Koca’dan ‘yerli aşı’ açıklaması: Faz I çalışmasında sona gelindi

Yayın tarihi: 17 Aralık 2020 Perşembe 1:39 am - Güncelleme: 17 Aralık 2020 Perşembe 2:06 am

‘Yerli aşıya’ ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Faz I klinik çalışmasında sona gelinmiş ve Faz II çalışmalarına hazırlanılmaktadır” dedi.

Saat 17.30’da başlayan Bilim Kurulu Toplantısı’nın sona ermesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklama geldi. Aşı gündemiyle toplanan Bilim Kurulu, video konferans yöntemiyle toplantı düzenledi.

Toplantının ardından basın açıklaması yayımlayan Koca, yerli aşı ve ülkemizde de çalışmaları yürütülen aşı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Sinovac ve BioNTech ile Pfizer tarafından geliştirilen aşıların Faz III çalışmalarına devam edildiğini söyleyen Koca, Sinovac aşısının çalışmalarında kayda değer bir yan etkinin görülmediğini belirtti.

Koca, yerli aşı çalışmalarında ise bir inaktif aşının Faz I çalışmalarında sona gelindiğini; 2 inaktif ve 2 adenövirüs temelli aşıda ise Faz I aşamasına gelindiğini ifade etti.

Koca’nın imzasıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Umut vadeden yerli aşı çalışmalarımızın orta ve uzun vadede sorunun çözümünde rol alacağı belirtilmiştir. Halihazırda bir inaktif aşımızın Faz I klinik çalışmasında sona gelinmiş ve Faz II çalışmalarına hazırlanılmaktadır. Eş zamanlı olarak 2 inaktif ve 2 adenövirüs temelli aşı ile bir virüse benzer parçacık aşısı da Faz I aşamasına gelmiş ve gerekli incelemelerden sonra ilk araştırma ürünleri üretilerek devreye alınacaktır. Ancak öncelikle erken dönemde yapılacak olan aşılamaya odaklanmanın önemi dile getirilmiştir. Ülkemizde bir inaktif (Sinovac) bir de mRNA (Pfizer) aşının Faz III çalışmaları sürmektedir. Bir adenövirüs (Sputnik V) aşısının da Faz III öncesi kronik toksisite çalışmaları yürütülmektedir. Bu aşının da en kısa sürede Faz III çalışmasının başlaması beklenmektedir. Mevcut verilere dayalı olarak inaktif aşının güvenilirliği konusunda elde edilen bilgilerin yanında ülkemizde de yürütülen Faz III çalışmalarında kayda değer bir yan etkinin görülmediği ifade edilmiştir. Bilim Kurulumuz ayrıca aşının lojistiği, öncelikle aşılanacak olan sağlık personelinin kapsamı, yaygın aşılama programı ve aşı kayıt sistemi hakkında önerilerde bulunmuştur.”