Kazakistan’da eylemler sürüyor! OHAL ilan edildi

Yayın tarihi: 5 Ocak 2022 Çarşamba 8:39 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2022 Perşembe 11:35 am

Kazakistan’da akaryakıt zamlarıyla beraber başlayan protestolar sürüyor. Hükümetin istifasına rağmen devam eden protestolar sonrasında OHAL ilan edildi.

Kazakistan halkı akaryakıt zamlarına karşı sokağa döküldü. İşsizlik ve ekonomik kriz sebebiyle protestolara başlayan halk hükümeti istifaya çağırdı. Hükümetin istifa etmesinin ardından ülkenin başkenti Nur Sultan’dada OHAL ilan edildi.

Kazakistan’da LPG zamları ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar, hükümetin istifasına rağmen devam ediyor. Almatı şehri ile Mangistau eyaletinin ardından ülkenin başkenti Nur Sultan’da protesto gösterileri nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiği bildirildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANACAK

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı sitesi Akorda’dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkentte OHAL ilan edilmesini onaylayan kararnameyi imzaladı. Buna göre, 5 ve 19 Ocak tarihleri arasında başkent Nur Sultan’da OHAL ilan edildi. Halkın güvenliğini sağlamak amacıyla ilan edilen OHAL durumunda, şehirde saat 23.00’ten 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Başta toplum düzeni olmak üzere kamu ve stratejik binaları koruma önlemleri artırılacak. Şehre giriş ve çıkış kısıtlaması getirilecek.

PROTESTOCULAR VALİLİK BİNASINA GİRDİ

Öte yandan protestocular bu sabah, ülkenin en büyük kenti olan Almatı’da valilik binasına girdi. Gece boyunca devam eden protestolar öğle saatlerine doğru yeniden alevlendi. Alanda polis ve askeri araçlar ateşe verildi. Polis, göstericilere ses bombası atarak müdahale etti. Meydana demir çubuklarla gelen göstericiler, şehrin merkezindeki Almatı Eyalet Valiliği binasına girdi.

Göstericilerin, halihazırda şehirdeki Cumhurbaşkanlığı Konutu’na doğru ilerledikleri belirtildi. Almatı Halk Sağlığı Departmanı, gösterilerde 190 kişinin yaralandığını, 40 kişinin ise hastanelere kaldırıldığını aktardı.

HALK, NAZARBAYEV’İN HEYKELİ YIKMAYA ÇALIŞTI

Kazakistan’da zamları önlemek amacıyla sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), benzin ve dizel yakıtın yanı sıra temel gıda ürünlerinin fiyatına 180 günlük devlet düzenlemesinin getirilmesi kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ilgili kurumlarla ülkenin sosyoekonomik durumuna ilişkin çalışma toplantısı yaptı.

Tokayev, toplantıda ülkedeki durumu istikrara kavuşturmak amacıyla bazı ek yeni önlemler aldı. Buna göre LPG, benzin ve dizel yakıt ile temel gıda ürünlerinin fiyatlarına 180 günlük devlet düzenlemesi getirildi.

LPG’nin tamamen elektronik ortamda satılması ise bir yıl ertelendi. Daha önce ülkede Ocak 2022 itibarıyla LPG ticaretinin tamamen elektronik ortamdan yapılması kararlaştırılmıştı.

Taldikorgan kentinde öfkeli protestocular, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in heykelini halat bağlayarak yıkmaya çalıştı.

Kazakistan’da halk doğalgaz zammına karşı sokakta