Soylu belge çıkaramadı, zihnindekini açıkladı: 120 bin Suriyeli oy kullanacak

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 12:37 am - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 Cuma 12:57 am

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yayın boyunca açıkladığı bütün verilerde yanındaki belgeleri gösteren Soylu, Suriyeli seçmen sayısını açıklarken rakamların yer aldığı belgeyi bulamadı. Suriyeli seçmen sayısına yönelik soruyu yanıtlayan Soylu, “Ortada yok şimdi karışmış. Zihnimde var. 120 bin…” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV canlı yayınına katıldı. Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Soylu, Suriyeli seçmen sayısının yer aldığı belgeyi çıkaramadı. Soylu, Suriyeli seçmen sayısını ” Ortada yok şimdi karışmış. Zihnimde var. 120 bin…” ifadeleriyle açıkladı.

“ALEVİ VALİMİZ VARDI, YİNE OLUR”

Soylu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Alevi kaymakam var, babası dede olan emniyet müdürümüz var, Ermeni kaymakamımız var, Caferi valimiz var. Özbek Türkü valimiz var. Son zamana kadar Alevi valimiz de vardı, yine olur.

Beni bağışlayın… Pozitif ayrımcılık da yapıyoruz. Diyelim ki 400 kaymakam sınavı kazanıyor. Eğer orada Alevi olarak tanınan ya da kendisini mülakatta anlatırken belirten birisi varsa biz ona pozitif ayrımcılık da yapıyoruz, almak istiyoruz yani.

“NE ZAMAN DÖNECEKLERİNİ KİMSE BİLMİYOR”

Suriye’de komşumuzda yaşanan bir dram var. Milyonlarca insan yerinden edildi, ülkesini terk etmek zorunda kaldı. İnsanlar öldürüldü. Bu ortada duruyor. Bu insanların en büyük bölümü Türkiye’ye geldi. Bir bölümü Lübnan’a, Avrupa’ya geçti.

Ülke olarak elimizden gelen katkıyı ortaya koyduk. Ukrayna savaşı başladı, Meclis konuşmasında, yakın zamanda Karadeniz’de savaş başlayabilir dediğimde muhalefet sıralarından atma dediler. Milyonlarca insan Avrupa’ya geçti. Bu insanlar ne zaman dönecek. Bu sorunun cevabını kimse bilmiyor, bilemez. Aynı şey Afganistan’da geçerli. Biz insaniliğimizden, komşuluğumuzdan, zulümden ayrı bir düşünce içinde olamayız. Bu insanlar kendi memleketlerine elbette dönecekler. Fakat şu anda nereye dönebilirler. PYD’nin etkili olduğu, rejimin bombaladığı yere mi dönebilirler.

Türkiye çözüm adımlarının hepsinin içerisinde. Kimin hangi seviyede yaklaşabileceğini görmeden değerlendirme yapmak kolay değildir. Sorumluluklarımız var. İnsanları oraya ölüme itemeyiz.

“SURİYELİLER İÇERİSİNDEN KESİNLİKLE PROVOKASYON OLMAZ”

Sayın Cumhurbaşkanımız ‘1 milyon vatandaşın dönüşünü temin eden adımı atacağız’ dedi. Ertesi gün havan atmaya başladılar. Güvenlik açısından cumhuriyet tarihinin en güçlü dönemindeyiz. Geçmiş izlerden kalan denemelere girebilirler ama gereğini yerine getirebiliriz. Suriyeliler içerisinden provokasyon kesinlikle olamaz.

3 milyon 650 bin Suriyeli kardeşimiz var. 1 milyon 400 bin ikametli var. 3 milyon 650 binden, 517 bini gönüllü geri döndü. Büyük oranla bizim hareket yaptığımız bölgelere döndü. Hem idlib hem diğer bölgelerde gönüllü dönüşün altyapısını hazırlıyoruz. Eğitimleri veriyoruz. MEB ile yürüttüğümüz eğitim 2.5 milyonu aştı.

“YÜZDE 70’İ BİZ DÖNERİZ DİYOR”

Öteki tarafa geçtiklerinde ne yapacaklarına da hazırlıyoruz. Bu eğitimlerin bütçelerini çeşitli ülkelerle yapılan protokollerle sağlanan maliyetle yapıyoruz. Geri dönüşle ilgili, İdlib’i orada tutmaya çalışıyoruz. 61 bin briket ev yapıyoruz. Vatandaşımız destek oluyor. Cumhurbaşkanımız 100 bin talimatı verdi. 6 bin 660 evin yapımına başladık.

Suriye’nin kuzeyinde 200 binden fazla konut yapacağız. Biz Türkiye’de Afgan, Pakistan, Suriyeli Mısırdan gelenler kim varsa devlet olarak temas halindeyiz. Bu yıl Suriyelilerin dönüşünü sağlamaya başlayacağız. Araştırma yapıyoruz. Yüzde 70’i ‘Biz döneriz’ diyor.

Göç Genel Müdürlüğü’nü basacaktı. 1984’ten itibaren siyaset içerisindeyim. Bu kadar düşük bir siyaset tarzı görmedim. Toplumdan tahrik ettiklerinizden özür dilemez mi? Seçmen bilgileri siyasi partilere veriliyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bilgilerinden çok bilgiye sahibim derseniz, suç işleniyor demektir. YSK kimi farklılaştırır. 84 milyonun 75 milyon kimliğini vermişiz. O bilgiler oradan geliyor. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Özür dilediler. Biz YSK bilgileri üzerinden analiz yaptık dediler.

Neymiş “soyadı olan yok”. Yok. Yabancı kadın. Evlenmiş gitmiş buradan. Sonra boşanmış. Adı kalmış. Eski soyadını koyamıyoruz. Kanun müsaade etmiyor. Maddi bir zaruret. Tatbik kabiliyetimiz yok.

Suriyeli seçmen sayısı… Dediğim gibi bulamadım şimdi. Karışmış. Zihnimde var. 120 bin.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇADIR DEVLETİ DEĞİLDİR”

211 bin vatandaş yaptık. 90 bini çocuk, 120 bini kadın erkek. Bunlar kimler. Mühendis, mimar, doktor, sanatkar ve sigortalı çalışan var. En iyileri Avrupa’ya götürüyorlar diyorlardı. Türkiye Cumhuriyeti çadır devleti değildir. Vatandaş yapmasının kriterleri var. Suriyeli geçici vatandaş olamazmış, niye yapılamaz. Suriyelilerin yüzde 60-70’i elbette geri dönecek.

“2023’TE TERÖRİST KALMAYACAK”

Son 4 yıl 3 bin 500 terörist görülmesi yaşanmış. 2022’de 314 görülme oldu. Telsiz konuşması 31’e düşmüş.

Teröristler artık iletişim kuramıyor. Haziran ayında yakaladığımız bir terörist ‘Ben kaçıyordum’ dedi. Terör örgütünde çözülme var. Bu yıl Türkiye’ye giriş yapan 8 terörist var. İHA’lar bu yıl 40 bin saati havada geçirecek. Eren’i katledenler bölgeden temizlendi. Afrin güvenli bölge haline gelince Toroslar temizlendi.

Ben size Türkiye’deki terörist sayısını söyleyeyim. Sözde Serhat eyaletinde 8 terörist var. Biz bunların ayakkabı numaralarına kadar biliyoruz. Van’da 10, sözde Gazzan eyaletinde 9, Erzurum bölgesinde 0 (sıfır), Botan bölgesinde (Cudi, Gaber, Kato) 47 adet, Hakkari bölgesinde yaklaşık 14. Mardin bölgesinde 9 tane. Mardin-Urfa arasında 2 tane var. Toplam 124 terörist var.

Bir santim irademizden geri duralım, bunlar Türkiye’yi bir günde eski haline getirirler. Ben inanıyorum ki, 29 Ekim 2023’te içeride hiçbir terörist kalmayacak. Önümüzdeki günlerde KPSS soruşturmanın süreci ve ilerleyişi açıklanacaktır.

İmamoğlu’ndan Soylu’ya bir gönderme daha! “Çizmeyi yağmurdan önce giyiyoruz”