Haber

Flaş... Sözcü’ye gazetecilik cezası: 7 isme hapis!

Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, gazeteciler ve çalışanlara yönelik, “FETÖ/PDY’ye hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım” suçundan açılan davanın 11. duruşması İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Necati Doğru ve Emin Çölaşan'a 3 yıl 6 ay 15 gün hapis cezası verildi.

https://tele1.com.tr/sozcu-davasinda-ceza-yagdiran-hakimin-gecmisi-fetoculerin-kapattigi-davanin-haberlerine-yasak-getiren-isim-114249/ Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, gazeteciler ve çalışanlara yönelik, “FETÖ/PDY’ye hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım” suçundan açılan davanın 11. duruşması İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Yazar Emin Çölaşan‘a 3 yıl 6 ay 15 gün, yazar Necati Doğru'ya 3 yıl 6 ay 15 gün, sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin'e 3 yıl 4 ay, Sözcü gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz'a 3 yıl 4 ay, sozcu.com.tr Haber Koordinatörü Yücel Arı'a 2 yıl 1 ay, muhabir Gökmen Ulu'ya 2 yıl 1 ay, muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli'ye 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay’ın dosyası ise ayrılırken, Mediha Olgun beraat etti. İstanbul 37.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan Emin Çölaşan ve Gökmen Ulu Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken; diğerleri duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşma savcısı, daha önce verdiği esas hakkındaki mütalaayı tekrar ettiğini belirtti. Mahkeme başkanı bu celse kararı açıklayacağını belirterek son sözleri sordu. Emin Çölaşan, "Hakkımızd açılan boş bir davadır. Aleyhimize ne belge ne tanık vardır. Lafı uzatmadan beraatimi istiyorum" dedi. Gökmen Ulu ise "Hakkımızda dayanaksız iftiralar çürümüştür. Hukuka aykırı suçlama ile mağdur edildik. Bir an önce adaletin tecelli etmesini, beraatimi istiyorum" diye konuştu.

"BU DAVA BENİ YORDU"

Metin Yılmaz da "Gereken açıklamayı diğer duruşmalarda yaptık. Gazetecilik faaliyeti olduğunu söyledim. Beraatimi istiyorum. Adalete sığınıyorum" dedi. Sanık Mediha Olgun, "Beraatimi istiyorum. Bu davada olmak beni yordu. Darbeci hiçbir zihniyeti desteklemem mümkün olmaz" derken; Necati Doğru, "Benimle ilgili olarak bilerek ve isteyerek FETÖ'cü örgüte yardım iddiasını kanıtlayacak belge somut olarak yoktur. Din ve Allah tüccarı insanlarla bir arada olmamız mümkün değil" şeklinde konuştu. Diğer kişiler de beraatlerini talep etti. Mahkeme, son sözlerin ardından karar için bir saatlik ara verdi. Mahkeme başkanı kararını bir saat sonra açıklayacağını bildirdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Emin Çölaşan‘a 3 yıl 6 ay 15 gün, Necati Doğru'ya 3 yıl 6 ay 15 gün, Mustafa Çetin'e 3 yıl 4 ay, Metin Yılmaz'a 3 yıl 4 ay, Yücel Arı'a 2 yıl 1 ay, Gökmen Ulu'ya 2 yıl 1 ay, Yonca Yücekaleli'ye 2 yıl 1 ay, Yücel Arı'ya 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay’ın dosyası ise ayrılırken, Mediha Olgun beraat etti. Gazetenin genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz kararın ardından mahkeme salonundan çıkarken yaptığı açıklamada, “Zaten beklediğimiz karardı. Böyle bir adaletten de böyle bir karar çıktı. Tepe tepe kullansınlar!” diyerek karara tepki gösterdi.

SÖZCÜ GAZETESİ: KARA LEKE

Sözcü gazetesi hapis cezası kararlarını “Basın tarihine kara leke! Sözcü’ye gazetecilik cezası!” başlığı ile duyurdu. Haberde, “Sözcü'ye yönelik algı operasyonunda karar duruşması yapıldı. Tüm iddiaların tek tek çürütüldüğü davada mahkeme gazetemizin yönetici ve yazarlarına, basın ve hukuk tarihine kara bir leke olarak geçecek cezalar verdi” ifadesi kullanıldı.

İŞTE O KARARLAR:

Emin Çölaşan‘a 3 yıl 6 ay Necati Doğru: 3 yıl 6 ay Mustafa Çetin: 3 yıl 4 ay Metin Yılmaz: 3 yıl 4 ay Yücel Arı: 1 yıl 3 ay Gökmen Ulu: 1 yıl 3 ay Yonca Yücekaleli: 1 yıl 3 ay

KILIÇDAROĞLU'NDAN TEPKİ: 'İDDİANAME ÇÜRÜTÜLDÜ' DENİYOR, ORTADA İDDİANAME YOKTU

Verilen cezalara gazetecilik örgütleri ve siyasilerden de tepki geldi. Kararı şaşkınlıkla karşılayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "FETÖ ile mücadele ediyorlar. Bu beyazı siyah gösterme kararıdır. Bu kadar açık. Siyasi otoritenin talimatı ile verilmiş bir karardır. Sözcü gazetesinin Türkiye’yi aydınlatmasına, doğruları söylemesine tahammül edemiyorlar. Baskı kuruyorlar" dedi. Kılıçdaroğlu, "*Davada ‘iddianame çürütüldü’ deniyor. Zaten ortada iddianame yoktu. Neyin iddianamesi? Yalan üzerine iddianame mi olur?" diye sorarken, şunları kaydetti: "Ama ne yaparlarsa yapsınlar bu gazeteciler geçmişlerine bakıldığında işlerinden kovuldular, görevlerinden uzaklaştırıldılar ama ne olursa olsun yollarına ve mücadelelerine devam ettiler. Aynı mücadeleyi aynı kararlığı yine sürdürecekler." "Beni üzen şudur; Türkiye cumhuriyeti devletinde adaletin olmadığını, demokrasinin olmadığını bu kararla biz bütün dünyaya duyurmuş olduk. Beni üzen bu. Hangi ülke diyecek ki bu karar doğrudur. Hangi vicdan hangi adalet kurumu diyecek ki bu karar doğrudur." "Gerçekleri yazdığı için medyadan korktuğunuz andan itibaren kaybetmeye başlarsınız. Erdoğan ve çevresi bu sürecin içerisine girmiştir." "Baskıyla, mahkemeleri, hakimleri elde ederek, hakimlere ‘şuna şu kadar ceza verin, şunu tahliye edin, bunun yurt dışı çıkış yasağını kaldırın diye talimat vererek hukuku sağlayamazsınız, demokrasiyi getiremezsiniz. Türkiye’nin geldiği nokta maalesef budur."

AKŞENER: KARA LEKE

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Sözcü Gazetesi’nin yöneticilerine, Emin Çölaşan’a, Necati Doğru’ya FETÖ’cülük suçlaması yapışmaz. Ama yıllarını bu örgütle mücadeleye vakfetmiş gazetecilere, bu suçlamayla ceza vermek, bu iktidarın siciline bir leke olarak çıkmamak üzere yapışır" dedi.

TGC: GAZETECİLİK YARGILANIYOR

yedi gazeteciye hapis cezası verilmesiyle ilgili basın açıklaması yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası da"Gazetecilik yargılandı" dedi. Açıklamada şu görüşler yer aldı: "Türkiye’de yıllardır işsizlik, sansür, oto sansür, dava ve cezaevleri gölgesinde gazetecilik mesleği yapılmaya çalışılıyor. İktidarı eleştiren yayın organlarında görev yapan meslektaşlarımıza ağır diyetler ödetiliyor. Son olarak Sözcü Davası’nda yine gazetecilik yargılandı, yedi meslektaşımıza hapis, bir meslektaşımıza para cezası verildi. Karara göre Sözcü yazarı Necati Doğru’ya 3 yıl 6 ay 15 gün, Emin Çölaşan‘a 3 yıl 6 ay 15 gün, Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz’a 3 yıl 4 ay, sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin’e 3 yıl 4 ay, sozcu.com.tr Haber Koordinatörü Yücel Arı’ya 2 yıl 1 ay, muhabir Gökmen Ulu’ya 2 yıl 1 ay, muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli’ye 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay’ın dosyası ise ayrıldı. Bu karar geçen Ekim ayında iktidarın yargı reformu diye sunduğu pakette yer alan ‘Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz’ maddesinin de uygulanmadığının bir göstergesidir. Bu karar demokrasiye, gazeteciliğe, basın özgürlüğüne, halkın haber alma özgürlüğüne vurulmuş yeni bir darbedir. Sözcü Gazetesi çalışanları ve yazarları yalnız değildir. Bu ülkede demokrasinin yeşermesi için gazetecilerin görevlerini yapmalarının engellenmesinden artık vazgeçilmelidir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmayı sürdürdük, sürdüreceğiz."