Siyaset Bilimci Tanju Tosun: İYİ Parti stratejisini CHP karşıtlığı üzerine kurdu

Yayın tarihi: 11 Nisan 2024 Perşembe 11:49 am - Güncelleme: 11 Nisan 2024 Perşembe 11:49 am

Haber: Özlem Aktürk

İYİ Parti’nin seçim döneminde izlediği ve toplum tarafından tepki toplayan politikalarını yorumlayan Siyaset Bilimci Tanju Tosun, İYİ Parti’nin 14 Mayıs sonrası politikalarını CHP karşıtlığı üzerine kurduğunu söyleyerek, “Seçmen İYİ Parti’nin 14 Mayıs sonrası izlediği politikaları hayretle takip etti” ifadesini kullandı.

Siyaset Bilimci Tanju Tosun, TELE1’de İYİ Parti’nin seçim stratejisini yorumladı. “Kendisini solda tanımlamayan, merkez sağ gelenekten gelen ikinci, üçüncü kuşak seçmen İYİ Parti’nin 14 Mayıs sonrası izlediği politikaları hayretle takip etti. İYİ Parti stratejik hatalarını sürekli olarak yeniden üretti” diyen Tosun şu ifadeleri kullandı:

“Yerel seçimler özellikle, seçimin doğası gereği iki aday arasında geçen seçimler. Türkiye’deki seçim haritasına bakıldığında iller bazında en büyük iki parti birbirlerinin çoğu ilde rakibi durumunda. İYİ Parti oyunu şöyle kurmaya çalıştı; biz 14 Mayıs sonrası başladığımız CHP karşıtlığı politikalarımıza devam edersek bu iki partiye rağmen belirli seçim çevrelerinde başarılı olabiliriz. Böyle bir stratejinin tutması mümkün değildi. Aslında İYİ Parti seçmenini okuyamadı. İYİ Parti seçmeninin en temel niteliklerinden biri AKP karşıtlığıdır. İdeolojik kimlikleri itibarıyla milliyetçi bir seçmen ama milliyetçilikle liberalliği harmanlayan ve merkez sağ geleneğe oturan toplumsal bir tabanı vardı. İYİ Parti zannetti ki ‘biz sadece AKP ve CHP karşıtlığı ile kampanya stratejimizi kurarsak belirli seçim çevrelerinde başarılı olabiliriz’ hayır. İki aday aasında geçen seçimlerde üçüncü adayın seçilme ihtimali belirli bölgeler haricinde mümkün değil.”

İYİ Parti’de istifa fırtınası devam ediyor: Başka adaylara oy verdiler

Kaynak: TELE1