Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin davada durdurma kararı verildi. Dava dosyası Suudi Arabistan'a gönderildi. Gazeteci Timur Soykan dosyanın devrine ilişkin iddialarda bulundu.

Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim 2018’de girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan ve daha sonra öldürüldüğü ortaya çıkan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katledilmesine ilişkin 26 sanıklı davada, Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüşü üzerine dosyanın Suudi Arabistan’a devrine karar verildi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 26 firari sanığın CMK'dan atanan avukatları ile şikayetçi Hatice Cengiz avukatı Ali Ceylan ve Gökmen Başpınar ile katıldı. Cengiz'in avukatı Gökmen Başpınar, Suudi Arabistan'daki yargılamanın bittiğini ve sanıkların beraat ettiğini belirterek "6706 sayılı yasa gereğince davanın Suudi Arabistan'a devrinin koşulları yoktur. Suudi Arabistan'da herhangi bir soruşturma yoktur. Türk milletinin egemenlik hakkının devri anlamına gelebilecek şekilde bu dosyanın adaletin olmadığı bir ülkeye devredilmesi amiyane tabirle Türk halkına karşı yapılmış bir sorumsuzluk örneğidir. Sanıkların istinabe yoluyla ifadelerinin alınmasını ve idare mahkemesine açtığımız yürütmeyi durdurma kararının beklenmesini talep ediyoruz. Davanın devredilmemesini talep ediyoruz" dedi.

'KUZUYU KURDA EMANET ETMEYELİM'

Avukat Ali Ceylan da "Suudi Arabistanda etkili bir kovuşturma yapılmayacağı, dönemin yetkililerinin beyanlarıyla sabittir. Kuzuyu kurda emanet etmeyelim. Türk milletinin onur ve şerefini koruyalım. Böyle bir karar vermeyelim" dedi. Mahkeme heyeti, "6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu'nun 24/1-a maddesi uyarınca dosyanın yabancı devlete devrinin mümkün kılındığı, Suudi Arabistan adli makamlarınca yargılamanın devrinin talep edildiği ve merkezi makam olan Adalet Bakanlığından da davanın devri konusunda olumlu görüş alındığı gözetilerek 6706 sayılı yasa gereğince davanın durmasına ve dosyanın Suudi Arabistan adli makamlarına devredilmesine" karar verdi. Sanıklar hakkında çıkarılan yakalama kararlarının ve kırmızı bülten kararlarının ise bila infaz (infaz edilmeksizin) istenilmesine de hükmedildi. Dosyanın devir işlemleri için bir suretinin Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar verildi. Bu karara 7 gün içinde itiraz edilebileceği kararda yer aldı. TİMUR SOYKAN'DAN ZİYARET ŞARTI İDDİASI AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Şubat ayında Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini açıklamıştı. Erdoğan, İstanbul'daki bir toplantı çıkışında Suudi Arabistan'la ilgili bir soru üzerine herhangi bir isim vermeden "Şu anda Şubat'ta beni bekliyor. Söz verdi. Şubat'ta Suudi Arabistan'a ziyaretimi yapacağım" demişti. Gazeteci Timur Soykan mahkemenin devir kararı öncesi Kaşıkçı cinayeti davasının kurban verildiğini yazdı. Soykan "Suudilerin Erdoğan’ın ziyareti için davanın kapatılması şartı koyduğunu ve bu şartın kabul edildiği" iddiasında bulundu. Soykan, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Aslında Erdoğan’ın İslam dünyasının lideri olmak hülyasıyla çıktığı yolun hazin sonunu izliyoruz. Önce ’15 Temmuz’un finansörü’ denilen BAE ile kucaklaştılar şimdi Suudi Arabistan’a Kaşıkçı davası kurban veriliyor. Acaba karşılığında ne alınacak?" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, SUUDİ ARABİSTAN'A YÜKLENMİŞTİ

Erdoğan, Kaşıkçı cinayetinin ardından İstanbul'da gerçekleştirilen Kudüs Platformu İkinci Konferansı'nda Suudi Arabistan’a sert sözlerle yüklenmişti: "Kaşıkçı konsoloslukta alçakça şehit edildi. Kaşıkçı cinayetinde Suudi Arabistan bizden belgeleri almak istedi. Belgeleri dinletiriz ama vermeyiz, bir de bunları yok mu edeceksiniz? Ses kaydında üst düzey asker açıkça ‘Ben kesmeyi iyi bilirim’ diyor. Bunlar dünyayı enayi zannediyor, insanları enayi zannediyor. Bu millet enayi değil, hesabı sormasını bilir." https://tele1.com.tr/cemal-kasikci-davasi-resmen-suudi-arabistana-devrediliyor-595187/ https://tele1.com.tr/adalet-bakani-bozdagdan-cemal-kasikci-ve-sedat-peker-aciklamasi-594874/