Soykırımı inkar ettiği öne sürülen Hırvatistan Cumhurbaşkanı’ndan Srebrenitsa açıklaması

Yayın tarihi: 16 Eylül 2022 Cuma 10:01 am - Güncelleme: 16 Eylül 2022 Cuma 10:01 am

Srebrenitsa soykırımını inkar ettiği iddia edilen Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic’ten açıklama geldi. Milanovic,Soykırımın nedenlerinin konuşulması gerekir” dedi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Slovenya’da düzenlenen Brdo-Brijuni Süreci Zirvesi’nde Bosna Hersek‘te 1995’te yaşanan Srebrenitsa soykırımı hakkında konuştu. Sırbistan merkezli bir haber portalının, “Birçok soykırım oldu ancak Srebrenitsa’daki soykırım değildi.” ifadelerini kullandığını iddia ettiği Milanovic, “Bana zulüm yapmalarına izin vereceğim ve bundan sonra da söylediğim her kelimeyi açıklamak zorunda kalacağım” dedi.

İddia Milanovic’in ofisinden yapılan bir açıklamayla da daha önce yalanlanmıştı.

“SOYKIRIM SİYASİ BİR ÖLÇÜDÜR”

Katıldığı etkinlikte Srebrenitsa soykırımını inkar edip etmediği sorulan Milanovic, “Soykırımın ne olduğunu anlatma ihtiyacı duyuyorum zira, soykırım siyasi bir ölçüdür. Bunu bir grup insan belirler, diğer bir grup da yönetir. Doğa kanunu değildir. Yağmurun yağmasını tüm fizik ve kimya kurallarıyla açıklayabiliriz. Soykırımın nedenlerinin ise konuşulması gerekir.” dedi.

Başbakan olduğu dönemde Srebrenitsa’ya da gittiğini anımsatan Milanovic, “Bana zulüm yapmalarına izin vereceğim ve bundan sonra da söylediğim her kelimeyi açıklamak zorunda kalacağım. Bu temsil ettiğim ülke için alçaltıcı bir durum.” İfadelerini kullandı.

Srebrenitsa! Avrupa’nın göbeğinde katliam değil soykırım yaşandı