Sosyal medya fenomenliği “tehlikeli iş” kapsamına alındı

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2023 Cuma 5:41 pm - Güncelleme: 11 Ağustos 2023 Cuma 5:41 pm

Resmi Gazete‘de yayımlanan karara göre, sosyal medya fenomenlerinin içerik ürettiği koşullar iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli sınıfta yer aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla “İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi”nde güncelleme yaptı.

“Fenomenler” olarak adlandırılan grubun video içeriği yapım ve yayın faaliyetleri, iş sağlığı ve güvenliği açısından bazı riskler taşıdığı için “tehlikeli” sınıfına alındı.

Villada kadına işkence eden fenomen Gizem Karamelek suç makinesi çıktı

“DURUŞ BOZUKLUĞU GİBİ ERGONOMİK RİSKLER”

Tebliğdeki değişikliği değerlendiren İş Güvenliği Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abidin Özler, özellikle sosyal medya platformlarında yayımlamak üzere video hazırlayan fenomenlerin yaptıkları işlerin, iş sağlığı ve güvenliği açısından duruş bozukluğu gibi ergonomik riskler taşıdığını ifade etti.

Bu risklerin çeşitli meslek hastalıklarına neden olduğunu belirten Özler, “Bu nedenle, ekran önünde yapılan uzun süreli çalışmalar, bu tür hastalıklara sebep olduğu için tehlikeli sınıfına alındı” dedi.

Sosyal medyanın ‘Barbie bebeği’ apartmandan ayakkabı çalarken yakalandı

Bir iş yeri açarken yapılacak faaliyetin tehlike sınıfının da belirlendiğini ifade eden Özler, şunları söyledi:

“Bu sınıflandırmanın tek başına çalışan influencerlar için bir getirisi yok. Tehlike sınıfının uygulanabilmesi için influencerin, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına girmesi gerekiyor. Kanuna girebilmesi için de yanında en az bir SGK’li işçinin çalışması lazım. Kendi nam ve hesabına çalışan kişiler için buradaki tehlike sınıfının bir anlamı yok. Yanına bir işçi alırsa o zaman o işçi için bu tehlike sınıfına göre eğitim vermesi, yaptığı işin risk analizini çıkarması, acil durum eylem planlarını hazırlaması gerekiyor.”

Acil durum eylem planına ilişkin bilgi veren Özler, “Eğer dışarıda video çekimi falan yapıyorsa, ona göre iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili her türlü teknik emniyet tedbirlerini almak zorunda kalacak. Dolayısıyla bu düzenleme, ekip olarak çalışan influencerleri kapsıyor” diye konuştu.

Sosyal medya fenomenlerinin tartışması kanlı bitti! Medyum Recep Kaplan, Pala Baba’yı bıçakladı