Siyasilerden tepki: Merdan Yanardağ’ı, TELE1’i ve hukuku savunacağız

Yayın tarihi: 27 Haziran 2023 Salı 4:57 pm - Güncelleme: 27 Haziran 2023 Salı 6:16 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hedef gösterildikten sonra tutuklandı. Yanardağ’ın hukuksuzca tutuklanmasına siyasilerden tepki yağdı.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, geçen hafta yayınlanan 4 Soru 4 Cevap programında AKP’nin Abdullah Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu görüşünü anlatmak için kullandığı sözlerinin bağlamından kopartılarak sosyal medyada dolaşıma sokulmasının ardından “suçu ve suçluyu övme” suçlamasıyla tutuklandı.

Yanardağ için verilen hukuksuz tutuklama kararına siyasilerden tepki yağdı. Twitter’dan paylaşılan o tepkiler şöyle:

Kemal Kılıçdaroğlu: Ahlaki hükmünü yitiren Saray hükümeti, montajlarla algı yönetimine devam ediyor. Gazeteci Merdan Yanardağ’ın, hükümetin neyi, neden yaptığını hatırlattığı konuşmasının bir bölümü üzerinden tutuklanması, ülkemiz adına utanç vericidir. Bu yanlıştan derhal dönülmeli, Merdan Yanardağ serbest bırakılmalıdır.

Merdan Yanardağ tutuklandı!

‘KABUL EDİLEMEZ’

Türkiye İşçi Partisi: Gazeteci Merdan Yanardağ’ın Saray yargısı tarafından hukuksuz suçlamalarla tutuklanması kabul edilemez. Saray’ın gazetecileri hedef gösterip tutsak etmesini kabul etmiyoruz. #MerdanYanardağDerhalSerbestBırakılsın!

Özgür Özel: Merdan Yanardağ’ın tutuklanması kararı hukuksuzdur. Bu karar, iktidarın yargı üzerindeki vesayetini kanıtlamaktadır. Hukuku, Merdan Yanardağ’ı ve Tele 1’i savunmaya devam edeceğiz.

Meral Danış Beştaş: Ne yani? Tutuklama kararıyla tecrit’in suç olmadığını mı kanıtlayacaksınız.? Yoksa gazetecilere gerçek peşinde koşmalarını mı engelleyeceksiniz? Cevabı biz verelim; verilen tutuklama kararı da tecrit’te olduğu gibi bir suçtur. Ertelenebilir veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması mümkün olan bir iddiada verilen tutuklama kararı; “hürriyeti tahdit” suçunu oluşturur. Biz tecritin işkence suçu olduğunu ve gazeteciliğin suç olmadığını söylemeye devam edeceğiz. Davanın da, gerçeklerinde takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Veli Ağbaba: AKP yargısı bir kez daha iş başında! Önce montajlı videolar devreye sokuldu sonra trollerin kışkartması ve en sonunda da düzmece bir yargılamaya Merdan Yanardağ tutuklandı.

Merdan Yanardağ’dan ilk mesaj: Korkmuyoruz, susmayacağız

‘HUKUKLA İZAHI MÜMKÜN DEĞİL’

Mustafa Yeneroğlu: Sn. Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasını bırakın gözaltına alınması hatta hakkında yakalama işlemi bile yapılması açıkça hukuka aykırıdır. Seçimden önce görmeye alışkın olduğumuz hukuksuz uygulamalar halen devam etmektedir.

Sn. Yanardağ’ın terör örgütü lideri ile ilgili sözlerini veya sözkonusu kişinin cezaevinde bulunduğu koşullar ile ilgili değerlendirmelerini tasvip edip etmemek ayrı bir husus, kullandığı ifadelerin ceza hukukuna göre suç teşkil edip etmemesi ayrı bir husustur.

Öncelikle ifadeler, bir hükümlü ile ilgili olan infaz uygulamasını eleştirmekten ibarettir. Terörle Mücadele Yasası 7/2 maddesinde açıkça eleştirinin suç olmadığı düzenlenmiştir.

Bunun yanında tutuklama kararı verilen terör propagandası suçunun oluşması için gerekli olan maddi unsurların hiçbiri de oluşmamıştır. Ne bir terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösterilmiş veya övülmüş ya da teşvik edecek şekilde propagandası yapılmıştır ne de ifadeler açık ve yakın tehlike teşkil etmiştir.

Bununla birlikte yukarıdaki kıstaslar gerçekleşse bile, eylemin gerçekleştirildiği yer, zaman, koşullar dikkate alındığında eylemin etkisi sınırlı kalmışsa ve ulaştığı kitleyi harekete geçirme özelliği de yoksa yine suçun oluştuğundan bahsedilemez.

Son olarak tutuklamanın şartlarının da oluştuğundan bahsedilemez. Çünkü şüphelinin kaçması, saklanması söz konusu olmadığı gibi delilleri yok etme, gizleme gibi bir durumda söz konusu değildir. Kendisi tanınan bir TV programcısı olup her gün göz önünde olan bir kişidir. Tüm bu nedenlerle hukuken izahı olmayan bir uygulama ile karşı karşıyayız.

Maalesef ki yargının siyasetin güdümü altına alınmasının ağır sonuçlarını yaşamaktayız. Sn. Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasının hukuk ile izah edilmesi mümkün değildir. Derhal serbest bırakılması gerekir. Kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Merdan Yanardağ’ın tutukluğuna tepki yağdı: “İYİ Partililer rahatlasın”

‘BU ONURSUZ YIKILMALI’

Türkiye Komünist Partisi: Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasının sorumluları AKP, İYİP olduğu kadar bu sürece sessiz kalanlardır. Bu onursuz sessizlik yıkılmalı. Boyun eğme, ses ver, örgütlen. Merdan Yanardağ yalnız değildir.

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: Merdan Yanardağ’ın tutuklanması, bir kez daha “saçma” ve “anlamsız” bir şikayetin ciddi bir hak ihlaline dönüşmesidir. Kuşkusuz bu kararın Yanardağ’ın söyledikleriyle ilgisi yok. İntikam, şantaj, sindirme girişimi. İşte AKP adaleti!

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu: Merdan Yanardağ’ın tutuklanması ifade özgürlüğüne aykırıdır. Bu çok açık gerçeği görmek, bilmek, duymak istemeyenler de bir gün ifade özgürlüğünden dolayı mağdur olursa onlar için de hakkı söyleriz.

Merdan Yanardağ: Biz tepesinde Demokles’in kılıcı gibi hapis tehdidiyle gazetecilik yapıyoruz