Bilim adamları, sosyal medya kullanımını günde 30 dakikaya indiren öğrencilerin kaygı, depresyon ve yalnızlıkta önemli azalma görebildiğini keşfettiler; bu, daha iyi zihinsel sağlık müdahalelerine yol açabilecek bir ilerleme.
Son yıllarda giderek artan sayıda araştırma, gençler arasında sosyal medya kullanımındaki artışın, zihinsel sağlıklarının azalmasıyla bağlantılı olduğunu göstermiştir.
Iowa Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 230 üniversite öğrencisiyle iki haftalık bir deneyde bu bağlantıyı daha da değerlendirdiler. Katılımcıların yarısından Twitter ve Instagram kullanımlarını günde 30 dakika ile sınırlamaları istendi ve otomatik, günlük hatırlatmalar aldı.
Technology, Mind, and Behavor dergisinde yayınlanan çalışma, bu katılımcı grubunun, kontrol grubuna kıyasla, deney sonunda kaygı, depresyon, yalnızlık ve bir şeyleri kaçırma korkusu için önemli ölçüde daha düşük puanlar aldığını buldu.
Bu katılımcılar ayrıca, araştırmacıların “‘heyecanlı’ ve ‘gururlu’ gibi kelimelerle tanımlanan olumlu duyguları deneyimleme eğilimi” olarak tanımladıkları “olumlu etki” için daha yüksek puan alarak hayata daha parlak bir bakış açısına sahip göründüler.
“Katılımcıların refahının yalnızca bir boyutta değil, hepsinde iyileşme gösterdiğini görmek beni şaşırttı” dedi araştırmanın yapımcısı. Sosyal medyayı azaltmanın psikolojik faydalarının, bazen 30 dakikalık süre sınırını aşan katılımcılara bile ulaştığı görüldü. Bu sebeple sosyal medya kullanımınızı azaltın.