Son 2 ayda pirinç fiyatları yüzde 30 zamlandı

Yayın tarihi: 31 Ekim 2022 Pazartesi 9:36 am - Güncelleme: 31 Ekim 2022 Pazartesi 9:36 am

TMO’nun geçen yıla kıyasla açıkladığı 200’lük zammın üstüne 1 lira daha vermesi pirinç üreticilerinde endişe yarattı. Üreticilerin daha yüksek fiyat beklentisi nedeniyle elindeki ürünün yüzde 20’sini sattığı ancak geri kalanını depoda tuttuğu öğrenildi.

Dünya’dan Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, natürel pirinç fiyatları son 2 ayda yüzde 30 zamlandı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çeltikte taban fiyatını yüzde 200’ün üzerinde artırması çiftçide yüksek fiyat beklentisine yol açtı.

Üreticiler, serbest piyasada fiyatlar artacak diye arzı kısarken, naturel pirinç fiyatlarını da yüzde 30 oranında arttı.

Naturel baldo pirinç fiyatı son 2 ay içinde 24,5 liradan 32 liraya yükselirken, Osmancık çeşitlerinde yüzde 15,5, Luna çeşidinde ise yüzde 23,6’lık fiyat artış yaşandı.

Naturel ürün fiyatında artışın yakın zamanda işlenmiş ürün fiyatına da yansımasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, serbest piyasada çeltik fiyatlarının TMO’nun açıkladığı fiyatın 2 ile 3 lira üstünde yer almasına rağmen çiftçinin elindeki ürünü satmak istemediğini belirtti.

“ÇİFTÇİLERİ BEKLENTİ İÇİNE SOKTU”

Bu fiyat artışında TMO’nun yarattığı beklentinin etkin rol oynadığını vurgulayan sektör temsilcileri, “TMO’nun geçen yıla oranla 2 kattan fazla fiyat artışının üstüne artı 1 lira daha vermesi çiftçileri daha fazla beklenti içine soktu. Çiftçi elindeki ürünün ancak yüzde 20’sini sattı. Geri kalanını ise depoya koydu. Bundan dolayı çeltik arzının sınırlı olması, serbest piyasada fiyatların artmasına yol açıyor. Diğer yandan bakliyat grubunda ise en fazla artış yüzde 14,6 ile nohutta yaşanırken, en az artış ise yüzde 10,8 ile kırmızı mercimekte yaşandı” dediler

SERBEST PİYASADA FİYATLAR TABAN FİYATI ÜZERİNDE

Yeterince ürünün çeltik fabrikalarına gelmediğini ifade eden sektör temsilcileri, “Türkiye’de çeltik hasadın yüzde 100’ne yakını yapıldı. Rekoltenin de geçen yılın yaklaşık 1 milyon ton üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çeltik üretiminin en çok yapıldığı Trakya Bölgesi’nde çiftçi üretiminin yüzde 20’sini satarken, geri kalanını ise elinde tuttu. Balıkesir Gönen’de ise çiftçi ürününün yüzde 40’ını satarken, yüzde 60’ını da depolarına koydu. Serbest piyasada çeltik fiyatlarının TMO’nun açıkladığı fiyatın 2 ile 3 lira üstünde yer almasına rağmen çiftçinin elindeki ürünü satmaya yanaşmadığı belirtiyor” dedi.

GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞERSE FİYATLAR AŞAĞI İNEBİLİR

Çeltik ithalatında şu an yüzde 45’lik gümrük vergisinin bulunduğunu ve bugünkü fiyatlarla dışardan getirilmesinin mümkün olmadığını belirten sektör temsilcileri, gümrük vergisinin yarıya düşürülmesi veya tamamen kaldırılması ile dışarıdan ürün gelebileceğini belirtiyorlar. Temsilciler, şu an gümrük duvarının yüksek olduğunu, kalkması halinde bu durumun değişebileceğini ifade ediyorlar.

TMO TONUNU 15 BİN LİRADAN AÇIKLAMIŞTI

TMO’nun 13 Eylül’de 2022 yılı çeltik alım fiyatı ton başına baldo çeşit çeltik için yüzde 173 artışla 15 bin lira, Osmancık çeşidi için yüzde 200 artışla 13 bin 500 lira, luna çeşidi için ise yüzde 213 artışla 12 bin 500 lira fiyat açıkladı. Ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 5 Ekim’de yaptığı açıklamada gelişen piyasa koşullarını dikkate alınarak çeltik fiyatlarını her çeşidi için ton başına 1000 lira verildiğini duyurmuştu.

Benzine bu gece zam geliyor