Sinema salonları, bir yılda milyonlarca izleyici kaybetti

Yayın tarihi: 1 Eylül 2020 Salı 10:37 am - Güncelleme: 1 Eylül 2020 Salı 10:37 am

Aksiyon ve gerilim filmi Tenet’in Türkiye’deki sinema salonlarını hareketlendirip hareketlendirmeyeceği konuşulurken, ağustosta izleyici sayısı yüzde 355 arttı ama bir önceki yılın aynı dönemine göre 1’e 24 azalma yaşandı. Bu oran sinema salonlarının bir yılda milyonlarca izleyicisi kaybettiği anlamına geliyor.

Tenet’in yapımcısı Warner Bros Pictures’ın Türkiye’deki gişe rakamlarını açıklamaması filmin, sinemada beklenen hareketlilik sağlamadığı şeklinde yorumlandı. Koronavirüs salgını nedeniyle azalan izleyici sayısı yüzde 355 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1’e 24 azalma yaşandı.

İçişleri Bakanlığı, 1 Temmuz’dan itibaren yeni normalleşme süreci kuralları çerçevesinde sinema salonlarının açılmasına karar vermişti. Çok sayıda sinema salonu bulunan gruplar, yeni film olmadığı için açılışı ertelerken bireysel sahiplere ait sinema salonları açıldı.

Habertürk’te yer alan habere göre, sinema salonlarını açma kararını alan ilk grup, Türkiye’de en çok salona sahip olan CGV Mars Cinema Group oldu. Grup, sinema salonlarının yüzde 90’ını 7 Ağustos’ta açtı. Her ne kadar bırakın kâr sağlamayı büyük meblağlarda zarar edilme olasılığının yüksek olmasına rağmen CGV Mars Cinema Group, eski ve pandemiden dolayı gösterimi yarım kalan filmleri, 7 Ağustos’tan itibaren izleyicilerle buluşturdu. İzleyicilerin sinemaya gitme eğilimini ölçme açısından ağustos ayı verileri umut vericiydi.

Çok sayıda sinema salonu açılınca izleyiciler eski filmlere rağmen belli oranda sinemaya gitme eğilimi gösterirken Ağustos 2020 ile Ağustos 2019’un izleyici sayıları arasında 1’e 24 oranında fark bulunuyor. Bu arada ‘Tenet’, sinema salonlarına hareket sağlayacağı umuduyla 26 Ağustos’ta 41 ülkede gösterime girdi. Yıllık hasılatın yüzde 65’inin elde edildiği ABD, Çin, Japonya, Rusya, Brezilya, Meksika, Hindistan ve Arjantin’de ise henüz gösterime girmedi.

Tenet’in Türkiye’deki gişe rakamlarını açıklamama kararı alan Warner Bros Pictures’a göre, bazı ülkelerde ise durum şöyle:

7.1 milyon dolar… Birleşik Krallık
6.7 milyon dolar… Fransa
5.1 milyon dolar… Güney Kore
4.2 milyon dolar… Almanya
1.4 milyon dolar… Suudi Arabistan