Soylu’nun deprem provasındaki senaryolar gerçek olmadı

Yayın tarihi: 15 Şubat 2023 Çarşamba 9:11 am - Güncelleme: 15 Şubat 2023 Çarşamba 10:11 am

2019’da Pazarcık merkezli 7.5’luk deprem senaryosunda koordinasyonun başarıyla yapıldığı, ekiplerin dakikalar içinde bölgeye yetiştiği açıklanmıştı fakat meydana gelen deprem sonrası gerçekler gün yüzüne çıktı.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6’lık depremler sonrası “Bu kadar büyük bir depremin hazırlığı olamazdı” denildi. Ancak AFAD ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önceden hazırladıkları raporlar depremin şiddetine kadar her şeyin tahmin edildiği, hangi illerin ne kadar zarar göreceği, bu illerde kaç tane hasarlı bina olduğu ve kaçının yıkılacağına kadar her şey kağıda döküldü. Yetkililere sunulan tespitlere ilişkin adım atılmazken ‘Tespit var tedbir yok’ dedirtti. TMMOB’nin de özellikle Hatay Havalimanı’na karşı uyarıda bulunmasına rağmen yetkililerin uyarıları dikkate olmadığı ortaya çıktı.

212 saat sonra gelen mucize! 77 yaşındaki Fatma Güngör kurtarıldı

2019’DA DEPREMİN TATBİKATI YAPILDI

Karar gazetesinde yer alan habere göre; Ocakları söndüren deprem felaketi sonrası koordinasyonsuzluk eleştirileri dile getirildi. En kritik saatlerde gecikmeler karşısında feryatlar yükseldi. Hükümet kanadından ise böylesi bir depremin dünyada örneği olmadığı ve tahmin edilemeyeceği kaydedildi. Ancak AFAD’ın 2019’da 7.7’lik depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş Pazarcık’ta yaptığı tatbikat ise olayın göz göre göre geldiğini bir kez daha ortaya koydu. Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.5 büyüklüğünde deprem senaryosuna göre yapılan tatbikata 26 il katıldı. Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Gaziantep’in en çok zarar görecek iller olacağı öngörüldü.

SOYLU ‘BAŞARIYLA UYGULANDI’ DEDİ

Tatbikat, Atatürk Parkı’nda bulunan Sabancı Kültür Merkezi’nin yıkıntıları, Devlet Su İşleri 20’nci Bölge Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı’na ait Karacasu Eğitim Merkezi, Türkoğlu Açık Cezaevi ve Elbistan’da oluşturulan sahalarda kurtarma çalışmaları yapıldı. Tatbikatı bizzat yöneten Bakan Soylu, Jandarma Genel Komutanlığı’nın telsiz sistemi JEMUS üzerinden iletişim kurduğu Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’dan depremin bölgedeki etkileri ve yürütülen çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Ayrıca tatbikata katılan tüm hizmet gruplarından, depreme ilişkin edindikleri ilk bilgileri paylaşmalarını istedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise tatbikatının başarıyla uygulandığını söyleyerek “Sağlık Bakanlığı 5 dakika içerisinde buraya geldi. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız 15 dakika içinde buraya intikal etti. Diğer çalışma grupları da üçü hariç 25 dakika içinde buraya intikal ettiler” demişti.

SENARYO TAM UYGULANDI

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 9-10-11 Ekim 2019’da Kahramanmaraş merkezli gerçek zamanlı ulusal deprem senaryosunun ele alındığı tatbikata 26 ilde bin 413 personel, 271 araç, helikopter ve arama kurtarma köpekleri görev yaptı. Çalışma grupları 25 dakika içinde afet bölgelerine intikal etti. Jandarma telsiz sistemi üzerinden iletişim kuruldu, vali depremin etkilerine ilişkin bilgi verdi. Sağlık Bakanlığı 5 dakika içerisinde yıkım bölgelerine ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı 15 dakika içinde afet alanına intikal etti. GSM operatörleri vatandaşlara uyarı mesajları gönderdi.

GERÇEK İSE ENKAZA DÖNÜŞTÜ

Arama kurtarma ekipleri enkaz alanına saatler sonra ulaştı, hava araçları üçüncü gün devreye girdi. Askerler, tecrübeli madenciler 40 saat sonra, vinç gibi ağır iş makineleri günler sonra sahaya ulaştırılabildi. Yıkımın boyutu çok geç anlaşıldı. Mülki amirler, hükümet yetkilileri kamuoyunu bilgilendirmedi. Koordinasyonsuzluk hakimdi. Sağlık Bakanlığı ekipleri alana geç ulaştı. Bürokratlar inisiyatif kullanamadı, uzun süreler merkezden emir beklendi.
GSM şebekeleri çöktü. Şirketler uyarı göndermediği gibi hatlar 9’uncu günde bile verimli çalışmadı.

AFAD DEVRE’YE TAM GİREMEDİ

Öte yandan bölgeye devlet kurumlarından öne ulaşan gönüllüler koordinasyonun sağlanamadığını, ekiplerin bölgeye intikalinin ikinci güne sarktığını arama-kurtarma çalışmalarının ancak üçüncü günde tam olarak yapıldığını söyledi. Bazı gönüllüler yaşananları ‘kaos’ olarak tanımlarken AFAD’ın bürokrasi nedeniyle kilitlendiğini ve tam olarak hızlıca devreye giremediğini belirtti.

10 ili yıkan deprem felaketinde onuncu gün!