İran’da olağanüstü gün! Irak’taki ABD üsleri füzelerle vuruldu, yolcu uçağı düştü 176 insan öldü, deprem oldu

Yayın tarihi: 8 Ocak 2020 Çarşamba 3:13 am - Güncelleme: 8 Ocak 2020 Çarşamba 4:57 pm

İran, Irak’ta ABD askerlerinin konuşlu olduğu Ayn el-Esad üssüne 9 balistik füzeyle saldırı düzenledi. İran Devlet Televizyonu tarafından yapılan açıklamada, “15 füze fırlatıldı, 80 ABD’li terörist öldürüldü” denildi. Misilleme saldırısının ardından ABD suikastinde öldürülen Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani, memleketi Kirman’da yerel saatle 06.00’da toprağa verildi. Saldırının yankıları sürerken, İran’da Ukrayna Havayolları’na ait bir uçak düştü. Uçakta bulunan 176 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan, İran’ın güneyinde iki ayrı deprem meydana geldi.

Saldırı sonrası ABD, İran ve Irak’tan peş peşe açıklamalar geldi. İran’ın dini lideri Hamaney, yaşananların bir devrim niteliği taşıdığını söylerken, “Dünyayı sarstı, tarihi değiştirdi diyebiliriz. Bölgedeki tarihi de değiştirdi. Bu perspektiften buna bakmalıyız” dedi.

RUHANİ: SÜLEYMANİ’NİN İNTİKAMI, ABD’NİN BÖLGEDEN ÇIKARILMASI OLACAK

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise General Kasım Süleymani’nin intikamının, ABD’nin bölgeden çıkarılması olduğunu söyledi.

İran devlet televizyonuna göre, başkent Tahran’daki kabine toplantısında konuşan Ruhani, Devrim Muhafızları Ordusu’nun Ayn el-Esed’deki ABD üslerine yönelik füze saldırısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ruhani, “Karadan karaya onlarca füzeyle terörist ABD ordusuna ait Ayn el-Esed üssü vuruldu. Onlar, Süleymani’nin elini kestiler. Bunun intikamı, onların ayaklarını bölgeden kesmemiz olacaktır” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Süleymani’ye yönelik saldırısının ardında birtakım hedeflerin olduğunu savunan Ruhani bunları, “İran içerisinde tefrika ve ayrılık çıkarma, bölgeye korku yayma, İran ve Irak’ın arasını açma” şeklinde sıraladı.

Ruhani ayrıca, ABD içindeki çekişmelerin de Süleymani’nin öldürülmesinin nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

İşte İran’ın olası hedefleri… ABD’nin Irak ve Türkiye’deki askeri üsleri…

IRAK: HABERİMİZ VARDI

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi de İran’ın ABD’ye yönelik “Kasım Süleymani” misillemesinden haberdar olduklarını ancak koordinat belirtilmediğini söyledi.

TRUMP: HER ŞEY YOLUNDA

İran’ın Amerikan üslerine yönelik saldırısı sonrasında Twitter hesabından bir açıklama yapan ABD Başkanı Trump, “Her şey yolunda. İran’dan fırlatılan füzeler Irak’taki 2 askeri üssü hedef aldı. Zayiat ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar her şey yolunda. Dünyadaki en güçlü ve donanımlı orduya sahibiz” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray’da Trump ve Ulusal Güvenlik Konseyi ile bir toplantı düzenlendi. Toplantının ardından konuşan Beyaz Saray yetkilileri, Trump ulusa sesleniş konuşmasını bugün yapmayacağını duyurdu.


İRAN’DAN İLK AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise açıklamasında, “Birleşmiş Milletler sözleşmesinin 51. maddesine göre kendimizi savunduk. Bir savaş istemiyoruz ancak her türlü saldırganlığa karşı koyacağız” dedi.


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanlarından Hüsamettin Aşena, ABD’nin karşı bir askeri eyleminin bölgede topyekün bir savaşa neden olacağını belirtti.

İran’dan sert bir açıklama daha!

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, yaptığı açıklamada Ayn el-Esad üssüne 10’dan fazla füzeyle saldırı düzenlendiğini, ölü ve yaralılara ilişkin henüz bilgilerinin olmadığını söyledi. Sky News kanalına konuşan bir kaynak, saldırıda 9 füzenin kullanıldığı bilgisini verdi.

SALDIRI ANI

İran’ın önde gelen medya kuruluşlarından Fars News Haber Ajansı saldırıya dair bir fotoğrafı Twitter hesabı üzerinden paylaştı:

Saldırıya ait olduğu iddia edilen çeşitli görüntüler sosyal medya hesaplarından paylaşıldı:

İRAN DEVLET TELEVİZYONU: İNTİKAM İÇİN İLK MİSİLLEME GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İran devlet televizyonu “General Kasım Süleymani ve arkadaşlarının intikamı için ilk misilleme gerçekleştirildi” duyurusunu yaptı.

Beyaz Saray’ın Twitter hesabından yapılan açıklamada ise Irak’taki saldırılar hakkında Trump’ın bilgilendirildiği duyuruldu.

İRAN: DAHA SERT YANIT VERİRİZ

Devrim Muhafızları Ordusu, tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani’nin intikam operasyonu kapsamında, ABD’nin Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü’nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtildi.

Açıklamada, ABD’nin saldırıya yanıt vermesi halinde İran tarafından “çok daha sert ve ezici” karşılık verileceği uyarısında bulunuldu.

Bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkelerin de uyarıldığı açıklamada, “Her durumda İran’a karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. İşledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ABD halkına ise bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi.

İRAN MEDYASI: SALDIRININ İKİNCİ AŞAMASINA GEÇİLDİ

ABD üslerine yönelik saldırının ikinci aşamasının başladığını bildiren İran medyası, üsse atılan füzelerin sayısı hakkında bilgi paylaştı.

Yarı resmi Tasnim Haber Ajansı’na göre, Ayn el-Esad üssüne şimdiye dek 35’ten fazla füze fırlatıldı.

Vurulan Ayn el-Esad üssü, geçen yıl ABD Başkanı Donald Trump tarafından Şükran Günü’nde ziyaret edilmişti.

SAİD CELİLİ’DEN İRAN BAYRAĞI GÖNDERMESİ

İran Ulusal Güvenlik Meclisi üyesi Said Celili, Süleymani’nin öldürüldüğü operasyon sonrası Twitter’da ABD bayrağı paylaşan Trump’a yanıt olarak İran bayrağı paylaştı.

İncirlik Üssü’nde hareketli dakikalar!

Trump’ın gizli telefon konuşmasının detayları ortaya çıktı ‘Kaderiniz sizin elinizde’

ABD’nin önde gelen Cumhuriyetçi senatörlerinden Lindsey Graham, İran misillemesinin ardından Başkan Donald Trump’la yaptığı telefon görüşmesinin ayrıntılarını paylaştı.

Başkan Trump’tan telefon aldığını söyleyen Graham, “Füzeler İran’dan fırlatıldı. Başkan’ın karşılık vermek için yetkisi var. Son 40 yıldır Orta Doğu’da bir kanser olan rejim tarafından yapılan bir savaş hamlesiydi. İsrail’i imha etmek istediklerini söylediklerinde şaka yapmıyorlar” dedi.

Graham, Tahran Yönetimi’ne yönelik “İran’da televizyon izliyorsanız, rejimin ekonomik varlığını sürmesi bağlamında kaderiniz kendi ellerinizde” ifadesini kullandı.

Lindsey Graham, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın İranlılar tarafından kandırıldığını fakat Trump’ın kandırılamayacağını da sözlerine ekledi.