tükenmek bilmiyor. Ay’a iniş hakkında yeni planlar yapan isimse, teknolojinin dahi çocuğu Elon Musk.

Henüz yeni nesil roketi uçmamış olsa da, bu durum SpaceX’in Starship uçuşlarını rezerve etmesine engel olmuyor. Astrolab isimli taşımacılık şirketi geçtiğimiz Cuma günü, Elon Musk’ın özel uzay şirketiyle sözleşme imzaladığını duyurdu ve orta 2026’nın başında fırlatılabilecek bir mürettebatsız Starship kargo görevi için bir yer ayırdığını açıkladı.

 

“Bu SpaceX’in Ay yüzeyine ticari kargo sözleşmesi” diyen Astrolab’ın CEO’su Jaret Matthews, şirketinin uçuşa dahil olan birkaç müşteriden biri olduğunu söyledi.

 

Spacex

Astrolab, ekipman, malzeme ve insanları Ay yüzeyinde taşıyacak bir araç inşa etmeyi umuyor. Esnek Lojistik ve Keşif (FLEX) gezgini, Jeep Wrangler’dan biraz daha büyük olan bir boyuta sahiptir ve Mars’taki NASA’nın Perseverance gezgininden biraz daha büyüktür. Ayrıca kargo taşıma işlemlerine yardımcı olmak için bir robotik kol ve saatte 15 mil hıza kadar seyahat edebilen iki astronot taşıyabilme özelliğine sahiptir.

Katlanabilir telefonlar çok daha popüler hale geliyor

Astrolab’a göre FLEX Ay’a indikten sonra, Ay yüzeyinde seyahat eden en büyük gezgin haline gelecek. Matthews, Astrolab’ın zaten 2026 Starship görevi sırasında kargo taşımak ve gezginleri kullanmak için bekleyen müşterileri olduğunu söyledi. Geleceğe bakıldığında, Matthews, FLEX’in Ay ve ötesinde kalıcı insan varlığı oluşturmaya yardımcı olabileceğini söyledi.