Davutoğlu’na yakın isimden Gürsel Tekin’e tepki: Bu sözleri yakıştıramadım

Yayın tarihi: 10 Aralık 2019 Salı 12:10 pm - Güncelleme: 10 Aralık 2019 Salı 1:15 pm

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, siyasilerin mal varlığının araştırılmasını isteyen Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olduğu dönemde ‘Siyasi Etik Kanun’ teklifini imzalamadığını söyledi. Tekin’in açıklamalarına Selçuk Özdağ tepki göstererek, “Gürsel Beye sormak gerekiyor: CHP ne zamandan beri hazırladığı kanun tekliflerini iktidar partisinin imzasına açıyormuş? Bu sözleri Tekin’e yakıştıramadım” diye yanıt verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, siyasilerin mal varlığının araştırılmasını isteyen Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olduğu dönemde önerdiği siyasi etik kanun teklifini imzalamadığını hatırlattı. Tekin, “Teklif hazırlandı ancak koltuğu gidince kendisi imzalamadı” diye konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şehir Üniversitesi’yle ilgili açıklamalarından sonra Ahmet Davutoğlu, siyasilerin mal varlığının araştırılmasını istemişti.

CHP milletvekili Tekin konuyla ilgili olarak Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Davutoğlu’nun çıkışını olumlu buluyorum. Gerçi kendisinin bugün teklif ettiği düzenlemeyi ben, diğer partili arkadaşlarım Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal ve Enis Berberoğlu’yla birlikte 14 Mart 2017 günü TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi olarak sunmuş, imzalaması için Sayın Davutoğlu’na göndermiştik. O günlerde kendisi sözlü olarak ‘Ben Etik yasasını’ getireceğim demişti. Biz de kendisinin sözlü dile getirdiği yasayı bizzat yazılı hale getirerek ilk olarak imzalaması için kendisine gönderdik. Ancak o imzalamadı. İktidar milletvekilleri imzalamadığı için Meclis gündemine gelmedi. O teklifte mal bildiriminde bulunulması, yolsuzluklarla ve rüşvetle mücadele için TBMM Siyasi Etik Komisyonu kurulmasını teklif ediyorduk. Davutoğlu’nun iki yıl önce reddettiği komisyona bugün sahip çıkması beni sevindirdi” ifadelerine yer verdi.

‘TÜRKİYE’NİN TEMİZ ELLER OPERASYONUNA İHTİYACI VAR’

Türkiye için ‘temiz eller operasyonu’nun gerekli olduğunu söyleyen Tekin, “Ülkenin en tepesindeki kişi, yönettiği ülkede yolsuzluğu engellemenin yollarını arıyordu ama o yolu bulamadı. Tayinle gelip, tayinle gitti. Türkiye’nin bir ‘Temiz eller operasyonuna’ ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

SİYASİ ETİK KANUN TEKLİFİ

Ahmet Davutoğlu’nun teklifinde siyasi parti liderlerinin mal varlıklarının şeffaf hale getirilmesi isteniyordu.

ÖZDAĞ’DAN YANIT: BU SÖZLER GÜRSEL TEKİN’E YAKIŞMADI

AKP’nin eski Genel Başkan Yardımcılığı, eski Manisa Milletvekilliği, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkan Yardımcılığını da yapmış olan Doç. Dr. Selçuk Özdağ, CHP’li Tekin’in “Koltuk gidince Davutoğlu, Siyasi Etik Yasa Teklifini imzalamamıştı” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını öne sürerek şöyle konuştu:

“Gürsel Tekin, tecrübeli bir milletvekili. Ancak bu açıklamasını şık bulmadığım gibi teamüllere de uymuyor. Çünkü, Kanunların nasıl yapıldığını bilir. Bir siyasi parti kanun teklifi hazırlar. Diğeri Başka bir siyasi parti de benzer bir teklif hazırlarsa bunlar komisyonda birleştirilir. Teklifler genel kurulda görüşülmek üzere sıraya girer. Görüşülür ya da reddedilir. Gürsel Beye sormak gerekiyor: CHP ne zamandan beri hazırladığı kanun tekliflerini iktidar partisinin imzasına açıyormuş? Bu sözleri Tekin’e yakıştıramadım.