Soylu’nun hedef aldığı İHD’den yanıt: Sorumluluğundan kurtulmaya çalışıyor

Yayın tarihi: 17 Şubat 2021 Çarşamba 10:02 am - Güncelleme: 17 Şubat 2021 Çarşamba 10:02 am

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, derneği hedef alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıt verdi. Türkdoğan, “Kendisi istese diyalog kurardı, alırdı. Musul’da nasıl yaptılarsa, denizcilerde ne yaptılarsa, aynısını yapması gerekirdi. ‘Terörle muhatap olmayız’ diyenler neden başka teröristle muhatap oluyor? Başkalarını suçlayarak sorumluluğundan kurtulmaya çalışıyor” dedi.

Gara’da düzenlenen operasyonda PKK’nın alıkoyduğu 13 polis ve askerin katledilmesine ilişkin Meclis’te açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İnsan Hakları Derneği’ni (İHD) suçladı. Soylu derneği hedef göstererek, “1984’ten bu yana terör örgütü, 6 bin 21 sivil katliam gerçekleştirdi. O İHD denilen canı çıkasıcası dernek, bir tanesi için bir laf söyledi mi, onun peşine takılıyorsunuz? Devlet burada üzerine düşen her şeyi yapmıştır” diye konuştu.

Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre, Soylu’nun suçlamalarına yanıt veren İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Öncelikle biz kim yaparsa yapsın, sivillere yönelik saldırıları her zaman kınadık. Anlaşılan bakan bizim açıklamalarımızı okumuyor. Bu doğru bir şey değil” ifadelerini kullandı.

13 kişinin neden kurtarılamadığının konuşulacağı yerde, suçlamaların yapıldığına dikkat çeken Türkdoğan, “Biz defalarca girişim başlattık, örgüt vermedi ve muhataplık kurmak istedi. Devlet ise ‘terörle muhatap olmayız’ dedi. Biz de alamadık. Bir bakanın bu konuda bizim işimizi kolaylaştırması gerekir. Örgüt vermeyecekse biz nasıl alacağız?” dedi.

“DEVLET DAHA ÖNCE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIŞTI”

‘Daha önce PKK’nın elindeki esirlerin alınmasında hangi yolun izlendiği’ sorusuna Türkdoğan şu yanıtı verdi: “2015’te gümrük memurlarını zorlayarak aldık, devlet de üzerine düşeni yaptı. Ancak bu sefer örgüt bunu yapmadı. Daha önce bizim üzerimizden dolaylı bir şey olmuştu. Örgüt vermeye ikna oldu ama güvenlikle ilgili bazı talepleri olmuştu. Devlet de bunu kısmen yerine getirdi.”

“KENDİSİ İSTESE DİYALOG KURARDI, ALIRDI”

Bakanın kendileriyle görüşme konusundaki söylediklerine de yanıt veren Türkdoğan, ailelerle görüştüklerini ama ailelerin dernekle birlikte görüşmesine yanıt vermediğini söyledi. Bakan yardımcısı ve Adalet Bakanı ile görüştüklerini anlatan Türkdoğan, “Bakan açıklamamızı okumamış. Özel kalemine bu açıklamayı gönderip okumasını isteyeceğim” dedi.

PKK’nın alıkoyduğu asker ve polislerden defalarca mektup ve görüntülü mesajlar geldiğini, bunları ailelerle birlikte kamuoyuyla paylaştıklarını belirten Türkdoğan, “Kendisi istese diyalog kurardı, alırdı. Musul’da nasıl yaptılarsa, denizcilerde ne yaptılarsa, aynısını yapması gerekirdi. Terörle muhatap olmayız diyenler neden başka teröristle muhatap oluyor? Başkalarını suçlayarak sorumluluğundan kurtulmaya çalışıyor” diye konuştu.

Meclis’te Gara operasyonu açıklaması: 13 kişi, harekatın başlangıcında şehit edildi