Trump’tan İran’da düşen yolcu uçağı hakkında açıklama: Birileri hata yapmış olabilir

Yayın tarihi: 9 Ocak 2020 Perşembe 8:21 pm - Güncelleme: 10 Ocak 2020 Cuma 12:57 am

ABD Başkanı Donald Trump, İran‘da düşen ve 176 kişinin ölümüne neden olan Ukrayna Havayolları’na ait uçakla ilgili “Çok kötü bir hissim var. Birileri hata yapmış olabilir” dedi. Trump, uçağın düşüşüyle ilgili şüpheleri olduğunu da belirtti. Trump ayrıca, İran’a yeni bir dizi ekonomik yaptırımın onayladığını ve Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın ardından uygulanacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’da düşen ve 176 kişinin ölümüne neden olan Ukrayna Havayolları’na ait uçakla ilgili açıklama yaptı.

İran’da olağanüstü gün! Irak’taki ABD üsleri füzelerle vuruldu, yolcu uçağı düştü 176 insan öldü, deprem oldu

 

Trump, “Çok trajik bir olay. Birileri hata yapmış olabilir. İdeal olan kara kutunun Boeing’e verilmesi. Başka ülkeye de verebilirler. Çok kötü bir şey olduğuna yönelik bir hissiyatım var” ifadelerini kullandı. Trump uçağın düşüşüyle ilgili şüpheleri olduğunu belirtti.

Bazılarının kazanın mekanik sebeplerden kaynaklanmış olabileceğini söylediğini hatırlatan Trump, “Ama bence bu ihtimal dahilinde bile değil” dedi.

İran ‘füze’ iddialarını yalanladı: Uçağın düşürüldüğü iddiası Tahran’a karşı psikolojik bir savaştır

İran’a yaptırımlar

Trump ayrıca, İran’a yeni bir dizi ekonomik yaptırımın onayladığını ve Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın ardından uygulanacağını söyledi.

NATO’nun ortadoğu’da daha fazla rol üstlenmesi gerektiğini yineleyen Trump, “Ortadoğu’da ABD askerlerinin olmasındansa NATO askerlerinin olmasını tercih ederim. NATO Ortadoğu’yu da kapsayacak şekilde genişlemeli. NATO ve Ortadoğu. NATO için yeni bir ad buldum: NATOME” dedi.

ABD’li yetkililer: Uçak İran hava savunma sistemleri tarafından yanlışlıkla düşürüldü
Öte yandan, Reuters haber ajansı hükümet yetkililerine dayandırdığı habere göre, ABD yönetimi uçağın bir füzeyle vurularak düşürüldüğüne emin. Reuters’ın haberinde Washington’ın uydu görüntüleri nedeniyle uçağın düşürüldüğüne inandığı ifade edildi.

ABD’li yetkililerin uçağın yüksek ihtimalle İran hava savunma sistemleri tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü düşündükleri belirtildi.

İran Sivil Havacılık Kurumu: Ukrayna uçağının füzeyle düşürüldüğü iddiası ‘mantıksız dedikodulardan’ ibaret

İran Sivil Havacılık Kurumu’ndan yapılan açıklamada ise PS752 Ukrayna uçağının hava savunma füzesi tarafından vurularak düşürüldüğü iddialarının ‘mantıksız dedikodulardan ibaret olduğu’ belirtildi.

Kanada Başbakanı Trudeau: Elimizde uçağın İran’a ait füze ile kazara vurulduğuna dair kanıtlar var

Trudeau, hem kendi istihbaratlarına hem de bazı müttefik ülkelerden elde ettikleri istihbarata atıf yaparak, “Elimizdeki istihbarata göre Ukrayna uçağı karadan havaya bir İran füzesi tarafından düşürüldü ancak bu kasıtsız olabilir.” ifadesini kullandı.

Uçağın ne tip bir füze ile ve ne şekilde vurulmuş olabileceğine ilişkin sorulara net yanıt vermeyen Trudeau, ellerindeki çok sayıdaki istihbarattan emin olduklarını vurguladı.

Trudeau ayrıca, Türkiye üzerinden İran’a gitmek üzere bazı Kanadalı diplomatların yola çıktığını ve bu kişilere İran’ın vize konusunda kolaylık sağlayacağını sözlerine ekledi.