Sinema Tarihi ve İlk Renkli Film

Yayın tarihi: 24 Nisan 2021 Cumartesi 6:23 pm - Güncelleme: 24 Nisan 2021 Cumartesi 6:23 pm

Genelde eski filmlerin siyah beyaz olduğu ve yeni filmlerin ise sanki ikisi arasında belirgin bir ayrım varmış gibi renkli olduğu düşünülür. Bununla birlikte, sanat ve teknolojideki tüm gelişimlerde olduğu gibi, film endüstrisinin siyah beyaz filmi kullanmayı bıraktığı ve ilk renkli filmleri kullanmaya başladığı zaman arasında tam bir kopukluk yok.

Bunun da ötesinde, bazı film yapımcıları filmlerini; renkli filmler standart hale geldikten on yıllar sonra da siyah-beyaz çekmeyi tercih ediyorlar. Aslında, renkli filmler çoğu insanın sandığından çok daha uzun süre mevcuttu, ancak sinema endüstrisine uyarlanmamıştı.

Renkli Filmlere Uzanan Tarihsel Süreç

Technicolor ve diğer şirketler 1920’ler boyunca renkli sinema filmlerini denemeye ve iyileştirmeye devam etseler de siyah beyaz filmler standart olarak kaldı. 1932’de Technicolor, filmlerde o ana kadarki en canlı ve parlak rengi gösteren boya transfer tekniklerini kullanan üç renkli bir filmi piyasaya sürdü. Bu, Walt Disney’in üç renkli tekniği için Technicolor’a yaptığı tavsiye ardından gerçekleşen sözleşmenin bir parçası olan kısa animasyon filmi ile giriş yaptı.

Elbette sonuçlar mükemmel olsa da, yöntemler hala pahalıydı ve çekim için çok daha büyük bir kamera gerektiriyordu. Ayrıca Technicolor bu kameraları satmadı ve stüdyoların bunları kiralamasını istedi. Bu nedenle Hollywood, 1930’ların sonları, 1940’lar ve 1950’ler boyunca daha prestijli özellikleri için renklendirme yöntemlerini garantiye alabilmişti. 1950’lerde hem Technicolor hem de Eastman Kodak tarafından yapılan çalışmalar, renkli film çekmeyi çok daha kolay hale getirdi ve sonuç olarak renkli filmler çok daha ucuza geldi.

Renkli Filmlerin Standart Hale Gelmesi

Eastman Kodak’ın kendi renkli film yöntemi olan Eastmancolor, Technicolor’un popülaritesiyle rekabet etti ve ayrıca yeni geniş ekran CinemaScope formatıyla uyumluydu. Hem geniş ekran sinema filmleri hem de renkli filmler, endüstrinin küçük ve siyah beyaz televizyonlarının artan popülaritesine karşı rekabet etmenin bir yoluydu. 1950’lerin sonlarına gelindiğinde, çoğu Hollywood yapımı renkli çekiliyordu. Öyle ki 1960’ların ortalarına gelindiğinde devam eden siyah beyaz yayınlar ise tamamen sanatsal bir seçimdi. Bu durum, çoğunlukla bağımsız film yapımcılarının ürettiği yeni siyah beyaz filmlerle sonraki yıllarda da devam etti.

Günümüzde dijital formatlarda yapılan çekimler, renkli film çalışmalarını neredeyse tamamen geçersiz kılıyor. Yine de izleyiciler, siyah beyaz filmleri klasik Hollywood sinemasında hikaye anlatımıyla ilişkilendirmeye devam edecek ve aynı zamanda ilk renkli filmlerin parlak, canlı renklerine hayran kalacaklar.

Kaynak: dusge