Şiddet artıyor! Kazakistan sokakları savaş alanına döndü! Rus askerler yola çıktı

Yayın tarihi: 6 Ocak 2022 Perşembe 11:24 am - Güncelleme: 6 Ocak 2022 Perşembe 4:07 pm

Kazakistan’da akaryakıt zamlarıyla beraber başlayan protestolar sürüyor.  Sosyal medyada yayınlanan görüntüler ülkedeki olayların şiddetini gözler önüne serdi. Rus askerlerinin, barış gücü olarak bölgeye hareket ettikleri resmen açıklandı. Dış Politika Uzmanı Aydın Sezer, Kazakistan’da yaşananları TELE1’e anlattı.

Kazakistan halkı akaryakıt zamlarına karşı sokağa döküldü. İşsizlik ve ekonomik kriz sebebiyle protestolara başlayan halk hükümeti istifaya çağırdı. Hükümetin istifa etmesinin ardından ülkenin başkenti Nur Sultan’dada OHAL ilan edildi.

Sokakların savaş alanına döndüğü Kazakistan’da çok sayıda gösterici hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden göstericilerden bir çoğunun kafalarından tek kurşunlu öldürüldüğü iddia edildi.

Kazakistan’da eylemler sürüyor! OHAL ilan edildi

“KİMLEİN OLUP OLMADIĞI BİLİNMİYOR”

TELE 1’e konuşan Dış Politika Uzmanı Aydın Sezer, Kazakistan’da yaşananları anlattı.

Sezer şunları söyledi:

Göstericiler arasında kimlerin olup olmadığı bilinmiyor. Fakat izlediğimiz görüntülerden anladığımız kadarıyla bir gasp ve holigan saldırılar olduğu görülüyor. Kadın eylemciye hiç denk gelmedik. Burada dış güçler esprisi de gündemde.

RUS ASKERLERİ YOLA ÇIKTI

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’in Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden dün resmen askeri destek istemesinin ardından, operasyon başladı. İlk Rus hava indirme birliklerinin, barış gücü olarak bölgeye hareket ettikleri resmen açıklandı.

KGAÖ ülkelerinin (Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan) liderleri arasında yapılan yoğun telefon görüşmelerinin sonunda alınan kararı, ilk olarak KGAÖ Ortak Güvenlik Konseyi Başkanı, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Facebook’tan duyurdu. Paşinyan, Kazakistan’a ortak barış gücü göndermeye karar verildiğini duyurdu.

Paşinyan, “Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tokayev’in çağrısı, diğer faktörlerin yanı sıra dış müdahalenin neden olduğu Kazakistan Cumhuriyeti egemenliğine yönelik ulusal güvenlik tehdidi göz önüne alındığında, KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi, Kolektif Güvenlik Anlaşması’nın 4. maddesi uyarınca, bu ülkedeki durumu istikrara kavuşturmak ve normalleştirmek için KGAÖ’nun Ortak Barış Gücünü sınırlı bir süre için Kazakistan Cumhuriyeti’ne gönderme kararı aldı” dedi.

Ardından Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Kazakistan’da “barışı koruma misyonunun başladığını” resmen duyurdu.

Rus basınına yansıyan haberlere göre, misyon için hava indirme birlikleri Rusya’dan gönderildi. Barış gücünün görevleri, kamu ve askeri tesislerin korunması ve asayiş güçlerine yardım olarak belirlendi.

Kommersant’ın haberine göre bir resmi kaynak “Şu anda, barışı koruma birliğinin Rus bölümü, Rusya Havacılık ve Uzay Kuvvetleri askeri nakliye havacılığının uçakları tarafından Kazakistan Cumhuriyeti topraklarına transfer ediliyor. Organizasyonun sekretaryasının bildirdiğine göre görev birliğinin öncü bölümleri, atanan görevi yerine getirmeye başladılar ”dedi.

Bu arada Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de bu sabah yaptığı açıklamada, ülkede istikrar için çaba sarf eden komşusunu desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

Tokayev ile telefonda görüşen Mirziyoyev’in ofisinden yapılan açıklamada, “Görüşme sırasında devlet başkanları, Kazakistan’daki durumu istikrara kavuşturmak ve cumhuriyette barış ve huzuru mümkün olan en kısa sürede yeniden sağlamak için alınan önlemler hakkında görüş alışverişinde bulundular. Özbekistan lideri, kardeş Kazak halkına destek ve ülkedeki istikrar için birlikte çalışacağız” denildi.

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Kazakistan’da LPG fiyatlarına yapılan zamları takiben ülkenin Mangistau eyaletinde ve Almatı kentinde başlayan protestolardan sonra yaşanan olayların devam etmesi üzerine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, bugün bir dizi talimat verdi. Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, eylemlerin nedenini belirlemek ve sorumlularını bulmak için özel bir soruşturma grubu oluşturulduğu ifade edildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı tarafından verilen acil talimatlar arasında, İçişleri Bakanlığı ve Başsavcılığın da bulunduğu bir soruşturma grubu kurulması yer aldı. Ayrıca protestolarda ölen polis memurları ve askerlerin ailelerine maddi destek sağlanacağı ve vatandaşlara kayıpları konusunda acil bilgi desteği verecek çağrı merkezi kurulacağı ifade edildi.

Tokayev’in verdiği talimatlar arasında protestolarda ortaya çıkan hasarı tespit edecek komisyonların kurulması ve olaylarda hasar gören bölge idari binalarının tamiratının yapılması yer aldı. Almatı ve diğer bölgelerde olaylardan etkilenen küçük ve orta ölçekli işletmelere devlet desteği sağlanırken diplomatik misyonlar, yabancı yatırımları ve yabancı şirketlerin ticari kuruluşlarını korumaya yönelik tedbirler alınacak.