Sığınmacılara danışmanlık veren şirketin Pakistanlı sahibi tutuklandı

Yayın tarihi: 20 Nisan 2022 Çarşamba 5:26 pm - Güncelleme: 20 Nisan 2022 Çarşamba 5:26 pm

Sığınmacılara oturma izni ve ehliyet alabilmek için danışmanlık hizmeti veren İstanbul Information isimli şirketin Pakistan uyruklu sahibi tutuklandı. Şirket adına çektiği videolarla sosyal medyada gündem olan Avukat Töre Nuhoğlu ise “Bu video sosyal medyaya çıkmadan önce işyerinden ayrılmıştım. Ayrılma nedenim ise videoları benden habersiz paylaşmaları” diye konuştu.

Kontrolsüz göçle ilgili kamuoyunda tartışmalar devam ederken geçtiğimiz günlerde bazı şirketlerin bu kişilere para karşılığı ikamet izni garantisi verdikleri bir sistem kurdukları ortaya çıktı. İstanbul Information adlı şirket tarafından çekilen ve sosyal medyada gündem olan videolarda, oturum izni için sığınmacılara nasıl ‘yardım’ edildiği anlatılmıştı. Söz konusu videolarda yer alan  Avukat Töre Nuhoğlu Odatv’ye konuştu.

Mülteci, sığınmacı ve göçmen sayıları! İşte Türkiye’nin tartıştığı en büyük sorun hakkında tüm gerçekler

“VİDEOLAR BENDEN İZİNSİZ PAYLAŞILDI”

Nuhoğlu, şirketten birilerinin gözaltına alındığını bildiğini ve sonrasında serbest bırakıldıklarından haberi olduğunu ifade ederek kendisine yönelik herhangi bir gözaltı işlemi olmadığını belirtti. Şirket sahibinin sınır dışı edilip edilmediğini bilmediğini söyleyen Nuhoğlu, “Ben bu olaylar olmadan önce, bu video sosyal medyaya çıkmadan önce işyerinden ayrılmıştım. Ayrılma nedenim ise videoları benden habersiz paylaşmaları” dedi. Şirketin kendinden habersiz videolarını paylaştığı için tepkili olduğunu ifade eden Töre Nuhoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Bana, videoları Türkçe bilen müşterilere göndereceklerini söylemişlerdi. Benden habersiz paylaştıkları için sosyal medyadan öğrendim. Beni gözaltına alınanlardan birinin yakını aradı. Hukuka aykırı bir işlem yapmadılarsa serbest bırakılacaklarını söyledim. Şirkete neden 45 bin lira ceza kesildiğine dair bir bilgim yok. 23 Şubat itibariyle şirkete danışmanlık vermeye başladım. Çalıştığım süre zarfında yasadışı bir şeye şahit olmadım. Benim yaptığım iş yasal. İhtiyaç durumlarında danışmanlık hizmeti verdim. Ofise denetim için polis gitmiş. Orada gözaltı uygulanmış.”

ŞİRKET SAHİBİ SINIR DIŞI EDİLDİ

İstanbul Information isimli şirkete düzenlenen operasyonla Pakistan uyruklu şirket sahibi M.S.U, Pakistan uyruklu K.S. ve şirket çalışanları E.U, H.U, R.C yakalanarak gözaltına alındı. Pakistanlı şirket sahibinin sigortasız işçi çalıştırıldığı, vergi kanununa aykırı hareket edildiği tespit edildi. İş yerine 45 bin TL para cezası kesildi.

Gözaltına alınan şirket çalışanlarından E.U, H.U, R.C., serbest bırakılırken Pakistan uyruklu şirket sahibi M.S.U. ile K.S. ise “Resmi belgede sahtecilik” ve “Vergi kanununa muhalefet” suçlarından sınır dışı sevk işlemleri için Pendik’teki Ara Sevk Merkezi’ne gönderildiği öğrenildi.

Mülteci, sığınmacı ve göçmen sayıları! İşte Türkiye’nin tartıştığı en büyük sorun hakkında tüm gerçekler