Soyer: ‘Çırpınıyoruz ama değiştiremiyoruz’ düşüncesini değiştirdik

Yayın tarihi: 7 Eylül 2022 Çarşamba 9:42 am - Güncelleme: 7 Eylül 2022 Çarşamba 9:52 am

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘asbest bombası’ geminin Aliağa’da sökümünün engellemesinin ‘ne yaparsa yap bir şey değişmiyor’ düşüncesini bertaraf ettiğini söyledi. Soyer, “Bir daha gelirlerse tekrar ağızlarının payını veririz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet’ten Mehmet İnmez’e konuştu. Soyer,  700 tondan fazla asbest barından savaş gemisi Nae Sao Polu’nun Aliağa ilçesinde sökümünde Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın geri adım atması hakkında konuştu.  Soyer, geminin Türkiye’ye girişinin engellemeleri için yürüttükleri mücadelenin ardından ‘Çırpınıyor ama değiştiremiyoruz’ düşüncesine karşı ‘hayati’ bir kazanım olduğunu dile getirdi.

Soner konuyla ilgili şunları dile getirdi:

“BİZ DEĞİŞTİREBİLECEĞİMİZİ GÖSTERDİK”

“Geminin gelişinin durdurulması bizim için çok önemli kırılma noktası oldu. İnsanların kafasında “Ne yaparsan yap bir şey değişmiyor” düşüncesi ve umutsuzluğu vardı. “Çırpınıyoruz ama değiştiremiyoruz” düşüncesi vardı. Ama biz değiştirebileceğimizi gösterdik. Bu çok kıymetli ve hayati bir kazanım oldu. Muazzam bir moral, motivasyon ve umut oldu. Bir daha işleri çok zor. Böyle bir gündemle İzmir’in karşısına gelemezler. Orada çok daha büyük bir direnç gösterecekler. Bizim duyarlılığımızı, farkımızı çok artırdı. İyimser ve mutluyum. İzmir tarihinde ilk kez altı kurum dava dilekçesi verdi.

AKP geri adım attı! Mevzuata uygun denilen Asbestli geminin Türkiye’ye girişi yasaklandı

“TEKRAR GELİRLERSE AĞIZLARININ PAYINI VERİRİZ”

Tarihte böyle bir dayanışma yok. Bunun etkisi çok güçlü oldu. Bir daha gelirlerse tekrar ağızlarının payını veririz. Asla sesimizi kesip, kenara çekilip umudumuzu kaybetmiş ve seyirci kalmış noktada olmayız.

“ATMOSFER KILIÇDAROĞLU’NU CUMHURBAŞKANLIĞI SÜRECİNE HAZIRLIYOR”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “6’lı masa uzlaşırsa ben hazırım” mesajını hakkında da konuşarak, “Ben gelen tüm o atmosferin, yaşanan tüm sürecin sayın genel başkanımızı, Cumhurbaşkanlığı sürecine hazırlandığına inanıyorum” dedi. Soyer, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olmasını sabırsızlık beklediğini vurgulayarak konuyla ilgili şunları dile getirdi:

“Başkan Soyer, “Ben gelen tüm o atmosferin, yaşanan tüm sürecin sayın genel başkanımızı, Cumhurbaşkanlığı sürecine hazırlandığına inanıyorum. Başından beri de genel başkanımızın, cumhurbaşkanı olması gerektiğine inandım. Çok yakıştığına inanıyorum. Cumhuriyetin ikinci yüzyılını demokrasiyle taçlandırmak için en uygun isim olduğunu düşünüyorum. Kendisini inanılmaz güzel bir paylaşım yapmıştı 30 Ağustos günü… Bir mülakatı olmuştu, orada okudum. Diyor ki; ‘30 Ağustos Zaferi’nden sonra Mustafa Kemal Ankara’ya büyük bir kahraman olarak döndü. Ve gençliğinden beri hayalini kurduğu cumhuriyet düşünün peşinden koşmaya başladı. Bunun için çalışmaya başladı. Cumhuriyet için de şöyle bir tarif yapıyor diyor, barışın tatlı güneşi…’ Ben de diyorum ki ‘Bizim genel başkanımız bu memleketi demokrasinin tatlı güneşiyle aydınlatacak…’ Ben çok yakışacağına inanıyorum, o yüzden sabırsızlıkla, heyecanla bekliyorum”